Va aflati in:

Articole / Psihologie

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

Publicat: 28.05.2021

Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
PTSD va poate face sa va simtiti blocati, avand mereu un sentiment constant ca sunteti in pericol si aduce cu sine amintiri dureroase. Dar cu abilitati de constientizare, va puteti simti din nou in siguranta si puteti trece peste trauma suferita.

Ce este PTSD?

Dupa o experienta traumatica, este normal sa va simtiti speriati, tristi, anxiosi si deconectati de la realitate. Dar daca aceste sentimente insa nu dispar, este posibil sa suferiti de tulburari de stres post-traumatic (PTSD). PTSD se poate dezvolta in urma oricarui eveniment care ne face sa te temem pentru siguranta noastra. Majoritatea oamenilor asociaza PTSD cu violul sau cu soldatii reveniti de pe front - iar lupta militara este cea mai frecventa cauza de PTSD la barbati. Dar orice eveniment, sau serie de evenimente, care va coplesesc cu sentimente de deznadejde si neputinta si va lasa afectati emotional, poate declansa PTSD - mai ales daca evenimentul este imprevizibil si incontrolabil.

PTSD poate afecta persoanele care experimenteaza personal evenimentul traumatic, cei care sunt martori la eveniment sau cei care vad urmarile dupa aceea, precum lucratorii de urgenta si ofiterii care aplica legii. Poate aparea chiar si la prietenii sau membrii familiei celor care au trecut prin trauma propriu-zisa. Oricare ar fi cauza aparitiei PTSD, cu tratament, primind sprijin si dezvoltand noi abilitati de constientizare, puteti invata sa va gestionati simptomele, sa reduceti amintirile dureroase si sa va continuati viata in mod normal.

Ce anume produce PTSD?
Cand treceti printr-un eveniment stresant, sistemul nervos reactioneaza cu raspunsul de lupta sau fuga. Inima cantareste mai repede, tensiunea arteriala creste si muschii se strang, crescand puterea si viteza de reactie. O data ce pericolul a trecut, sistemul nervos calmeaza corpul, face sa scada ritmul cardiac si tensiunea arteriala, ca sa revina la starea normala.

PTSD apare atunci cand aveti parte de prea mult stres intr-o situatie data
Chiar daca pericolul a trecut, sistemul nervos este „blocat”, incapabil sa revina la starea sa normala de echilibru si nu puteti trece peste evenimentul respectiv. Recuperarea dupa PTSD implica ajutarea sistemului nervos sa devina „deconectat”, astfel incat sa va puteti vindeca si sa treceti peste trauma.

PTSD vs. un raspuns normal la evenimente traumatice

In urma unui eveniment traumatic, cum ar fi un dezastru natural, un accident de circulatie, un atac terorist sau orice fel de atac, aproape toata lumea are cel putin cateva dintre simptomele clasice de PTSD. Cand sentimentul de siguranta si incredere sunt spulberate, este normal sa va simtiti dezechilibrati, rupti de realitate sau amortiti. Este foarte obisnuit sa apara cosmaruri, sa va simtiti infricosati si sa vai fie greu sa nu va mai ganditi la ce s-a intamplat. Acestea sunt reactii normale la evenimente anormale.

Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, aceste simptome sunt de scurta durata. Acestea pot dura cateva zile sau chiar saptamani, dar se distompeaza treptat. Dar daca aveti tulburari de stres posttraumatic, simptomele nu scad in dureata si intensitate si nu va simtiti putin mai bine dupa fiecare zi care trece. De fapt, este posibil sa incepeti sa va simtiti mult mai rau.

Ce anume produce PTSD?
Semne si simptome ale TSPT

PTSD se dezvolta diferit de la persoana la persoana, deoarece sistemul nervos al tuturor si toleranta la stres sunt diferite. Desi este cel mai probabil sa dezvoltati simptome de PTSD in orele sau zilele urmatoare unui eveniment traumatic, uneori poate dura saptamani, luni sau chiar ani inainte ca acestea sa apara. Uneori, simptomele apar din senin. Alteori, acestea sunt declansate de ceva care va aminteste de evenimentul traumatic original, cum ar fi un zgomot, o imagine, anumite cuvinte sau un miros.

Tipuri principale de simptome ale tulburarii de stres posttraumatic (PTSD)
In timp ce toata lumea experimenteaza PTSD in mod diferit, exista patru tipuri principale de simptome.
1. Reexperimentarea evenimentului traumatic prin amintiri intruzive, flashback-uri, cosmaruri sau reactii mentale sau fizice intense atunci cand amintim de trauma.
2. Evitarea si amorteala, cum ar fi evitarea oricarui lucru care va aminteste de trauma, imposibilitatea de a va aminti aspecte ale calvarului, pierderea interesului pentru activitati si viata in general, senzatia de amortire emotionala si detasarea de ceilalti si sentimentul unui viitor limitat.
3. Hiperexcitabilitatea, inclusiv probleme de somn, iritabilitate, hipervigilenta (o„alerta rosie” constanta), senzatie de pericol, tresariri, izbucniri furioase si comportament agresiv, autodistructiv sau nesabuit.
4. Ganduri negre si o starea de spirit schimbatoare, cum ar fi sa va simtiti instrainati si singuri, dificultati de concentrare sau de momorie, depresie si lipsa de speranta, senzatie de neincredere si tradare, sentimente de vinovatie, rusine sau auto-invinuire.

Simptome PTSD la copii
La copii - in special copii foarte mici - simptomele PTSD pot diferi de cele ale adultilor si pot include:
- Teama de a fi despartiti de parintele lor.
- Pierderea abilitatilor dobandite anterior (cum ar fi mersul la olita).
- Probleme de somn si cosmaruri.
- Joc sumbre, compulsive, in care repeta teme sau aspecte care s-au petrecut in timpul traumei.
- Noi fobii si anxietati care par lipsite de legatura cu trauma (cum ar fi frica de monstri).
- Interpretarea traumei prin joc, povesti sau desene.
- Dureri si stari bolnavicioase fara o cauza aparenta.
- Iritabilitate si agresivitate.

Cum stiti daca suferiti de PTSD?
Daca raspundeti da la trei sau mai multe dintre intrebarile de mai jos, este posibil sa aveti PTSD si merita sa vizitati un profesionist calificat in sanatate mintala.
1. Ati fost martor sau ati experimentat un eveniment traumatic, care pune viata in pericol?
2. V-au facut aceste experiente sa va simti cuprinsi de o frica intensa, oripilat, neajutorat, disperat?
3. Aveti probleme sa va scoateti evenimentul din minte?
4. Va enervati mai usor si va simtiti mai iritabili sau mai furiosi decat inainte de eveniment?
6. Faceti orice pentru a evita activitatile, oamenii sau gandurile care va amintesc de eveniment?
7. Aveti mai multe probleme cu somnul sau de concentrare decat inainte de eveniment?
8. Simptomele dureaza mai mult de o luna?
9. Va este dificil sa lucrati sau sa functionati normal?

Factori de risc PTSD
Desi este imposibil sa se prevada cine va dezvolta PTSD ca raspuns la traume, exista anumiti factori de risc care va cresc vulnerabilitatea. Multi factori de risc se invart in jurul naturii evenimentului traumatic in sine. Evenimentele traumatice sunt mai susceptibile de a provoca PTSD atunci cand implica o amenintare severa pentru viata dumneavoastra sau siguranta personala: cu cat amenintarea este mai extrema si prelungita, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta PTSD ca raspuns. Vatamarea intentionata cauzata de oameni - cum ar fi violul, atacul si tortura - tinde, de asemenea, sa fie mai traumatica decat accidentele si dezastrele care nu ne vizeaza personal. Masura in care evenimentul traumatic a fost neasteptat, incontrolabil si inevitabil joaca, de asemenea, un rol foarte important.

Alti factori de risc pentru PTSD includ:
1. Experiente traumatice anterioare, in special la inceputul vietii.
2. Antecedente familiale de PTSD sau depresie.
3. Antecedente de abuz fizic sau sexual.
4. Istoria abuzului de substante.
5. Antecedente de depresie, anxietate sau alta boala mintala.

Tipuri de PTSD si traume
Simptomele traumei sau PTSD pot rezulta din mai multe tipuri diferite de experiente dureroase, inclusiv violente, neglijare sau abuz din copilarie, discriminare, accident, dezastru natural, tragedie personala sau violenta.

1. Traume emotionale si psihologice
Daca ati experimentat un eveniment extrem de stresant - sau o serie de evenimente - care v-au lasat neputinciosi si scapat de sub control din punct de vedere emotional, este posibil sa fi fost traumatizati. Trauma psihologica isi are adesea radacinile in copilarie, dar orice eveniment care va distruge sentimentul de siguranta va poate lasa sa va simtiti traumatizati, fie ca este vorba de accident, ranire, moartea subita a unei persoane dragi, agresiune, abuz in familie sau o experienta profund umilitoare. Indiferent daca trauma s-a intamplat cu ani in urma sau ieri, puteti trece peste durere, va puteti simti din nou in siguranta si va puteti continua viata.

2. Viol sau traume sexuale
Trauma de a fi fost violati sau agresati sexual poate fi zdrobitoare, lasandu-va sa va simtiti speriati, rusinati si singuri, sau afectat de cosmaruri, flashback-uri si alte amintiri dureroase. Dar, oricat de rau v-ati simti acum, este important sa ne amintim ca nu ati fost de vina pentru ceea ce s-a intamplat si va puteti recapata sentimentul de siguranta, de incredere in sine si de valoare proprie.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Simptome si metode de a scapa de un atac de panica

Cei care nu au suferit niciodata un atac de pan...

Psihologie

Cuvantul "viata" este o metafora. Depinde doar de noi pentru ce.

Viata, viata, cusuta cu ata... Trecem prin viat...

Celebs & Style

Uite cum arata Jennifer Lopez in costum de baie!

Uau! Jennifer Lopez isi arata pieptul din cost...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...