Reteta de scovergi (minciunele, uscatele)
Publicat: 12.02.2015

Etichete:
Scovergile (numite si minciunele sau uscatele) sunt un dulce extrem de simplu care ne aduce aminte de copilarie. Mai toti am avut cate o bunica care le pregatea pentru noi. Mai ales in timpul iernii, bunicile noastre ne faceau scovergi (minciunele sau uscatele), le presarau din belsug cu zahar pudra si noi le mancam cu o cana de lapte cald la gura sobei cand veneam de afara dupa o bulgareala zdravana. De fapt, cand auzeam ca se fac scovergi, cei mai multi dintre noi stateau in bucatarie, starmocind pe langa ligheanul unde mamaie framanta de zor aluatul...
Daca ati crezut, cumva, ca scovergile sunt un dulce tipic romanesc, va inselati. Primele scovergi (minciunele) s-au facut in timpul Imperiului Roman si purtau numele de frictilia. Se faceau din aluat de paine prajit in untura (va suna cunoscut?) sau ulei de masline si erau apoi stropite cu miere. Frictilia mai aveau si varianta sarata, care se facea cu branza.
Scovergile se faceau in special pentru sarbatoarea antica Idele lui Marte (15 martie) si au ramas si astazi un desert traditional pentru carnaval, care are loc in fiecare an pe tot cuprinsul Italiei.
Scovergile (numite si minciunele sau uscatele) au nume diferite functie in Italia, functie de zona: bugie (in Genova, Torino, Imperia), gale (in Vercelli) cenci (in Toscana), cioffe (in Sulmona si Abruzzo), crostoli (in Ferrara, Rovigo, Vicenza, Treviso, Trentino, Friuli, Venezia Giulia), fiocchetti (fundite -datorita formei caracteristice, identica cu cea de la noi in Montefeltro si Rimini), frappe (Roma si Ancona), galani (Venezia, Verona, Padova), intrigoni (Reggio Emilia), rosoni (Modena, Bologna, Romagna), sfrappe (Marche), sprelle (Piacenza), grostoli (in Trento).
Scovergile ( minciunele, uscatele) se fac si in Ungaria. Scovergile unguresti au aceeasi forma caracteristica, de fundita, ca si la noi si poarta numele de cscoroge.
Foarte usor de facut, reteta de scovergi (minciunele sau uscatele) este simpla, ieftina si rapida. Iata de ce ai nevoie si cum sa faci minciunele crocante, bune si fragede, ca ale bunicii!
Reteta de scovergi (minciunele, uscatele): Ingrediente
- 200 ml de smantana grasa
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingurita sare
- 1 esenta de vanilie
- 270 de grame de faina
- ulei pentru prajit
- zahar pudra
Reteta de scovergi (minciunele, uscatele): Cum se fac
Se amesteca smantana si zaharul, se adauga sarea, vanilia si pune in lpoaie faina, putin cate putin. Se de aluatul la frigider pentru o jumatate de ora, sa se odihneasca.
Se intinde apoi aluatul intr-o foaie cat mai subtire. Se taie aluatul in romburi cu o rotita de patiserie pentru taiat aluatul. In centrul fiecarui romb se face o taietura mica. Jumatate din romb se intoarce prin gaura, obtinandu-se astfel forma caractiristica pe care o au scovergile (minciunele, uscatele). Se prajesc imediat in ulei incins pe ambele parti, pentru cateva minute. Se scot pe un prosop de hartie si se presara,asa, fierbinti, cu zahar pudra din belsug.
Pentru o nota mai moderna, scovergile (minciunele, uscatele) se manca si cu dulceata sau se pot stropi cu ciocolata topita.
Bine ai revenit, copilarie! Sa aveti pofta!
Reteta de uscatele de post
- 250 grame faina (cum zicea bunica, "cat cuprinde")
- 150 ml apa calduta
- 1/2 de plic drojdie uscata
- 1/2 lingurita sare
- o lingura de zahar
- 50 grame margarina /unt de cocos /alta grasime vegetala
- esenta de vanilie
- ulei vegetal pentru prajit
- zahar pudra pentru pudrat minciunelele de post
Cum se fac uscatelele de post
Se amesteca ingredientele, se lasa sa creasca aluatul o ora, se framata iar si apoi se intinde o foaie subtire pe care o taiem in fasii si le facem apoi gauri prin care trecem o parte.
Se prajesc in ulei incins si se pudreaza din belsug cu zahar pudra cat sunt fierbinti.
Sursa: Copyright©eLady.ro: Reteta de scovergi (minciunele, uscatele)

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire
Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...
Calatorii si Vacante

3 atractii turistice mai putin cunoscute din Egipt
Cu toate ca Egiptul concentreaza mai bine de o...
Calatorii si Vacante

De ce este indicat sa apelezi la servicii de inchirieri masini in loc sa iti cumperi un autoturism
Sa apelezi la o companie de inchirieri masini p...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie
Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails