Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Obiceiuri culinare de Craciun

Publicat: 04.12.2008

obiceiuri culinare De craciun CE SE MANANCA IN LUME DE CRACIUN ANGLIA FRANTA, SUEDIA, GRECIA, ALBANIA, AMERICA, MEXIC, CANADA, VENEZUELA

In Romania se pregatesc produse din porc pentru Craciun. Aceasta traditie are la baza doua motive: exact in perioada Craciunului porcii sunt buni de taiat si dintr-un porc se poate hrani o intreaga familie sau, cum spun alti istorici, porcul era pe vremuri animal de sacrificiu.

In Germania se crede ca friptura de gasca este mancarea traditionala de Craciun, dar nu este adevarat, pe timpuri se manca si aici porc. Traditia cu gasca vine din Anglia: regina Elisabeth I a primit vestea despre victoria armatei sale asupra Armadei spaniole exact in Ajunul Craciunului, in momentul in care era servita o friptura de gasca. Dumneai a declarat de atunci acest fel de mancare traditional de Craciun. Obiceiul acesta a trecut oeste Canal inspre Europa si asa a ajuns si in Germania.

In tarile nordice Craciunul poarta numele „Julfest“ si provine de la serbarea zeului Thor.
In Norvegia Mos Craciun este numit Julenisse si este intruchipat de un cobold care aduce cadouri, dar care are grija si de norocul casei. Pentru a-l imbuna, oamenii pun in fata casei orez fiert sib bere.
Mai demult se serveau pana la 60 de feluri de mancare in aceasta tara, dintre care nu lipsea un fel de budinca de orez in care era ascunsa o migdala si cine o gasea, se spunea ca se va casatori in anul urmator. Acum se mananca orez fiert, carne de ren, peste, costita de porc sau miel si se bea punci din vin rosu.

In Rusia sarbatoreste biserica ortodoxa Craciunul pe 6 ianuarie. Cadourile sunt aduse de Dyed Maroz (Jack Frost) impreuna cu nepoata sa Snegurka sau Snegurocica (Fulg de Nea) si cateodata si cu un baiat care intruchipeaza Anul Nou.
Pe vremuri copiii primeau cadourile de la Babusca. Legenda spune ca ea a refuzat celor trei regi de la Rasarit un loc de dormit si ceva de mancare si din cauza asta trebuie sa-l caute pe Iisus o viata intreaga.
In Rusia perioada de Craciun este mai degraba un timp in care se tine post, deci se mananca fara carne. Felul de mancare principal este kutya, un fel de coliva. Nici borsul rusesc nu are voie sa lipseasca de pe masa de Craciun.

In Marea Britanie se sarbatoreste Craciunul pe 25.Decembrie. In Ajun copiii atarna ciorapi de camin ca sa primeasca cadouri in ei. Santa Claus, care vine noaptea in sania sa cu reni si arunca cadourile pe horn si astfel ajung in ciorapi.
Traditional se mananca friptura de curcan, plumpudding peste care se toarna gin si rom.
In Anglia Craciunul este o sarbatoare vesela, se vand peste zece milioane de curcani, lumea isi pune coroane de carton, se arunca pocnitori. Ramura de vasc este un simbol de Craciun important, se spune ca alunga spiritele rele. Aceasta traditie vine de la druizi, care au trait inaintea lui Hristos.

In Franta vine de peste 60 de ani Père Noel si aduce cadouri in noaptea inspre 25 decembrie pe horn, precum “colegul” sau englez. De Craciun francezii petrec bine: pe 25 se mananca bine si mult, dintre mancaruri nu lipsesc Foie Gras (ficat de gasca indopata) la inceput si Bûche de Noel (Prajitura-bustean) ca desert. Traditia acestei prajituri vine din vremea in care se incalzeau incaperile numai cu lemn si de Craciun se ardeau atatia busteni, cati membri avea o familie. Unii francezi inca respecta aceasta traditie.

In USA se decoreaza casele si gradinile, magazinele si strazile. Pe 24 Decembrie se agata sosete mari, albe, de camin, pe care Santa Claus le umple in timpul noptii. Bradul de Craciun se impodobeste in cadrul asa numitelor Tree-Partys, impreuna cu prieteni, cu cel putin cateva zile inainte de Craciun.
Pe 24 Decembrie se merge la biserica, la slujba de la miezul noptii, apoi se mananca o supa, iar pe 25 curcanul de Craciun trebuie sa fie obligatoriu pe masa.

In Italia se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie si se ureaza "Buon Natale". In aceasta tara este mai importanta macheta care reprezinta Nasterea lui Hristos decat bradul de Craciun, in amintirea Sfantului Franciscus de Assisi, care a reprezentat pentru prima oara povestea Craciunului in acest mod.
La italieni Craciunul este o sarbatoare pioasa, a familiei. Multi italieni tin post pe 24, in noaptea inspre 25 merg la slujba de la miezul noptii, apoi sarbatoresc Nasterea Domnului si Panetone nu are voie sa lipseasca de pe masa. Felul de mancare de Craciun traditional este pollo al riso, pui cu orez.
Cadourile se primesc abia pe 6 ianuarie, atunci cand cei Trei Regi au dat cadouri bebelusului Isus.

Si in Spania se sarbatoreste pe 25 un Craciun vesel, Feliz navidad. Pe la ora 21 incepe in majoritatea famiilor un festin cu peste, crustacee, friptura de miel si Mantecados, niste fursecuri facute cu untura. In Soania, ca si in Italia, se pun machete cu Nasterea Domnului, care sunt mult mai importante decat bradul, si se mananca neaparat si turron, un fel de nuga.
Cadouri se fac si aici abia pe 6 ianuarie, de Los Reyes.
Nota (1 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de galaktoboureko

Aceasta este versiunea unuia dintre cele mai p...

Gastronomie

Greseli pe care sa le eviti cand iti pregatesti pizza la tine acasa

Pizza este una dintre mancarurile iubite de apr...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Fitness

Autoaparare in stil Krav-Maga

Cei care sunt pasionati de artele martiale au a...

Fitness

Exercitii usoare pentru slabire rapida

Pentru arderea caloriilor si scaderea in greuta...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.