Va aflati in:

Articole / Cariera

Ce trebuie sa faci pentru a deveni logoped in Romania

Publicat: 28.04.2022

Ce trebuie sa faci pentru a deveni logoped in Romania
In Romania nu exista o facultate de logopedie, cei care o practica in prezent si sunt numiti logopezi, fiind absolventi ai facultatilor de psihologie si psihopedagogie speciala.
Daca pana sa devina membru al Procesului Bologna in 1999, in Romania cei care erau absolventi de psihopedagogie speciala, psihologie si pedagogie puteau sa participe la concursuri de care daca treceau obtineau posturi de logoped in invatamant sau in institutii de stat tip DGASP, dupa 1999 acesti absolventi pot sa urmeze un master de logopedie.

In prezent, diverse asociatii sustin cursuri logopedie de perfectionare. Avantajul participarii la astfel de cursuri consta in completarea cunostintelor acumulate in facultate.

Cine poate deveni logoped in Romania si care sunt conditiile obtinerii postului

Teoretic, orice absolvent al facultatilor mentionate anterior poate sa devina logoped, practic nu este chiar asa. Conditia sine-qua-non pentru a practica job-ul de logoped tine de dragostea pentru copii. Copilul are nevoie de un logoped care sa il placa si sa ii inteleaga nevoile speciale - deficientele cu care se confrunta.
In mod similar medicilor, avocatilor sau asistentilor sociali, un psiholog/psihopedagog este arondat unui Colegiu. Pe de alta parte, un psihopedagog trebuie sa detina dreptul de libera practica de la Colegiul Psihologilor din Romania. Acreditarea nu asigura dreptul de libera practica, fiind necesar sa se obtina supervizarea de la un psiholog cu vechime si experienta in practicarea acestui job. Supervizorul poate fi ales din registrul cu supervizori acreditati in Psihopedagogie Speciala. Intre acesta si supervizat se incheie un contract de supervizare necesar de inregistrat la Colegiu.

Ce presupune procesul de supervizare
Procesul de supervizare se realizeaza in grup, in perioada pandemiei fiind posibil sa se desfasoare online. Ce face un logoped in perioada acestui proces?
• aprofundeaza informatia teoretica pe care o detine, inclusiv prin exemple practice;
• se perfectioneaza in stabilirea diagnosticului;
• aprofundeaza realizarea raporturilor de evaluare si planurilor de interventie;
• vizioneaza materiale video care ii ajuta sa isi imbunatateasca competentele;

Ce face concret un logoped, cum poate sa ajute copiii
Un logoped este un profesionist care exercita terapia logopedica, adica managementul diferitelor tulburari ale limbajului si comunicarii vorbite si scrise. Rolul logopedului este de a defini natura tulburarii si de a practica reabilitarea. In cazul copiilor, intervine in urma recomandarii unui medic, cel mai adesea a unui pediatru, ORL-ist sau a unui neurolog.

Potrivit Priority Clinic, logopedul poate interveni intr-o varietate de situatii, intre care:
• tulburari de limbaj oral si vorbire, disfazie;
• tulburari de limbaj scris;
• tulburari de rationament logico-matematic;
• tulburari secundare unei deficiente senzoriale;
• tulburari legate de boli genetice;
• tulburari legate de boli neurologice;
• ajuta la comunicarea si educarea limbajului copiilor cu tulburari pervazive de dezvoltare sau in cazul tulburarilor de respiratie, articulatie si deglutitie sau legate de malformatii congenitale ale fetei;
• trateaza balbaiala, tulburarile de fluenta verbala, disfonia si disodia legate de o afectare organica sau functionala a laringelui.

Numarul de sedinte la un logoped variaza intre 30 si 50 si durata acestora variaza intre 30 si 45 de minute. Inaintea de a interveni, logopedul efectueaza o evaluare logopedica care ii permite sa evalueze deglutitia, fonatia, limbajul oral si scris, discalculia si tulburarile de rationament logico-matematic, tulburarile de origine neurologica sau balbaiala.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

11 lucruri pe care oamenii inteligenti nu le spun la serviciu

Oricat de talentata ai fi sau de ce ai realizat...

Cariera

Beneficiile unei table magnetice in scoli si birouri

Placile de scris magnetice sunt versatile, usor...

Celebs & Style

Sandra Bullock se considera binecuvantata

Sandra Bullock a glumit la Access Hollywood ca...

Mirese si Nunti

Coafuri de mireasa 2019

Pe marile podiumuri de moda au aparut deja noil...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.