Prajitura "Sub Pomul de Craciun"
Publicat: 02.12.2011
Etichete:
Aceasta prajitura bogata, umeda si plina de fructe uscate va fi punctul culminant al petrecerii in familie in seara de Ajun de Craciun. Reteta de prajitura „Sub pomul de Craciun” este o reteta bogata, savuroasa si parfumata, care te va face sa simti sarbatoarea si pe cerul gurii. Blatul insiropat cu coniac si nucile crocante o fac irezistibila, iar de aspect, ce sa mai vorbim! O adevarata prajitura pentru Craciun pe care sa o savurezi in asteptarea Mosului...
Secret: Pregateste prajitura cu o saptamana inainte de Craciun, ca sa aibe timp sa se matureze si orneaza-o in dimineata de Ajun.
Prajitura „Sub Pomul de Craciun”: Ingrediente pentru 12 portii
- 200 grame nuci de Brazilia
- 1 cana (150g) nuci macadamia
- 250 grame de curmale fara samburi, taiate pe jumatate
- 200 grame de cirese glasate
- 100 grame de stafide amestecate cu coaja uscata de portocala si lamaie
- Coaja rasa fin de la o lamaie
- 100 grame de faina tip 000 (trei nule)
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 fiola extract de vanilie
- 150 grame de zahar pudra
- 3 oua mari
- 8 linguri brandy (coniac)
- 1 praf se sare
Topping
- 1 / 3 cana (110g) gem de caise de buna calitate
- 200 grame mixt de fructe glasate (colorate cat mai viu)
Cum prepari prajitura „Sub Pomul de Craciun”
Incalzeste cuptorul la 150° C (foc mic la aragazul normal cu gaz) si tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diametrul de 20 cm.
Amesteca nucile, fructele uscate si coaja de lamaie intr-un castron. Cerne in faina in ploaie, adauga praful de copt si zaharul si amesteca tot bine.
Bate usor ouale cu vanilia, apoi pune-le incet in mixtura de fructe si amesteca pana la omogenizare. Pune compozitia in forma de tort si coace prajitura timp de 1 ora si 30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Lasa prajitura „Sub Pomul de Craciun” sa se raceasca in tava timp de 15 minute, apoi socate-o din forma si pune-o pe un grilaj sa re raceasca inca putin. Indeparteaza hartia de copt. Cand prajitura este rece, inteap-o peste tot cu un bat pentru frigarui si insiropeaz-o cu cognac. Inveleste prajitura „Sub Pomul de Craciun” cu o folie de aluminiu si las-o intr-un loc racoros si uscat timp de cel putin 2-3 zile pentru a se matura.
Cu o zi inainte de servire (sau minim 8 ore inainte), incalzeste gemul de caise intr-o tigaie mica sau intr-un bol la micrunde pana devine lichid si curge. Unge cu foarte putin gem suprafata prajiturii, aranjeaza frumos fructele glasate cat mai divers colorate (prefera-le pe cele rosii, verzi, galbene si portoclalii) si apoi toarna uniform cu lingura gemul fierbinte ramas deasupra pentru a le fixa si da-o la rece pana se consuma.
Craciun Fericit!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Prajitura

Comentarii postate (0)
Gastronomie

Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri?
Untul este un ingredient cheie pentru multe des...
Cele mai citite
Celebs & Style

Leonardo DiCaprio s-a despartit de Erin Heatherton
Cunoscutul si apreciatul actor american Leonar...
Fitness

5 beneficii imense pe care ti le aduce mersul la sala
“Nu am timp sa merg la sala, dar voi face...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails