Va aflati in:

Articole / Sarcina

Cum identifici contractiile care anunta nasterea

Publicat: 31.10.2018

Cum identifici contractiile care anunta nastereaNimeni nu stie cu certitudine ce anume declanseaza travaliul, iar identificarea corecta a semnelor prevestitoare ale marelui eveniment pune probleme multor femei, chiar si celor care nu se afla la prima nastere. In conditiile in care doar cinci procente dintre bebelusi vin pe lume exact la data estimata, este bine sa inveti sa recunosti semnalele care prevestesc nasterea.

Unele dintre acestea vor aparea cu una pana la patru saptamani inainte de travaliu, iar altele anunta iminenta nasterii. Dintre acestea din urma, contractiile sunt considerate printre cele mai sigure simptome ale nasterii (alaturi de ruperea apei), insa multe gravide experimenteaza si un tip de contractii false numite Braxton Hicks.

Cum stii ca se apropie momentul in care bebelusul va veni pe lume si cum faci diferenta intre contractiile false si cele reale iti vom explica mai pe larg in cele ce urmeaza.

Care sunt semnele care te anunta ca travaliul va incepe in viitorul apropiat

- Urinezi mai des pentru ca bebelusul coboara in pelvis si capul acestuia apasa pe vezica ta urinara.
- Respiri mai usor pentru ca bebelusul se indeparteaza de plamani.
- Ai scurgeri vaginale mai abundente decat de obicei pentru ca mucoasa vaginala se pregateste sa permita alunecarea mai usoara a bebelusului si lubrifiaza zona. Cu o scurgere vaginala poate fi confundat si dopul cervical (o cantitate de mucus acumulata in cervix inca de la inceputul sarcinii, care pastreaza un mediu steril in uter), eliminarea acestuia facandu-se deodata sau treptat din momentul in care cervixul incepe sa se dilate.
- Poti observa scurgeri de sange pe slip, pentru ca atunci cand cervixul incepe sa se subtiaze si sa se dilate, vasele capilare se rup.
- Simti impulsul de a face ordine in casa, de a curata, spala, gati si pregati caminul pentru venirea bebelusului. Instinctul de cuib este o stare pe care o experimenteaza majoritatea femelelor din regnul animal.
- Nu te mai ingrasi sau poate chiar slabesti, pentru ca scade nivelul lichidului amniotic.
- Simti dureri asemanatoare crampelor menstruale si dureri de spate pentru ca se intind muschii si articulatiile.
- Ai diaree pentru ca organismul „face curatenie” in vederea pregatirii pentru nastere.
- Ai contractii neregulate, mai degraba inconfortabile decat dureroase (contractii Braxton-Hicks). Acestea sunt resimtite ca o incordare a abdomenului si se opresc daca iti schimbi pozitia sau daca incepi sa mergi.

Care sunt semnele ca urmeaza sa nasti in curand
- Ti se rupe apa pentru ca se deschide sacul amniotic prin ruperea membranelor care formeaza peretele acestuia. Poti resimti o senzatie de umezire sau o scurgere sub forma de picaturi (nu este o scena la fel de impresionanta ca cele prezentate in filmele hollywodiene) de lichid amniotic. E bine sa tii minte sau sa notezi ora la care s-a rupt apa, precum si culoarea sau mirosul lichidului amniotic.
- Ai contractii regulate pentru ca muschiul uterin se incordeaza si se relaxeaza, contribuind astfel la expulzia copilului din uter.

Cum recunosti contractiile reale dupa formula 5-1-1

Pentru inceput, trebuie sa stii ca poti resimti contractiile diferit fata de alte femei si chiar diferit fata de sarcinile anterioare, daca este cazul. In principiu, acestea iti provoaca disconfort, dureri in spate și/sau abdomenul inferior și/sau in laterale. Unele femei le descriu ca pe niste crampe menstruale puternice, altele ca pe niste crampe diareice.

Formula 5-1-1 se refera la ritmicitatea contractiilor. Prima cifra a formulei, 5, reprezinta minutele din intervalul la care se repeta contractiile. Concret, daca timp de o ora, la intervale de cate cinci minute, experimentezi contractii care dureaza un minut, inseamna ca e momentul sa mergi la spital sau la maternitate. Sa nu crezi insa ca, daca ai contractii de cate un minut si cinci secunde la fiecare trei minute, atunci acestea nu sunt reale si nu anunta nasterea. Importante sunt ritmicitatea, tiparul, cresterea progresiva a intensitatii si faptul ca nu se opresc chiar daca mergi sau schimbi pozitia.

Totusi, in eventualitatea ca nu reusesti sa identifici corect contractiile reale si te duci la spital prea devreme, nu trebuie sa te jenezi. Este foarte important ca atunci cand ai dubii, sa vorbesti cu medicul tau ginecolog sau sa mergi la camera de garda.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sarcina

Pestele in alimentatia femeilor insarcinate

Cand esti insarcinata dieta ta se modifica si t...

Sarcina

Tratamentele stomatologice in sarcina

Esti insarcinata si te asteapta o perioada minu...

Celebs & Style

Jane Fonda nu se teme de moarte

Dupa ce a trecut printr-o perioada foarte grea...

Produse

Tipuri de lentile pentru ochelarii de vedere

Nu toate lentilele sunt identice! Te-ai intreba...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...