Va aflati in:

Articole / Regim si Diete

Metode ca sa-ti schimbi metabolismul

Publicat: 30.09.2015

Metode ca sa-ti schimbi metabolismul
Ai tinut diete pentru schimbarea metabolismului. Problema este ca, desi ai slabit in acea perioada, la scurt timp dupa aceea ai constatat ca orice mananci "se pune". Astfel, desi a trecut un an, nu mai iti poti reveni. Nu aI fost si nici nu esti o persoana cu prea mult timp liber si de aceea nu te poti gandi prea serios la sport... Ce sa faci, sa elimini painea, fainoasele, sosurile si grasimea?
De-a lungul timpului primit multe mesaje si intrebari legate de "schimbarea metabolismului" si ne-am dat seama ca este necesar sa clarificam cateva aspecte legate de "metabolism", care pare a fi principalul vinovat de fluctuatiile greutatii. Nu vom aborda aceasta tema in termeni medicali, deoarece nu suntem medici, dar credem ca este foarte util sa intelegem modul in care functioneaza organismul nostru.
Pentru a intelege mai bine mecanismele din corpul nostru voi incepe cu o intrebare: Ce este metabolismul?

Ce este metabolismul?
O posibila definitie ar fi: metabolismul este motorul biochimic al organismului, este complexul proceselor fiziologice prin care mancarea "se arde", adica se transforma in energie. Metabolismul este diferit de la o persoana la alta. Cei care au metabolismul rapid consuma aproape tot ce mananca, in timp ce oamenii cu un metabolism lent au tendinta sa acumuleze kilograme in plus.
Intr-un dictionar medical am gasit o definitie concisa, explicita si completa: "metabolismul reprezinta multitudinea proceselor fizice si chimice din organism, prin care substantele sunt produse, mentinute sau distruse si prin care energia este pusa la dispozitia celulelor". Cu alte cuvinte, metabolismul reprezinta toate schimbarile care au loc in corpul uman.
Reflectand la aceasta definitie, ne punem intrebarea: oare acest proces atat de complex, care implica o imensitate de celule, un mare numar de tesuturi si organe, poate fi schimbat in cateva zile cu o dieta "minune"?
Se vorbeste foarte mult despre "dietele pentru schimbarea metabolismului". Noi nu credem ca putem schimba metabolismul cu o simpla dieta, in numai 10-12 zile! Putem doar sa-l ajutam sa functioneze mai bine, adoptand un stil de viata sanatos si un regim alimentar dietetic, care trebuie mentinut pe tot parcursul vietii. Dietele care promit schimbarea metabolismului nu ne ofera garantia ca nu ne vom mai ingrasa niciodata!

Am analizat constatarile unui numar mare de persoane care au urmat o dieta de schimbare a metabolismului si am ajuns la concluzia ca exista 2 categorii de atitudini, in functie de rezultatele obtinute:
1. Un numar relativ mic de persoane (aproximativ 20-30%) sustin ca au urmat o dieta pentru schimbarea metabolismului, au slabit si ulterior au reusit sa nu se mai ingrase. De obicei, sunt persoane cu varste cuprinse intre 20-35 de ani.
BRAVO! FELICITARI! Ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui succes? Dieta respectiva a reusit sa induca noi obiceiuri alimentare si sa le faca sa constientizeze pe persoanele respective ca este posibil sa slabeasca si chiar sa se simta mai bine consumand anumite alimente. Daca le veti intreba cum se mentin in prezent, veti afla ca au adoptat un nou stil de viata, si-au schimbat conceptia despre hrana si nu au mai revenit la vechile obiceiuri alimentare. Schimbarea, intr-adevar, s-a produs, dar in primul rand in mentalitate, in atitudinea fata de alimentatie si in grija fata de propria persoana!

2. Majoritatea persoanelor care a urmat o dieta de schimbare a metabolismului (aproximativ 70-80%) fac urmatoarea afirmatie: "am urmat cutare dieta pentru schimbarea metabolismului, am slabit si apoi m-am ingrasat mai mult!" Oare ce s-a intimplat? Care este realitatea? Iata cateva posibile raspunsuri:
Dieta nu a reusit sa "schimbe metabolismul" si predispozitia de ingrasare (dereglarea hormonala) s-a mentinut;
Persoana respectiva a revenit imediat la vechile obiceiuri alimentare fara a urma o dieta de mentinere si fixare a rezultatului. Organismul are tendinta de a recupera imediat ce a pierdut, daca nu are ragazul sa se adapteze la noua greutate;
Metabolismul este, la randul lui, influentat de o serie de factori care actioneaza in sens pozitiv sau negativ in timpul sau dupa terminarea dietei.

Care sunt factorii care influenteaza metabolismul?
Care sunt factorii care influenteaza metabolismul, pe care trebuie sa-i avem in vedere atunci cand urmam o dieta?
- Hormonii controleaza principalele procese biochimice ale organismului si intervin in diverse moduri asupra metabolismului. De exemplu, absenta secretiei tiroidiene (hipotiroidie) reduce rata metabolismului la 50-60% fata de normal! Pe de alta parte, secretia de adrenalina activeaza metabolismul. Deci, traieste viata intens, cu pasiune, iubeste, distreaza-te, razi, danseaza, fa sport si nu te vei ingrasa!
Medicamentele si starea psihica au o influenta importanta asupra metabolismului;
- Ereditatea este decisiva . Este bine sa stim ca fiecare om are o predispozitie innascuta, fiecare dintre noi a mostenit o anumita capacitate de a consuma caloriile;
- Un factor important este efortul fizic . De aceea, daca vrei sa slabesti, este foarte important sa constientizezi ca efortul fizic este obligatoriu pentru activarea metabolismului;
- Compozitia corpului este un factor important, deoarece tesutul muscular este un tesut metabolic foarte activ, in timp ce tesutul adipos este un tesut aproape inert, din punct de vedere metabolic. Deci, un corp musculos va "arde" mai multe grasimi in timpul efortului fizic decat unul cu masa musculara redusa;
- Varsta si sexul sunt factori esentiali. Dupa 30 de ani, metabolismul devine din ce in ce mai lent. Practicarea regulata a exercitiilor fizice, asociata cu o dieta controlata, contribuie la tonifierea masei musculare, deci, indirect, contribuie la mentinerea unui metabolism optim. De asemenea, se stie ca femeile se ingrasa mai usor si slabesc mai greu decat barbatii;
- Procesul de digestie presupune consum caloric, deci alimentatia are o influenta directa asupra metabolismului. Daca vrei sa slabesti, nu te infometa, dar ai grija ce mananci!

Cum putem influenta metabolismul?
Daca avem tendinta de ingrasare, ce ar trebui sa facem? Sa devenim depresivi, sa ne inchidem in casa si sa ne plangem de mila, gandindu-ne ce ghinion avem?
Nu! Priveste realitatea in fata, mergi la endocrinolog, la un medic nutritionist, afla cum stai, ce dereglari exista in corpul tau si apoi ia masuri! Intre timp, nu uita sa te bucuri de viata!

Ce masuri sa iei?
Daca este necesar, urmeaza un tratament medical sau naturist pentru reglarea glandelor endocrine - numai la recomandarea medicului specialist, nu de capul tau!
Trebuie sa ai grija ce mananci toata viata. Renunta la carne de porc, mezeluri, grasimi, dulciuri, produse de patiserie, bauturi racoritoare sintetice, paine alba si alcool.
Miscarea este absolut necesara pentru intensificarea arderilor. Daca nu poti sa faci sport din diverse motive, mergi pe jos zilnic 1 ora. Daca ai decis sa urmezi o dieta de "schimbare a metabolismului", alege o dieta nutritiva, echilibrata, care sa includa principalele grupe de alimente. Aceasta dieta va contribui la activarea metabolismului si va favoriza trecerea la un nou stil de viata.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Regim si Diete

Dieta de vara: 6 greseli frecvente

Desi pare, nu este usor sa tii dieta vara. Cine...

Regim si Diete

Cum sa te lasi de fumat fara sa te ingrasi

Cum sa te lasi de fumat fara sa te ingrasi? Ca ...

Celebs & Style

Keanu Reeves, omul spiritual

Un actor de Hollywood care si-a donat cea mai ...

Divertisment

Film: Expresul Polar

Exista sau nu Mos Craciun? Pentru un baietel la...

Divertisment

Visul Cassandrei

Titlu original: CASSANDRA'S DREAMAn: 2007Regiza...

In forum despre Regim si Diete
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...