Clatite rupte (Kaiserschmarrn)
Publicat: 21.05.2015

Etichete:
In limba germana, Kaiserschmarrn inseamna "aiureala imparatului".
Kaiserschmarrn vine de fapt de la Kaserschmarrn. Kaiser inseamna imparat, iar Kaser, in Austria, este oierul sau vacarul care face branza. Iar mancarea asta era foarte des facuta in munti, de crescatorii de animale.
O legenda spune cum ca imparatul Franz Joseph s-ar fi ratacit la o vanatoare si a dat peste o mica casa a unor tarani, unde a innoptat. Taranca a trebuit sa faca ceva de mancare imparatului si a luat si ea ce avea pe acasa (faina, oua, lapte, smantana) si a facut clatite de-astea rupte. Imparatului i-au placut, la care ea a raspuns ca-i o aiureala ce a facut. La care Franz Iosef ar fi raspuns: "O fi, dar este o aiureala imparateasca!"
Clatite rupte (Kaiserschmarrn): Ingrediente
75 g stafide
3 linguri rom (sau suc de portocale)
200 g faina
3/8 l lapte
1/8 l frisca lichida neindulcita
1 lingura unt
1 lamaie netratata chimic
5 oua
1 priza sare
1 priza vanilie
ulei
100 g zahar pudra
1/2 lingurita scortisoara
Clatite rupte (Kaiserschmarrn): Cum se fac
Stafidele se pun la inmuiat in rom (sau in sucul de portocale) 20-30 minute.
Intre timp se preincalzeste cuptorul la 50°C si se pune un castron gol in el.
Se amesteca faina cu laptele si frisca si se lasa 30 minute sa stea. Apoi se adauga coaja rasa de lamaie, galbenusele, sarea, vanilia si stafidele. Untul se incalzeste pana devine lichid si se aduga compozitiei. Albusele se bat si se incorporeaza si el. Se infierbanta ulei intr-o tigaie mare si se toarna jumatate din compozitie, care se prajeste la foc mic si acoperit cu capac cam 10 minute. Se ia capacul de pe tigaie si se rup bucati din "clatita" cu o furculita. Se prajesc in continuare la foc mijlociu, intorcandu-le mereu, pana cand sunt galbui. Cand sunt gata, se pun in castronul din cuptor, se presara cu zahar pudra si scortisoara, se acopera cu un capac si se da iar la cuptor. Se face si a 2-a "clatita" la fel si se lasa cateva minute in cuptor "sa traga".
Se serveste cu compot, piure de mere, compot de prune sau dulceata, dupa gust.
Sursa: Copyright©eLady.ro - Clatite rupte (Kaiserschmarrn)

Comentarii postate (0)
Gastronomie

Cum sa topesti mai repede untul pentru prajituri?
Untul este un ingredient cheie pentru multe des...
Cele mai citite
Celebs & Style

Eva Longoria si Eduardo Cruz s-au despartit definitiv
Povestea de dragoste chiar s-a terminat pentru ...
Horoscop

Ce declansaza anxietatea si stresul pentru fiecare zodie in parte
Te-ai intrebat vreodata cum se transforma oamen...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment
Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails