Va aflati in:

Articole / Familie

Stilul parintesc

Publicat: 08.07.2006

cat de apropiata esti de copilul tau, parinte permisiv, copil obraznic, cum sa disciplinezi un copil, disciplina, educatie, copii educati, copii responsabili, cum sa cresti un copil responsabilFamilia joaca un rol crucial in dezvoltarea fiecarui copil, in special in primii ani de viata. Parintii trebuie sa fie alaturi de copii, sa le arate intelegere si dragoste. Implicarea parintilor include si petrecerea unor momente calitative alaturi de copii pentru a putea crea astfel amintiri placute celor mici. Fiecare parinte are propriul stil. Elady.ro iti da cateva sfaturi in ceea ce priveste disciplina copiilor.

Disciplina
Disciplinarea copiilor este o tema importanta pentru majoritatea parintilor. Disciplina este ca o franghie rigida care nu se poate slabi. Strategia disciplinara corecta poate influenta dezvoltarea unui copil la fel ca si relatia dintre el si parinti. Cel mai bun sfat pe care ti-l putem oferi este urmatorul: asculta-ti copilul! Ceea ce noua ne-ar putea parea fara sens poate avea pentru el o semnificatie importanta. Creeaza un canal de comunicare chiar  din primul an de viata si asa vei avea si in adolescenta contact cu el. Cina in familie este un moment potrivit in care puteti vorbi si rezolva probleme. Un parinte trebuie sa isi laude copilul si sa il disciplineze. Laudatul ajuta la construirea stimei copilului. Tehnicile de disciplinare care aduc rusine sau observatii prea stricte ii pot face un rau deosebit copilului. Nu lasa ca un zid sa se ridice intre voi! Parintii ar trebui respectati si ei ar trebui sa indrume corect copilul in dezvoltarea lui cat mai armonioasa. Masurile de disciplina trebuie sa evolueze odata cu cresterea copilului.

Sfaturi pentru parinti
Odata cu trecerea timpului, devine o necesitate sa iti inveti copilul sa ia decizii si sa devina independent. El trebuie sa fie responsabil pentru actiunile sale. Rolul parintilor este destul de dificil acum – ei trebuie sa se retraga usor si sa ii permita copilului sa gaseasca o solutie cat mai buna la o eventuala problema. Altfel, copilul nu va invata niciodata cum sa se descurce singur. In acelasi timp, parintii trebuie sa stabileasca valori pentru ca puiul lor sa stie de la inceput care sunt limitele. Iata cateva sfaturi care se potrivesc in aceste situatii:
-   Vorbiti despre valori. Se poate intampla fara efort constient. In fiecare zi ii oferi un exemplu prin ceea ce faci.
-   Faceti impreuna lucruri. Este important in stabilirea unei relatii cu copilul. Laudati-i eforturile pentru ca el sa isi dezvolte o stima. Implicati-va si dumneavoastra in activitatile lui.
-   Nu subestima puterea atingerii – zambetele, alintatul si pupicii pot crea un copil afectuos.
Orice parinte a vazut si a trecut print-o istericala a copilului. Este posibil ca el sa arunce diverse lucruri – asa isi exprima frustrarea si mania. Multi parinti sunt uimiti de aceasta reactie si se retrag fara a discuta problema. Insa ea trebuie tratata cu grija. Cel mai bun sfat pentru un parinte care are un copil cu asemenea manifestari este sa stea calm si sa ignore comportamentul cat de mult posibil. Tipatul nu face decat sa inrautateasca situatia. Pentru copiii cu asemenea manifestari acasa: te sfatuim sa il lasi singur pana se linisteste. Dar ce te faci cand se intampla asa ceva in public? Situatia este mult mai delicata. Este dificil sa iti “arati coltii”. Fa cateva remarci si veti discuta acasa problema.

Stilul parintesc
Psihologii au observat cum stilul parintesc influenteaza dezvoltarea unui copil in multe feluri – in interactiunile sociale, raspunsuri si maturizare. Stilurile parintesti au un rol important si in influentarea, invatarea si controlarea copiilor.

Stilul parintesc indulgent este cunoscut si sub numele de stil parintesc permisiv. Asemenea parinti sunt mai putin impunatori si evita orice fel de confruntare. Un stil permisiv era popular in anii 1950, cand copiii erau incurajati sa evite inhibitiile si sa fie non-conformisti. Desi acest tip de stil a aratat o crestere a creativitatii si originalitatii copiilor, el a dus si la o crestere a agresivitatii.

Stilul parintesc autoritar este caracterizat de cereri ridicate si comportament directiv. Acest tip de parinti stabilesc de la inceput reguli care trebuiesc ascultate si sub nicio forma comentate. Abaterile sunt pedepsite. In contrast, parintii autoritari cer si responsabilitate. Ei sunt afirmativi, dar nu restrictivi. Acest gen de parinti sunt in general afirmativi, dar masurile lor disciplinare trebuie sa nu fie pedepsele.
Devierile de comportament vor avea consecinte si trebuie rezolvate.

Un stil parintesc in care parintii nu se implica arata ca parintii nu ii cer nimic copilului. Uneori acesta ajunge sa se neglijeze.
In zilele noastre, schimbarile mediului cer multa atentie din partea parintilor. Devine esentiala stabilirea unor limite pentru copii pentru ca ei sa nu se mai simta confuzi si nesiguri. Depinde de parinti daca puiul lor va accepta responsabilitatea, va lua decizii importante si va face fata schimbarii.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

De ce spunem lucruri dureroase atunci cand ne certam

Poate ca nu as sti atat de bine sa descriu sent...

Familie

Cum poti salva o casnicie cu probleme

Afla cum poti salva o casnicie cu probleme! Cum...

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Regim si Diete

10 trucuri pentru o dieta cu fructe

Cand erai mica, mama ta iti spunea mereu sa man...

Regim si Diete

Fara scuze la dieta!

eLady.ro iti listeaza cele mai frecvente scuze ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...