Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Bucataria olteneasca: Papanasi

Publicat: 26.10.2007

retetedepapanasiretetadepapanasioltenesti_400
Bucataria olteneasca este una dintre cele mai cautate bucatarii. Este cautata pentru mirosurile si pentru finetea cu care sunt pregatite bucatele in aceasta zona.
Cei din sate pun accent in prepararea mancarurilor pe verdeturi cum ar fi: urzici, stevie, stir, frunze de ceapa verde si praz. Ciorbele le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza sau suc de rosii. Prefera ciorbele de pui, legume, praz, loboda, stevie. Gatesc cel mai des din carne de porc, peste si ceva mai rar din carne de vita sau vanat.
O mancare traditionala aici sunt racii umpluti. Nici pe departe nu sunt racii adevarati, sunt niste ardei rosii care se cultiva special pentru aceasta mancare. Se prepara in felul urmator: se calesc 2-3 cepe cu marar, cimbru, se aduna cu faina si se inabusa, apoi se adauga apa, pana se face o pasta apropiata de coca. Se umplu racii si se pun la ciroba sau se mai pot face in cuptor cu sos. Mai exista si alte variante. Se pot umple si cu carne sau orez in zilele de post.
De obicei oltenii condimenteaza mancarea cu hrean si ardei iute. Iar ca verdeturi folosesc patrnjelul si leusteanul. Dintre specialitati amintim: ciorba de praz, supa cu galuste de branza, prazul cu masline, gutui cu piept de pui, limba rasol cu legume si hrean, rosii umplute cu carne, orez, tochitura olteneasca, ciulamaua de pui cu mamaliguta, malaiul la test, carnaciori oltenesti, saramura de peste, ostropelul.

Reteta olteneasca de papanasi
La desert servesc foarte des “papanasi”. Pentru cei curiosi dam reteta.

Ingrediente pentru reteta de papanasi oltenesti
2oua,
4 linguri faina,
8 linguri gris,
400 grame de branza dulce,
50 grame de smantana,
50 grame iaurt/dulceata.

Cum se face reteta de papanasi oltenesti

Se sfarama branza cu mana si se amesteca cu ouale, grisul si faina. Daca se pot face galuste din aluat se trece la urmatoare etapa. Daca nu se mai adaiga putina faina, putin gris pana se obtine un aluat care poate fi modelat usor.
Se fac galuste de 2 dimensiuni, 6 mari si 6 mici. Se prajesc la foc mediu pana se rumenesc. Se aseaza pe o farfurie, intai cea mare se pune smantana peste ea apoi cea mica se acopera cu dulceata.
Ca bautura oltenii prefere tuica si vinul. La primul fel se serveste de obicei tuica, iar la urmatoarele vinul.
Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de galaktoboureko

Aceasta este versiunea unuia dintre cele mai p...

Cultura

Spun unii ca lectura e desueta...

In cei aproape 49 de ani de existenta am citit ...

Cultura

Kabbala

Kabbala este una dintre cele mai moderne religi...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...