Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de scovergi (minciunele, uscatele)

Publicat: 12.02.2015

Reteta de scovergi, reteta de minciunele, reteta de uscatele, cum se fac scovergile, cum se fac minciunelele, cum se fac uscatelele, retete ieftine, retete vechi, retete usoare, retetele bunicii, retete desert, scovergi, uscatele, minciunele


Scovergile
(numite si minciunele sau uscatele) sunt un dulce extrem de simplu care ne aduce aminte de copilarie. Mai toti am avut cate o bunica care le pregatea pentru noi. Mai ales in timpul iernii, bunicile noastre ne faceau scovergi (minciunele sau uscatele), le presarau din belsug cu zahar pudra si noi le mancam cu o cana de lapte cald la gura sobei cand veneam de afara dupa o bulgareala zdravana. De fapt, cand auzeam ca se fac scovergi, cei mai multi dintre noi stateau in bucatarie, starmocind pe langa ligheanul unde mamaie framanta de zor aluatul...
Daca ati crezut, cumva, ca scovergile sunt un dulce tipic romanesc, va inselati. Primele scovergi (minciunele) s-au facut in timpul Imperiului Roman si purtau numele de frictilia. Se faceau din aluat de paine prajit in untura (va suna cunoscut?) sau ulei de masline si erau apoi stropite cu miere. Frictilia mai aveau si varianta sarata, care se facea cu branza.
Scovergile se faceau in special pentru sarbatoarea antica Idele lui Marte (15 martie) si au ramas si astazi un desert traditional pentru carnaval, care are loc in fiecare an pe tot cuprinsul Italiei.
Scovergile (numite si minciunele sau uscatele) au nume diferite functie in Italia, functie de zona: bugie (in Genova, Torino, Imperia), gale (in Vercelli) cenci (in Toscana), cioffe (in Sulmona si Abruzzo), crostoli (in Ferrara, Rovigo, Vicenza, Treviso, Trentino, Friuli, Venezia Giulia), fiocchetti (fundite -datorita formei caracteristice, identica cu cea de la noi in Montefeltro si Rimini), frappe (Roma si Ancona), galani (Venezia, Verona, Padova), intrigoni (Reggio Emilia), rosoni (Modena, Bologna, Romagna), sfrappe (Marche), sprelle (Piacenza), grostoli (in Trento).
Scovergile ( minciunele, uscatele) se fac si in Ungaria. Scovergile unguresti au aceeasi forma caracteristica, de fundita, ca si la noi si poarta numele de cscoroge.
Foarte usor de facut, reteta de scovergi (minciunele sau uscatele) este simpla, ieftina si rapida. Iata de ce ai nevoie si cum sa faci minciunele crocante, bune si fragede, ca ale bunicii!

Reteta de scovergi (minciunele, uscatele): Ingrediente
- 200 ml de smantana grasa
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 esenta de vanilie
- 270 de grame de faina
- ulei pentru prajit
- zahar pudra

Reteta de scovergi (minciunele, uscatele): Cum se fac
Se amesteca smantana si zaharul, se adauga sarea, vanilia si pune in lpoaie faina, putin cate putin. Se  de aluatul la frigider pentru o jumatate de ora, sa se odihneasca.
Se intinde apoi aluatul intr-o foaie cat mai subtire. Se taie aluatul in romburi cu o rotita de patiserie pentru taiat aluatul. In centrul fiecarui romb se face o taietura mica. Jumatate din romb se intoarce prin gaura, obtinandu-se astfel forma caractiristica pe care o au scovergile (minciunele, uscatele). Se prajesc imediat in ulei incins pe ambele parti, pentru cateva minute. Se scot pe un prosop de hartie si se presara,asa, fierbinti, cu zahar pudra din belsug.
Pentru o nota mai moderna, scovergile (minciunele, uscatele) se manca si cu dulceata sau se pot stropi cu ciocolata topita.
Bine ai revenit, copilarie! Sa aveti pofta!

Reteta de uscatele de post
- 250 grame faina (cum zicea bunica, "cat cuprinde")
- 150 ml apa calduta
- 1/2 de plic drojdie uscata
- 1/2 lingurita sare
- o lingura de zahar
- 50 grame margarina /unt de cocos /alta grasime vegetala
- esenta de vanilie
- ulei vegetal pentru prajit
- zahar pudra pentru pudrat minciunelele de post

Cum se fac uscatelele de post
Se amesteca ingredientele, se lasa sa creasca aluatul o ora, se framata iar si apoi se intinde o foaie subtire pe care o taiem in fasii si le facem apoi gauri prin care trecem o parte.
Se prajesc in ulei incins si se pudreaza din belsug cu zahar pudra cat sunt fierbinti.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Saksuka

Un fel de mancare originar din Orientul Mijloci...

Gastronomie

Prajitura cu cirese, visine, martipan si ciocolata

O prajitura de vara care se face cat ai zice &q...

Celebs & Style

Emma Stone si Benedict Cumberbatch intr-un nou film horror

Amatorii filmelor horror vor fi fericiti. Guill...

Editorial

Barbati sub fuste

Ați citit bine. Nu e "bărbaț...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...