Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Bucataria chinezeasca

Publicat: 17.03.2007

retete mancare chinezeascaBucataria chinezeasca este recunoscuta pe intreg mapamondul ca fiind aparte, cu arome si esente puternice, care starnesc simturile.
Respectul pe care chinezii il au pentru mancare este ilustrat extrem de bine de proverbul „Este mai bine ca un om sa astepte mancarea decat mancarea sa-l astepte pe el“. Bucataria chinezeasca se bazeaza pe armonia dintre diversele ingrediente, nici unul nebucurandu-se de suprematie fata de celelalte. Fiind o tara foarte populata, insa nu bogata, bucataria se bazeaza pe alimente precum orezul si verdeturile, care costa putin, sunt satioase si, mai ales, pot fi preparate in diverse modalitati. Carnea este putin folosita din cauza pretului mare, in schimb, produsele de origine marina reprezinta sursa principala de proteine si joaca un rol foarte important in meniurile chinezesti.
Bucataria chinezeasca nu este, asa cum ar putea crede multi, sinonima cu una rapida, ieftina si de calitate inferioara.

Clasificarea modului de gatire chinez
Tinand cont de suprafata mare a tarii si de diferentele de clima si conditiile ambientale, bucataria chinezeasca poate fi impartita in patru mari categorii: bucataria din nord, bogata in carne de capra si de oaie, condimentata cu mult otet, usturoi si praz pentru a neutraliza mirosul puternic al acestora; bucataria din sud, caracterizata printr-un gust mult mai dulce decat celelalte - foloseste din abundenta orez, vegetale, peste, carne de pui si de porc, preparate in baie de vapori sau in ulei incins pentru a le face cat mai crocante; bucataria din est este caracterizata prin modalitati de preparare mult mai lente si este bogata in mancaruri pe baza de peste, sosuri de soia si stufaturi; bucataria din vest este cea mai apropiata de cea a tarilor asiatice vecine, foarte picanta si condimentata.

retete mancaruri china chinezestiCum se taie alimentele in bucataria chineza
In bucataria chinezeasca, modul in care se taie alimentele este foarte important si difera de la caz la caz, dupa specificul fiecarei retete. Exista trei metode de taiere: drept, oblic si prin crestare. Unul dintre secretele bucatariei chinezesti, pastrat din cele mai vechi timpuri, este tehnica de rasucire a tigaii (stir frying). Tigaia chinezeasca (wok) poate fi considerata un adevarat personaj, care este cu atat mai apreciat cu cat ofera o masa sanatoasa, lipsita de grasimi. Tehnica rasucirii mancarii presupune ca tigaia sa fie incinsa si miscata incontinuu in timpul gatirii.

Bucatarie chinezeasca: Igrediente specifice
Rolul cel mai important in obtinerea unei mancari delicioase il au insa ingredientele. Unul dintre cele mai „magice“ ingrediente, strain de plaiurile noastre, este otetul de orez. In Europa, acest tip de otet este aproape necunoscut. In China insa, se folosesc nu unul, ci trei tipuri de otet de orez: negru, rosu si alb. Particularitatea otetului de orez provine din gust, el fiind mai putin acid si mai slab decat otetul folosit de europeni. Otetul negru de orez seamana la gust cu cel balsamic, iar otetul rosu de orez are un gust dulce, dar totodata picant. Otetul alb de orez este cel mai apropiat ca gust si aciditate cu cel obisnuit, pe care il folosim si noi.

Durata de preparare a mancarurilor chinezesti
Mancarea necesita mult timp pentru preparare si putin timp pentru coacere. Ingredientele trebuie sa fie de buna calitate. Chinezii spun ca in orice casa care se respecta trebuie sa existe sapte lucruri: foc, ulei, sos de soia, otet, orez, sare si ceai.
Unele dintre putinele alimente care nu se regasesc in bucataria chinezeasca sunt laptele si derivatii sai. Grasimile folosite de chinezi sunt derivate din porc si din arahide, soia si rapita. Nu se foloseste uleiul de masline. Dintre legume, cele mai folosite sunt usturoiul, ceapa, prazul si cele cu frunze verzi. Dovleceii, rosiile si morcovii se folosesc rar. Painea este utilizata in special in partea de nord, in timp ce in celelalte regiuni aceasta este inlocuita de orez. Rolul soiei si al derivatilor acesteia este foarte important. Produsele cele mai cunoscute sunt sosul de soia si tofu.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Gastronomie

Prajitura rasturnata cu mere si crema de zahar ars

Am descoperit acest desert de curand si cu mana...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Povesti

Papusa mea automata

 Privesc oglinda cu rusine si drept in och...

Povesti

Snoaba

Cunosc o doamna care isi duce in fiecare zi co...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...