Ortodoxie: Cate feluri de post exista?
Publicat: 17.08.2018

Multi dintre noi suntem de parere ca stiu exact ceea ce inseamna postul in credinta ortodoxa. Insa in multe carti de religie ortodoxa ni se arata ca de cele mai mule ori lucrurile nu stau tocmai asa.
Postul in sine nu este doar alimentar, pentru ca menirea lui nu este de a pune oprelisti de ordin gastronomic, ci o parte poate chiar mai importanta este modul in care percepem si intelegem postul in dimensiunea lui ortodoxa prin fapte bune si echilibru interior.
Postul Ortodox- postul alimentar
Conform Invataturii din Credinta Ortodoxa, dupa gradul de restrictii impuse, postul este de mai multe feluri.
1. Postul negru
Cand tinem post negru inseamna ca nu avem voie sa mancam si nici sa bem pana tarziu, in cea de a doua parte a zilei. Practic, pana nu ajungem dupa-amiaza tarziu sau spre seara, ba chiar pana a doua zi. In postul negru nu exista un orar fix si nici o ora dupa care avem voie sa mancam. Postul negru se tine in functie de fiecare persoana in parte si de dispozitia si predispozitia trupeasca a fiecaruia dintre noi, pentru ca unii oameni pot posti mai mult, in timp ce altii pot mai putin. Dar Dumnezeu primeste osteneala oamenilor asa cum o poate face, adica dupa puterile fiecaruia. Ajunare desavarsita inseamna ca nu se mananca si nu se bea absolut nimic cel putin o zi intreaga.
Cel mai important lucru este insa conteaza scopul pentru care se tine post negru.
b) Post aspru sau post uscat, care mai poarta si numele de ajunare este atunci cand ortodocsii au voie sa manance doar spre seara si numai mancaruri uscate (paine, apa, fructe uscate, diferite seminte etc).
c) Postul obisnuit sau comun, cel pe care incearca sa il tina majoritatea credinciosilor ortodocsi inseamna ca avem voie sa mancam la orele obisnuite destinate mesei, dar conditia de baza este ca trebuie sa consumam numai mancaruri de post, adica sa scoatem din meniu asa-numitele „mancaruri de dulce” .
Mancarurile de dulce au in compozitie ingrediente de origine animala – carne, peste. branza, lapte, oua, unt, grasime animala).
d) Postul usor (post cu dezlegare) este asemanator cu postul comun, doar ca se precizeaza clar ca avem dezleagare la peste, branza si oua (cum se intampla in cazul in care tinem post in "Saptamana Alba sau a branzei"), icre, ulei si vin, cum este prevazut in Tipic.
Acest tip de post, cu dezmegare, se tine la anumite sarbatori care cad in cursul posturilor de peste an si sunt mentionate ca atare in calendarul ortodox.
Un alt aspect alimentar al postului ortodox este ca nu avem voie sa mancam pana nu mai poutem, ci sa ne ridicam de la masa chiar daca nu suntem satui.
Dimensiunea spirituala a postului in Ortodoxie
Cealalta parte extrem de importanta a postului pe care o uitam sau de care nu stim nu tine de mancare, ci de felul in care gandim si ne comportam in relatiile cu ceilalti.
O persoana care posteste trebuie sa incerce sa fie echilibrata, sa vorbeasca frumos, sa isi alunge din minte gandurile urate fata de altii (chiar daca acei oameni se poarta gresit), sa nu aiba ganduri dusmanoase, pizmuitoare.
De asemeni, la fel de importanta este iertarea. Cand tinem post, indiferent ce ni se intampla trebuie sa ii iertam pe cei care ne gresesc si sa ne rugam pentru ei mai mult decat o facem de obicei.
Un al aspect al postului este milostenia. Milostenia in post inseamna nu doar sa ierti, ci si sa ai puterea sa zambesti si sa taci cand altii ar vorbi si ar fi virulenti.
De asemeni, milostenia inseamna sa dam si de pomana alimente de baza sau orice altceva consideram noi ca ar fi potrivit si de cuviinta.
Pe scurt, postul alimentar trebuie sa fie sustinut cu vorba, cu fapta si cu gandul bun.
Categorii de oameni care nu trebuie sa posteasca
Biserica a scutit mereu copiii mici, bolnavii, batranii, femeile insarcinate si femeile care alapteaza de un post foarte strict. La fel se intampla si pentru persoanele care au nevoi medicale urgente (cum este cazul oamenilor care sufera de diabet).
Postul nu are ca scop crearea sau provocarea de probleme de sanatate, de aceea exista aceste exceptii.
Post cu folos duhovnicesc!
Sursa: Copyright©eLady.ro - Cate feluri de post exista in Ortodoxie

Comentarii postate (0)
Societate

Sacrificiul personal versus sacrificiul Lui Hristos
Noi ne plângem cã unul ne ține &icir...
Cele mai citite
Celebs & Style

Eva Longoria si Eduardo Cruz s-au despartit definitiv
Povestea de dragoste chiar s-a terminat pentru ...
Mirese si Nunti

Cauti local pentru o nunta de vis? Ai nevoie de cort pentru evenimente!
Nunta este cel mai important moment pentru miri...
Mirese si Nunti

Topul celor mai spectaculoase cereri in casatorie
Unirea destinelor cu persoana iubita, reprezint...
Articole importante
In forum despre Societate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Te pregatesti de nunta? Iata ce sfaturi trebuie sa urmezi ca sa ai parte de un eveniment reusit fara batai de cap!
Nunta ta va fi probabil cea mai mare petrecere pe care o vei face vreodata - si a afla cum sa o planifici poate fi la inceput destul de descurajant. Sunt foarte multe lucruri de care sa tii cont: stabilirea unui buget, efectuarea listei de invitati, alegerea locatia, alegerea meniului, alegerea unui design pentru invitatii si marturii, alegerea rochiei, dansul mirilor...
Frumusete - Ultimele Articole
- Cum sa obtii acasa coafuri la fel de frumoase ca cele de la salon
- Beneficiile aplicarii genelor fir cu fir - citeste acest articol pentru a afla avantajele acestui serviciu de infrumusetare
- Ce sampon sa alegi ca parul vopsit sa arate uluitor
- Tot ce trebuie sa stii despre manichiura cu gel
- Cele mai dese 3 intrebari cu care se confrunta persoanele cu pori dilatati