Va aflati in:

Articole / Familie

Cum sa iti faci copilul sa aiba incredere in tine

Publicat: 28.07.2009

Cum sa iti faci copilul sa aiba incredere in tinePrietenul la nevoie se cunoaste. Dar ce se intampla in cazul in care acel prieten il influenteaza negativ pe copilul tau? Cum poti interveni, determinandu-l pe adolescent sa-si aleaga prietenii potriviti, cum il poti face sa deschida bine ochii? Intotdeauna intre tine si copil trebuie sa existe o cale libera de comunicare, fara ca el sa fie nevoit sa aiba „micile“ lui secrete. De cele mai multe ori, curiozitatea ii poate impinge pe anumite cai gresite, iar anturajul il poate incuraja. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa ii tinem inchisi in casa, sa stam cu ochii pe vizor, sa ascultam la usi sau sa o facem pe politistii cu propriul copil.

Cum sa iti faci copilul sa aiba incredere in tine
Nu uita: in fara copilulului tau adolescent trebuie sa fii diplomata, deschisa, sa-l indrumi subtil pe o anumita cale, sa-i prezinti intotdeauna perspectivele in mod real, fara sa-i formezi o parere gresita despre ce-l asteapta sau despre cine este el. Stii doar bine:  copilul aflat la varsta adolescentei va face invers decat i se spune! Trebuie doar sa-l determini sa invete din greselile lui sau ale persoanelor care au un comportament negativ. Foarte important este insa sa reusesti sa-i castigi increderea copilului tau, ca sa iti spuna cele mai ascunse ganduri, care de multe ori il pot macina. Ar fi ideal ca el sa vina sa iti ceara sfatul. Practic, prin intermediul problemelor diversilor prieteni, copilul discuta diferite aspecte mai putin placute. incearca, indiferent de momentul in care viti cere sfatul, sa iti faci timp pentru el, sa nu-l respingi. Asteptati intotdeauna sa aflati cat mai multe amanunte, sa observi apoi cat de implicat este copilul tau in aceasta problema, sa ii arati ca te implici si tu, sa ii ceri opinia, ca apoi sa ii explici calm cat de nocive sunt „micile placeri“ , acte sau ocupatii ale amicilor. Trebuie sa il determini sa ajunga singur la concluzia ca nu e bine sa calce pe urmele tuturor prietenilor care deja au probleme cu tutunul, cu alcoolul, sau au nenumarate absente la scoala, ori, Doamne-fereste, droguri... Nu fa afirmatii gratuite legate de prietenii saicu probleme, ci doar dati-i exemple asemanatoare spunandu-i-le ca pe un fapt divers, intr-un moment in care va face destainuri. Numai asa ii poti castiga increderea copilului si cu siguranta ca va apela mereu la tine pentru a iti cere parerea ori de cate ori eset pus in fata  diferitelor probleme. Dar sa nu uiti nici o clipa ca asta se va intampla numai daca esti deschisa si comunici cu el fara incetare. Nu te astepta sa nu te implici deloc ca apoi copilul au adolescent sa vina sa ti se confeseze daca tu nu ai cladit din timp un pod al comunicarii si nu i-ai aratat ca il intelegi.

Pentru a avea un adolescent model, fiti voi parinti fara cusur

Conflictul dintre generatii este din ce in ce mai pregnant in prezent, iar cazurile in care exista probleme de relationare intre parinti si copii sunt din ce in ce mai frecvente. Adolescentii de 15 ani sau in general cei aflati la varsta pubertatii pot prezenta tulburari comportamentale: isterie, depresie, agresivitate, lipsa de comunicare. Parintii trebuie sa stie ca, la aceasta varsta, copilul trece printr-un proces de acumulare a informatiilor pentru a-si crea propriul bagaj de cunostinte, dar si personalitatea. Pentru aceasta, el foloseste ca sistem de invatare imitatia adultilor, modelul cel mai apropiat fiind parintii. De aceea, voi, ca parinti, incercati sa fiti consecventi, nu va contraziceti in ceea ce spuneti, nu va certati in fata lui. incercati pret de cateva minute sa ganditi ca el, sa va puneti in locul lui, astfel incat sa va simta aproape. De aceea este recomandat sa va amintiti cum erati voi, parintii, la varsta lui si cum gandeati. Rolul de „parinte“ presupune multa responsabilitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiti tot timpul seriosi.
Copilul invata din experientele proprii si greselile sale il ajuta in procesul dezvoltarii personalitatii. Din nefericire, lipsa de timp a parintilor creeaza o distantare a acestora de nevoile reale ale copilului. Caldura si dragostea lor sunt esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Indiferent cat de ocupat ati fi voi doi, faceti-va timp pentru el, pentru a discuta, pentru a-l asculta. Un week-end petrecut impreuna cu copilul dupa ce a stat toata saptamana singur si v-ati vazut doar seara, la culcare, nu va apropie prea mult de acesta. Copilul simte nevoia unui sprijin in fiecare zi.
Nu uitati ca este o persoana care trece printr-un proces de invatare si integrare in societate si are nevoie de multe informatii si de suport. Pe care numai voi, parintii lui, i le puteti da asa cum are nevoie.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
VALENTINA16 - 19/09/2009

EU SUNT FOARTE APROPIATA DE BAIETELUL MEU,DAR CUM DUCEM O VIATA DE MIZERIE AICI IN TARA SUNT NEVOITA MAI MEREU SA PLEC DE LANGA EL PENTRU BANI.SI CINE SE POATE OCUPA DE EL? cum asi putea sa fac?

Familie

Ce sa faci cand esti abuzata

Cand v-ati intalnit ai crezut ca ai prins pesti...

Familie

Masa in familie

Respectam zi de zi multe reguli – sociale...

Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita

Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...

Retete de slabire

Bulete Monti de bacon si branza

eLady iti prezinta o gustare spectaculoasa si p...

Retete de slabire

Pui picant Montignac in sos de usturoi

Puiul picant in sos de usturoi este o reteta Mo...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...