Va aflati in:

Articole / Cultura

Nu Shu

Publicat: 14.03.2006

scriere nu shu limbajul secret al femeilor chineze


In 1982, un profesor impreuna cu studentii sai, pleaca in Jiangyoung, provincia Hunan din China, pentru a studia obiceiurile locale, iar ceea ce aveau sa gaseasca va uimi lumea: "Nu Shu": intr-o traducere aproximativa "scris de femeie".

Nu shu - Un limbaj unic, un limbaj inventat si folosit numai de femei, un limbaj care, dezvoltat de-a lungul secolelor si transmis din generatie in generatie, le-a ajutat pe femei sa comunice si sa-si inregistreze trairile fara teama intr-o societate unde le era refuzat dreptul la educatie, unde nu aveau acces la viata sociala, intr-o societate in care femeile erau propietatea barbatilor si a familiilor lor.

NuShu limbajulsecret al chinezoiacelorLimbajul secret al femeilor
Vechimea acestui limbaj nu este cunoscuta, dupa unii cercetatori datind de cateva mii de ani, dupa altii avind doar cateva sute de ani. S-au pastrat foarte putine texte datorita obiceiului local, ca in momentul trecerii in nefiinta a propietarei, acestea sa fie arse, pentru a o insoti in lumea de dincolo.
La varsta de 7 ani, fetelor le erau legate picioarele, marimea ideala fiind de doar 7,5 cm! Acesta era si momentul in care incepea si initierea in Nu Shu. Pana la casatorie, erau surori, dar dupa aceea, legatura dintre ele inceta.

Caractere NuShuDe la legarea picioarelor si pana in momentul casatoriei traiau inchise intr-o camera cu o singura fereastra. Apoi se mutau in casa sotului si traiau la fel. De pe marginea pervazului priveau lumea, prizonierele picioarelor legate si ale singuratatii.
Cu ocazia casatoriei, fata primea o "carte" in care celelalte surori isi manifestau tristetea pentru despartire si ii urau o viata fericita. Restul paginilor erau goale, urmind a fi folosite ca jurnal, neputind fi citit de catre mire.
Pentru a-i asigura un suflet pereche si dupa casatorie, tot la momentul legatrii picioarelor, mama cauta o alta fata care sa corespunda anumitor conditii, urmind ca cele doua sa pastreze legatura, din momentul casatoriei, pentru tot restul vietii. Acest tip de latura se numea "laotong".

Yang HuanyiCaligrafia Nu Shu era derivata din caligrafia chineza, dar intr-un stil mai cursiv, mai usor de retinut, mai elegant (foto1).
Ca si chineza, Nu Shu era scris de sus in jos, pe coloane, iar coloanele de la dreapta la stanga. Spre deosebire de limba chineza insa, Nu Shu avea o scriere fonetica, iar unele cuvinte par inventate.
Era doar un limbaj scris. Citit, Nu Shu, ar fi putut fi inteles de barbati.
Textele aveau o structura de poem si deseori erau ascunse in broderii (foto 2) si in picturi pe evantaie.
Incepind cu 1920, cand femeilor le-a fost permis accesul la educatie, numarul cunoscatoarelor de Nu Shu a inceput sa scada rapid, considerind invatarea limbajului inutila.
In 2004 a murit Yang Huanyi (foto 4), ultima femeie cunoscatoare de NuShu.
Yang Huanyi avea 98 de ani cand a incetat din viata.
Si astazi lingvistii inca mai incearca sa descifreze si sa catalogheze toate semnele...

 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
Luiza - 09/08/2015

foarte interesant, bietele femei chinuite si supuse in toata lumea, din cele mai vechi timpuri, indiferent de religie, frumusete, inteligenta. Si cica e egala barbatului, asa a spus Creatorul.

Cultura

Originea cuvantului Craciun

Etimologia cuvantului Craciun este una dintre c...

Celebs & Style

Justin Timberlake si Jessica Biel s-au logodit!

Dupa o serie de despartiri si impacari, Justin...

Celebs & Style

Ricky Martin nu se insoara, insa ar vrea o fetita

Sa innebunim, nu alta! Dupa ce in urma cu catev...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...