Va aflati in:

Articole / Societate

Ce inseamna alocatia europeana

Publicat: 06.12.2011

alocatia erupeana, Cine are dreptul la alocatia europeana, alocatia europeana in statele UE


Romanii care lucreaza legal in strainatate nu-si cunosc in totalitate drepturile. Foarte putini sunt cei care stiu ca, potrivit Regulamentului European nr. 1408, “salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala“. Parintii ar trebui, de exemplu, sa ştie ca au posibilitatea de a solicita alocatiile pentru copiii aflati in ingrijire de la statul pe teritoriul caruia au locul de munca.


Cine are dreptul la alocatia europeana
Intrat in vigoare in Uniunea Europeana in 2004, actul respectiv are aplicabilitate pe teritoriul tuturor statelor comunitare. in plus, el a fost acceptat si de Norvegia, Irlanda si Liechtenstein. De la 1 ianuarie 2007, prevederile sale sunt valabile si in tara noastra.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, regulamentul are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de persoane care se afla sub incidenta legislativa din unul sau mai multe state membre:
- salariatii sau persoanele care desfasoara activitati independente
- persoane aflate in şomaj ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate intr-un stat membru
- titularii de pensii care au copii in ingrijire
- membrii de familie ai persoanelor mai sus mentionate.
Cei care se incadreaza in criteriile respective pot primi: alocatie de stat pentru copii; indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul lunar si indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap.
“Regulamentul respectiv incurajeaza munca legala. El are mai multe componente, care fac trimitere nu doar la alocatiile pentru copii, ci si la pensie, asigurari de sanatate, şomaj etc. Oamenii vad foarte clar ca, atunci cand lucreaza cu acte in regula, indiferent de tara comunitara in care se afla, au niste drepturi. Sunt niste bonificatii financiare de care ar trebui sa tina cont“, ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Teodora Bertzi.

Alocatia europeana versus alocatia din Romania
Daca este sa facem o comparatie intre alocatia de stat pentru copil din Romania si cea oferita de alte tari putem vedea ca diferentele sunt semnificative, iar romanii care lucreaza peste granita pierd sume importante daca nu se bucura de acest drept al lor.
De exemplu, in Italia se acorda 124 de euro pe luna alocatie pentru un copil; Germania – 154 de euro pe luna; Irlanda – 164 de euro pe luna; iar Olanda - 164 de euro pe trimestru. In Romania, statul stimuleaza creşterea copiilor cu 40 de lei pe luna, adica putin peste 12 euro.

Domenii de aplicabilitate
Regulamentul 1408 poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii la adresa www.mmssf.ro. El nu se refera insa doar la drepturile parintilor care au copii in ingrijire. Iata care sunt domeniile de aplicabilitate si institutiile responsabile:
- pentru pensiile si alte drepturi sociale - Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale;
- pentru accidentele de munca si bolile profesionale - Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale;
- pentru asigurarile de sanatate si maternitate - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
- pentru alocatiile si prestatiile familiale - Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Directia Generala de Incluziune si Asistenta Sociala.

 

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

De ce vedem din ce in ce mai multe cosuri cadou in magazine?

O vizita in supermarket, in mall sau in magazin...

Celebs & Style

Mihaela Radulescu este un troll

Pentru prima data de cand a inceput circul medi...

Cariera

Alege sa folosesti in 2020 o agenda personalizata!

Trăim o perioadă în care orice ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...