NETiquette
Publicat: 08.03.2006
A te folosi de serviciul de email sau alte servicii asemanatoare inseamna lucru in retea, adica intr-un sistem in care, chiar fara sa vrei, influentezi activitatea tuturor celorlalti. De aceea exista anumite reguli care cauta sa stabileasca un climat de buna intelegere si de utilizare eficienta a retelei, si aceste reguli alcatuiesc eticheta lucrului in retea. Termenul frecvent folosit pe web este Net-Etiquette sau prescurtarea Netiquette.
Nu este vorba de niste reguli oficiale impuse ci mai mult de niste legi nescrise si o serie de reguli de bun-simt care ii indeamna pe utilizatori sa respecte limitele tehnice ale retelei si dreptul tuturor utilizatorilor de Internet de a se folosi cat mai lejer de posibilitatile retelei, fara a se incomoda intre ei. Exista multe articole pe web despre Netiquette, unele mai complete decat altele, si toate atrag atentia asupra necesitatii ca utilizatorii sa lucreze in retea in asa fel incat sa nu afecteze alti utilizatori si nici serverele de retea.
Chiar daca nu exista inca o autoritate in domeniu , in momentul incalcarii vadite si intentionate a acestor reguli veti fi probabil sanctionat intr-un fel sau altul. De fapt, singurii care pot lua masuri efective in astfel de cazuri (daca nu sunt penale, deci de competenta politiei si justitiei) sunt administratorii de servere, care pot lua oricand masura tehnica de a bloca accesul la retea (ban) pentru un utilizator care afecteaza lucrul in retea al altor utilizatori.
Iata care sunt regulile de baza pe care ar trebui sa le respecti atunci cand utilizezi internetul:
* Limiteaza-ti mesajele la strictul necesar. Unii utilizatori au acces lent si scump la Internet, si mesajele mari ii pot costa mult. Evita sa citezi in mesajul tau pasaje inutile din alte mesaje. Construieste-ti frazele cat mai concis si clar. Daca vrei sa trimiti imagini in mesaje, cauta sa le comprimi la o dimensiune rezonabila.
* Nu abuza trimitand mesaje mari. Chiar daca destinatarul poate primi usor mesaje mari, acestea pot provoca dificultati (congestii de trafic) atunci cand trec prin servere mai aglomerate sau cu performante mai slabe. Cauta sa comprimi cat mai mult fisierele pe care le trimiti prin E-mail, iar daca este cazul cauta sa imparti fisierele prea mari in bucati pe care sa le trimiti atasate la mesaje separate. Tu insuti poti avea dificultati la trimitere, sau mesajele vor ajunge cu greutate la destinatie, daca sunt prea mari.
* Evita sa trimiti mesaje nesolicitate. Fenomenul mesajelor nesolicitate trimise in scopuri de reclama la persoane necunoscute se numeste SPAM. In alte tari este chiar sanctionat prin lege, si in curand va fi sanctionat si in Romania. In general, este un fenomen iritant pentru destinatari, iar expeditorul poate avea surpriza ca ii este interzis accesul in retea, total sau partial, ca mesajele trimise spre anumite adrese ii sunt respinse, sau ca este el insusi agresat in retea prin e-mail sau prin alte forme, de catre cei care se simt lezati de practica lui.
* Evita reactiile agresive la mesaje nesolicitate. Daca ti se intampla sa primesti mesaje nesolicitate, cu reclame pe care nu le-ai cerut tu, citeste atent textul mesajului - majoritatea acestor mesaje contin instructiuni prin care poti cere sa nu ti se mai trimita astfel de mesaje de la adresa respectiva. Urmeaza acele instructiuni, si in nici un caz nu reactiona agresiv la mesaj, deoarece in majoritatea cazurilor raspunsul tau nu va fi citit de un om, ci va fi tratat automat de catre un program de computer, deci te ambalezi inutil.
* Evita conversatiile agresive, mai ales cu persoane necunoscute. Mai ales cand lucrezi pe liste de discutii prin E-mail, poti intra in dialog cu tot felul de persoane. Evita discutiile in contradictoriu daca scapa de sub control, intrucat acestea sunt dezagreabile pentru ceilalti participanti la discutii, si nici tie nu-ti fac viata mai frumoasa.
* Trimite mesajul potrivit la adresa potrivita. Inainte de a trimite un mesaj, alege cu atentie adresa de destinatie. Nu trimite la adrese colective (care includ mai multi destinatari) mesaje destinate unuia singur dintre ei, ci scrie-i pe adresa lui personala. De asemenea, daca scrii la o institutie care are mai multe adrese de contact publice, asigura-te ca adresa la care trimiti un mesaj este cea mai indicata pentru problema pe care o ridici in mesaj, dintre adresele de e-mail ale institutiei respective. In felul acesta nu-i vei deranja pe altii cu mesajul tau, si mesajul va ajunge mai sigur la destinatie.
* Nu abandona conturi in retea. Daca iti deschizi conturi de mail pe servere gratuite, dar nu le folosesti, nu le abandona, ci mai bine sterge-le tu insuti. Cu cat se aduna mai multe conturi nefolosite pe un server, cu atat el va functiona mai greu. Iar daca pe contul respectiv ai facut si abonamente la reviste sau la liste, astfel incat mesajele continua sa vina pe adresa respectiva, este cu atat mai dificil. In general, ce nu mai folosesti in retea, sterge tu insuti, nu lasa pe altii sa faca ordine in urma ta.
* Evita abuzul de majuscule. Pe Internet, scrierea unui cuvant numai cu litere mari este interpretata ca o scoatere in evidenta a cuvantului, dar daca scrii un text intreg asa, este ca si cum ai striga. Este iritant pentru majoritatea utilizatorilor, deci scrie normal textul, chiar daca esti grabit.
In fine, probabil vei mai descoperi si alte reguli de acest fel. In general, ele sunt de bun-simt, si au la baza ideea sa nu deranjezi pe nimeni prin mesajele tale. Poti lucra in retea si poti face tot ce ai nevoie pentru obiectivele tale, fara sa deranjezi alti utilizatori ai retelei.
Sursa: Copyright © eLady.ro - Portal pentru femei

Comentarii postate (1)
Cristian Fofircă - 30/10/2008
Să nu uităm de asemenea de modul de adresare. Adesea, în spatele unor ID-uri ce ascund adevărata identitate, unii utilizatori uită de bunacuviință și trimit injurii, cuvinte vulgare, prescurtări confuze sau chiar incorecte și mai ales uită să folosească pronumele de politețe "dumneavoastră", "dumneata", "domnia sa". Deși Internet-ul a devenit tot mai popular și poate fi accesat din locuri private: propriul dormitor sau telefonul mobil din dotare, totuși nu trebuie să uităm că este un spațiu public, și deși utilizatorii vulgari nu vor fi arătați cu degetul pe stradă, activitatea lor va crea neplăceri altora.
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Cele mai citite
Celebs & Style

Michael Clarke Duncan a murit la 54 de ani
Michael Clarke Duncan, starul din filme precum...
Gastronomie

De ce ai nevoie pentru ca gatitul sa ti se para simplu
Gatitul poate parea o sarcina complicata si des...
Gastronomie

6 alimente care nu se spala niciodata inainte de gatit
Regulile de igiena impun spalarea ingredientelo...
Articole importante
In forum despre Divertisment
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails