Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Fructele si legumele in alimentatie

Publicat: 24.08.2009

Fructele si legumele in alimentatie


Fructele si legumele sunt aproape singurele alimente in privinta carora nu exista decat foarte rar restrictii si care asigura norma zilnica de vitamine de care organismul are nevoie. Pentru ca o alimentatie sanatoasa presupune consumul cat mai multor fructe si legume, este recomandabil ca acestea sa fie cuprinse in dieta noastra zilnica. Iata cateva sugestii in legatura cu felul in care poti integra in mod fericit fructele si legumele in alimentatia ta, fara a te plictisi de ele si fara a repeta prea des combinatiile.

Fructele si legumele in alimentatie: Micul dejun
In general, oamenii au tendinta sa manance ceva in graba inainte de a pleca la serviciu sau, si mai grav, multi sar peste micul dejun, motiv pentru care acestia simt o mai mare nevoie de a consuma ceva dulce in timpul zilei. Pentru a rezolva problema, macar partial, incearca sa iti incepi ziua cu un fruct.
Daca esti bautoare de cafea, poti manca un mar sau o banana pentru ca acestefructe se potrivesc foarte bine cu aroma de cafea. Daca te numeei printre cei care mananca dimineata cereale, imbunatateste-le gustul adaugand in castronel fructe de padure sau felii de mere. Daca mananci oua la micul dejun, indiferent de felul in care sunt preparate, combina-le cu felii de portocale sau alte fructe si vei vedea ca au un gust grozav de bun. Ce mai poti face este sa amesteci fructe cu lapte si gheata, pentru a prepara o bautura racoritoare foarte nutritiva, caree poate tine locul unui mic dejun. Iar daca totusi esti in intarziere, ia un fruct si mananca-l in drum spre serviciu. Fructele sunt niste alimente excelente pentru micul dejun datorita zaharului natural pe care il contin si care iti dau energia de care ai nevoie dimineata. Pe de alta parte, cerealele cu zahar, gogosile si alte gustari dulci iti vor provoca o stare de moleseala si o pofta de dulciuri de neoprit.

Fructele si legumele in alimentatie: Gustarea de dimineata
Seara, inainte de a merge la culcare, pregateste-ti pachetelul pentru a doua zi. Taie telina si morcovi in fasii sau cubulete si ia-le cu tine la serviciu. Poti manca aceste legume si la gustarea de dimineata, cu cateva ore inainte de pranz. Daca la serviciu ai un frigider, poti prepara un sos pe baza de iaurt si ierburi proaspete cu care sa asezonezi morcovii si pe care sa-l tineti la rece pana la ora gustarii. Nu uita sa iei cu tine si un fruct.

Fructele si legumele in alimentatie: Masa de pranz
Prepara de seara o salata de legume, pe care trebuie sa o tii la frigider, fara a adauga si sosul. Ia salata cu tine la serviciu. Poti pune orice fel de legume, de la rosii, castraveti si ardei si pana la ciuperci si masline. O alternativa pentru pranz ar fi sa mananci o supa de legume si apoi un fruct in loc de felul doi.
Daca ai pauza de pranz si iei masa in oras, obisnuieste-te sa renunti la hamburger, shaorma, pizza si sa comanzi, in schimb, un preparat pe baza de legume. Pentru restul zilei, poti alege gustari sanatoase si nutritive sub forma de fructe uscate.

Fructele si legumele in alimentatie: Masa de seara
Este foarte usor sa integrezi legumele in meniul tau pentru cina. O modalitate simpla de a consuma foarte multe legume la masa este sa preparati un fel de mancare numit „stir fry de legume“. Taie bucatele diverse legume si carne (nu conteaza felul de carne atata timp cat nu este carne de porc foarte grasa). Amesteca toate acestea cu putin ulei, intr-o tigaie normala sau intr-un wok. Poti folosi ce iti ramane din legume si carne pentru a prepara o supa: adauga legume congelate sau proaspete, pentru a-ti completa mancarea.
Poti prepara o salata de legume pe care sa o mananci la cina, in loc de paine. Alta idee ar fi sa adaugi felii de rosii si castraveti impreuna cu foarte putina paine integrala, punand zeama de lamaie, ulei si condimente pentru un plus de savoare.
Cand gatesti carne sau peste, schimba garnitura traditionala: inlocuiti taiteii, pastele fainoase, cartofii sau orezul cu o salata mare de legume. Daca totusi decizi sa pregatesti orez, combina-l cu bucati de morcovi, ciuperci, ardei si porumb si preparatul va capata un gust special si o aroma deosebita.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

4 avantaje ale utilizarii oalei sub presiune

In acest articol, iti spunem secretele alegerii...

Gastronomie

Tocana de cartofi de post

Post sau nu, toti am mancat inca din copilarie ...

Celebs & Style

A murit Mircea Albulescu

Mircea Albulescu a murit astăzi, 8 Aprilie...

Divertisment

5 thrillere care te tin in priza pana in ultima secunda

Aceste cinci filme pe care ti le prezentam mai ...

Divertisment

Premonitia

Nu tocmai un film de oscar, Premonitia (Premoni...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.