Va aflati in:

Articole / Societate

Craciunul

Publicat: 26.11.2008

craciunul, de craciun
Considerat in vechile calendare, chiar crestine, drept celebrare a Anului Nou (fapt sustinut si de numeroasele practici magice ale Ajunului), Craciunul a pastrat pana la urma cu preponderenta imaginea sarbatorii crestine, in care mai pot fi decelate numai in mica masura ritualuri pagane. Sub influenta lui Mos Ajun a aparut si un Mos Craciun, figura controversata, de un demonism accentuat. Mai intai ostil momentului Nasterii, convertit (uneori pedepsit) ad-hoc in fata minunii pogorate asupra sotiei sale, Craciunoaia, devine simbol al sarbatorii, al darniciei si al crezului. Lui i se atribuie obiceiul darurilor facute copiilor, dupa modelul celor oferite pruncului Iisus. De cealalta parte, obiceiul colindatului pare sa nu-si gaseasca intrutotul explicatii crestine: fie ca obiceiul exista inca inainte de nasterea lui Iisus (si el, cand era copil, mergea sa colinde!), fie ca este practicat ca element component al unor ritualuri eshatologice (cand nu se vor mai auzi colinde si cand nu se vor mai face oua rosii va veni sfarsitul lumii), este vorba mai putin de colindele specifice, in care este preamarita Nasterea (fixate exclusiv de aceasta sarbatoare). Toate aceste explicatii sunt valabile pentru colindele agricole de sfarsit de an, avand ca punct de plecare ziua de 23 decembrie, si incheindu-se undeva in jurul zilei de 7 ianuarie.

Traditii de Craciun
Traditii de Craciun
Mai mult de un mileniu crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun, in imediata apropiere a solstitiului de iarna: la Roma, pana in secolul al XIII-lea, in Franta, pana in anul 1564, in Rusia, pana in vremea tarului Petru cel Mare, in tarile Romane, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. La romani amintirea acelor vremuri este inca proaspata, de vreme ce, in unele sate banatene si transilvanene, ziua de 1 ianuarie se numeste Craciunul Mic, nu Anul Nou.
Colindatul. Bucovinenii cred ca, mai inainte vreme, foarte multe rautati faceau oamenii, din pricina ca isi uitasera de Dumnezeu. Pentru a-i scapa de pacate, Dumnezeu a lasat colindele, ca in fiecare an la Craciun numele cel sfant al Domnului sa vina neaparat la urechile oamenilor si astfel sa se abata de la calea rautatilor. Atunci cand colindele nu se vor mai auzi pe pamant, vor iesi diavolii si astfel lumea va incapea pe mana lor. in alte parti se crede ca toiagurile ornate ale pitarailor (duse de acestia, dupa colindat, la cimitir, unde sunt infipte in morminte) sunt folosite pentru amenintarea demonilor. Diavolii, care rod furcile pamantului, ameninta in toata clipa sa darame lumea. Noroc numai de Maica Domnului, ca ia aceste nuiele de la Craciun si le arata diavolilor. Atat cat dracii se uita la ele, Maica Domnului asaza la loc furcile pamantului. Ca personaj mitologic de natura solara, Craciunul apare si in unele credinte: „Craciunul e un mosneag. El vine pe un cal alb, dupa ce canta cucosii de trei ori“. Se spune ca Mos Craciun a gazduit si ospatat pe Ioan Santioan. Cica Ioan Santioan a calatorit cu Maica Domnului si cu Hristos si s-au abatut la casele lui Mos Craciun. Dupa ce s-au ospatat si au baut, Ioan Santioan a zis lui Mos Craciun: „Noi bem si ospatam si nu ne intrebam cine e mai mare dintre noi“. Mos Craciun i-a raspuns: „Mare esti, Doamne, de marire, de cand te-ai nascut. Dar eu m-am parlejit (am fost de fata) si te-am sprijinit in poala de vesmant si n-ai dat de pamant“. Sub influenta crestinismului, Craciun apare si ca figura apocrifa: s-a nascut inaintea tuturor sfintilor, este mai mare peste ciobanii din satul in care s-a nascut Hristos. Cand Craciun afla ca in grajdul sau s-a nascut Domnul Iisus, se caieste si-i cere iertare lui Dumnezeu, devenind primul crestin, sfantul cel mai batran. Prin tot ceea ce face, Craciun se opune sau impiedica nasterea pruncului Iisus, intrucat venirea lui presupune mai intai plecarea (moartea) Mosului.

craciunul despre craciun
Craciunul, traditii contemporane
Traditiile contemporane despre „sfantul“ Craciun, Mosul „darnic si bun“, „incarcat cu daruri multe“, sunt printre putinele influente livresti patrunse in cultura populara de la vest la est si de la oras la sat. Cand s-a nascut Hristos, baba lui Mos Craciun, Craciuneasa, s-a dus de a mosit pe Maica Domnului. Cand a auzit Mos Craciun ca femeia sa a lucrat in ziua lui, i-a taiat mainile pe loc. Atunci Craciuneasa s-a dus la Maica Precista si, plangand, i-a spus ce-a patit si i-a aratat mainile. Maica Precista a suflat peste mainile Craciunesei si indata mainile i s-au facut frumoase si curate, iar nu zbarcite, cum erau inainte de aceasta. in Transilvania, pentru Craciun e bine ca fiecare crestin sa faca macar cate un colac, care sa aiba infatisarea unei maini cu degetele-ntinse. De atunci a ramas datina ca sa se faca pomenitul colac, care se unge pe deasupra cu galbenus de ou, ca sa sclipeasca intocmai cum sclipeau atunci mainile Craciunesei. in noaptea de Craciun nu trebuie sa se stinga focul. Se pune in aceasta noapte un bustean in foc, numindu-se busteanul Craciunului. Acum se face imperecherea pasarilor. La Craciun este cerul deschis.

Craciunul  Obiceiuri
Craciunul: Obiceiuri
Colindul cu steaua. Incepand cu intaia zi de Craciun si sfarsind in ziua de Boboteaza, mai pretutindeni, sau numai pana la Sf. Vasile, copiii umbla cu steaua. Copiii care umbla cu steaua se numesc stelari, colindatori sau crai, pe cap avand coroane de hartie colorata.
Prin Vicleim sau Irozi se intelege datina tineretului de a reprezenta la Craciun Nasterea lui Iisus Hristos, venirea Magilor dupa stea, poftirea lor de catre Irod, siretenia acestuia de a afla pruncul prin mijlocirea celor trei Crai si, adesea, infruntarea necredintei, personificate printr-un copil sau un cioban.
Turca umbla de cand Irod imparat a omorat cinci mii de prunci. El nu stia cum sa faca, ca sa scoata pe copii si pe femeile cu copii afara pentru a omori copiii. A facut un om urat, imbracat in piele de tap, cu coarne in cap si cu pene de cocos in varf si clopot la spate si cu o maciuca mare in mana. Cine se imbraca in turca isi pierde naravul, nu poate merge la biserica sase saptamani; cine moare in acele sase saptamani nu se ingroapa in cimitir, nici nu trage clopotul pentru el. Se face alergare de cai in ziua Craciunului.

Craciunul: Traditii pentru bunul mers al vietii si al treburilor
Craciunul: Traditii pentru bunul mers al vietii si al treburilor
Cenusa busteanului care arde in noaptea Craciunului e imprastiata prin gradini pentru a promova rodirea lor.
Cine in ziua de Craciun mananca intai carne de vrabie, acela va fi usor la munca vara ca vrabia.
De Craciun, daca ai imprumutat ceva, sa aduci lucrul acasa, sa stie ca are stapan.
La cele trei sarbatori mari: Craciun, Paste si Rusalii, sa te speli cu apa dupa bani si vei fi banos.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Te pregatesti de nunta? Iata ce sfaturi trebuie sa urmezi ca sa ai parte de un eveniment reusit fara batai de cap!

Nunta ta va fi probabil cea mai mare petrecere pe care o vei face vreodata - si a afla cum sa o planifici poate fi la inceput destul de descurajant. Sunt foarte multe lucruri de care sa tii cont: stabilirea unui buget, efectuarea listei de invitati, alegerea locatia, alegerea meniului, alegerea unui design pentru invitatii si marturii, alegerea rochiei, dansul mirilor...