Maramures
Publicat: 27.11.2014

Maramuresul se ridica maiestuos cu ritualuri fastuoase care insotesc desfasurarea sarbatorilor cu simbolurile lor. Daca vrei sa-ti scalzi privirea in pitorescul costumelor nationale, daca vrei sa faci parte din ceata de colindatori sau daca vrei sa te bucuri de partiile din zona, nu-ti ramane decat sa dai fuga in Maramures.
Tara dinspre munti
Maramuresul este renumit pentru constructiile din lemn. Portile inalte, atent mesterite, din lemn, casele din barne de stejar si brad iti vor atrage oricand atentia. Tot din lemn sunt si „soprul” – acoperisul mobil sustinut de patru stalpi care se ridica si se coboara in functie de cantitatea de fan stransa, „colesna” - magazia pentru lemne si unelte, morile de apa, piua de batut lana.
Creativitatea se oglindeste in obiectele de lemn si in costumele traditionale. Femeile poarta basmale colorate, fuste inflorate si cojoace negre de oaie. Barbatii poarta pantaloni negri si cojoace albe.
Obiceiuri si traditii din Maramures
12 zile sacre. Asa sunt considerate sarbatorile de iarna pe alaiurile maramuresene. La spectacolul multicolorelor costume populare desfasurat pe ulitele satelor orice turist se poate alatura. Mascati, inlantuiti in practici magice, colindatorii te vor primi cu drag in alaiul lor.
La Sighetul Marmatiei poti participa in aceasta perioada la festival. Se vor organiza spectacole cu personaje arhetipale – magi, ingeri, cerbi, ursi, mosul, capra, Maria cu Iosif, duhurile bune si cele rele. Colindatorii vin din Tara Lapusului, de pe culoarul Somesului, de le Vadul Izei, de pe vaile Marei, din Ieud, Barsana, Botiza si Razalvea.
In unele sate din Maramures, ca si in Bucovina, Crisana si, izolat, in Banat, a aparut mitul mastii bovine la Craciun. Printre cele mai cautate sunt mastile Turca si Borita, o zeita preistorica. Aceasta masca ciudata este purtata de un fecior din ceata de colindat care moare violent in timpul colindului, urmand apoi sa renasca si sa actioneze independent. Sperie copiii, amuza femeile curioase, apara membrii cetei si ocupa locul de frunte la masa.
Superstitii maramuresene
Un obicei des intalnit in orasul Cavnic sunt "brondosii". Obiceiul dateaza din 1880. Mascati cu piei de oaie si talangi, brondosii fac deliciul turistilor care nu contenesc cu fotografiatul. Brondosii se joaca din casa in casa si sunt omeniti cu mancare si bautura din belsug.
In Ajunul Craciunului, taranii din Maramures spun ca este bine sa muncesti numai pe langa casa, fara sa ceri sau sa dai un imprumut. In plus, nu este recomandat sa speli rufele in Ajun pentru ca traditia spune ca sunt aducatoare de boli. Cine plange in Ajun, va plange tot anul. Baietii trebuie sa se fereasca de mancarurile unsuroase pentru ca viitoare nevasta sa nu fie urata.
Daca animalele dorm pe partea stanga in noaptea de Ajun este semn ca iarna va fi lunga si geroasa.
Multe din aceste obiceiuri, pe langa traditionalele colinde, sunt inca pastrate cu sfintenie de taranii din Maramures.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Destinatii de vacanta: Maramures

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Gwyneth Paltrow e o persoana plina de haz
Cunoscuta actrita Gwyneth Paltrow este poate p...
Fitness

Pro si contra exercitiilor fizice pe timp de noapte
Toata lumea a auzit ca cei mai de succes oameni...
Articole importante
In forum despre Calatorii si Vacante
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails