Va aflati in:

Articole / Psihologie

Narcisismul

Publicat: 15.08.2006

ce este narcisismul, ce inseamna narcisism, tratament boala dereglare psihicaNarcisismul consta intr-o dereglare a personalitatii normale reprezentata prin exagerarea imaginii de sine, care este considerata perfecta. Numarul mare al persoanelor cu aceasta problema poate totaliza cam un procent din populatie. Expertii  insa nu sunt de acord si considera ca mult mai putine persoane sufera de aceasta dereglare. La baza narcisismului exista doua teorii: conform celei dintai, dereglarea provine dintr-o trauma veche. Cea de-a doua teorie sustine faptul ca dereglarea consta in  invatarea comportamentului care nu are baza intr-un caz clinic.
 
Originea bolii 
Daca originea bolii este clinica si este cauzata de probleme de dezvoltare timpurii, posibilitatea ca tratamentul sa dea rezultate nu este prea mare. Deoarece nu este vorba despre un lucru psihologic si nu se cunosc tratamente pentru boala, daca este vorba de partea psihologica, atunci tratamentul ar putea avea urmari pozitive. Comportamentul poate fi invatat din nou sub forma unuia pe care societatea il accepta. Oricum, cei care urmeaza un tratament au un progres destul de greu de observat.
Persoanele narcisiste au o parere exagerata despre ei. Deci rar se gandesc ca ar exista o problema. Chiar daca se afla sub tratament, studiile arata ca este nevoie de ani buni pentru a putea vedea un progres seminificativ. Companiile care se ocupa cu asigurarea sanatatii au multe politici de a acoperi aceste dereglari dar pentru tratamentele pe termen lung la care se doresc rezultate pozitive, este nevoie de multi bani. Un narcisist nu va putea sa mentina o relatie corecta si va avea probleme acasa si la serviciu. El va crede ca are o viata plina de bucurii si de prieteni si ca este foarte renumit si apreciat. Din pacate, narcisistul se va simti ofensat si va avea tendinta de a da vina pe alte persoane pentru un lucru negativ care li s-ar putea intampla.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 6.

Comentarii postate (6)
cris:^ - 08/12/2008

interesting:> .moolte chestii noi de invatzat:).plake:x ms.de explikatie .:).:). .

Ioan Crișan - 20/02/2011

Clinicianul H. Kohut defineşte patologia narcisistă prin 5 incapacităţi: 1. – lipsă de interes pentru nevoile şi interesele altora; 2. - dezinteres pentru relaţii sociale semnificative; înclinaţie spre subculturile delincvente şi criminalitate; 3.- fantasme perverse şi lipsă de interes pentru sex; 4. - tendinţă spre minciună şi accese de mânie necontrolată; 5. - tendinţe ipohondrice referitoare la sănătate, care denotă un slab respect de sine. Individualismul extrem bazat pe „instant gratification” – “cultura narcisismului” american („grandios self”), pliat pe revoluţia sexuală a anilor `50 (sixties), s-a dovedit o apărare perfecţionistă (idealizată) captivă în simbioza parazitară cu părinţii care au profitat de abundenţă după al 2-lea Război Mondial şi cel din Vietnam. Oferind copiilor împlinirea capriciilor fără merite, părinţii au vrut absolvirea de vinovăţia traumelor şi neglijenţelor create de generaţia războiului, dar au indus copiilor un model narcisist inflaţionist. “Eşti perfect, dar eşti parte din mine - părintele care a făcut sacrificii eroice şi nu vrea ca tu să le faci, ci să profiţi din plin de viaţa de plăceri!” Fenomenul a fost combătut în Europa de K. Lorenz cu un şir de conferinţe în universităţile continentului, dar a subzistat. Modelul “instant gratification” şi efectul patologic “grandios self” a fost exportat în statele foste comuniste unde ia amploare pe fondul îmbogăţirii rapide.

Ioan Crișan - 21/02/2011

Clinicianul H. Kohut defineste patologia narcisista prin 5 incapacitati: 1. lipsa de interes pentru nevoile si interesele altora; 2. - dezinteres pentru relatii sociale semnificative; inclinatie spre subculturile delincvente si criminalitate; 3.- fantasme perverse si lipsa de interes pentru sex; 4. - tendinta spre minciuna si accese de manie necontrolata; 5. - tendinte ipohondrice referitoare la sanatate, care denota un slab respect de sine. Individualismul extrem bazat pe „instant gratification” – “cultura narcisismului” american („grandios self”), pliat pe revolutia sexuala a anilor `50 (sixties), s-a dovedit o aparare perfectionista (idealizata) captiva in simbioza parazitara cu parintii care au profitat de abundenta dupa al 2-lea Razboi Mondial si cel din Vietnam. Oferind copiilor implinirea capriciilor fara merite, parintii au vrut absolvirea de vinovatia traumelor si neglijentelor create de generatia razboiului, dar au indus copiilor un model narcisist inflationist. “Esti perfect, dar esti parte din mine - parintele care a facut sacrificii eroice si nu vrea ca tu sa le faci, ci sa profiti din plin de viata de placeri!” Fenomenul a fost combatut in Europa de K. Lorenz cu un sir de conferinte in universitatile continentului, dar a subzistat. Modelul “instant gratification” si efectul patologic “grandios self” a fost exportat in statele foste comuniste unde ia amploare pe fondul imbogatirii rapide.

Ovi - 19/02/2012

Am impresia k sufar de NARCISISM!

ion - 09/09/2012

Intr-un fel sau altu toti suferim de aceasta boala psihica in timpul adolescentei .

ion - 09/09/2012

Intr-un fel sau altu toti suferim de aceasta boala psihica in timpul adolescentei .

Psihologie

Exista o legatura intre anxietate si nervozitate /furie?

In panoplia bogata si variata a emotiilor umane...

Psihologie

Abuz emotional: Efectele pe termen lung

Abuzul emotional desfasurat pe o perioada scurt...

Celebs & Style

Jane Fonda nu se teme de moarte

Dupa ce a trecut printr-o perioada foarte grea...

Tu faci diferenta!

Iubitul meu este extrem de gelos, ce ma fac?

"Sunt cu iubitul meu de patru luni si el e...

Tu faci diferenta!

Fa ca acest Craciun sa fie cu adevarat MEMORABIL!

A face din acest Craciun un eveniment memorabil...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...