Va aflati in:

Articole / Societate

Gradul de rudenie in Romania

Publicat: 07.08.2012

Gradul de rudenie in Romania, rude de gradul I, rude de gradul II, rude de gradul III, rude de gradul IV, rudenia civila, cum se stabileste gradul de rudenie


Gradul de rudenie este instrumentul juridic prin intermediul caruia se masoara distanta intre rude. Gradul de rudenie se stabileste in mod diferit in functie de linia de rudenie.

Cum se stabileste gradul de rudenie

La rudenia in linie dreapta, gradul de rudenie se socoteste dupa numarul nasterilor. Astfel, fiul si tatal sunt rude de gradul I, iar nepotul de fiu si bunicul sunt rude de gradul II. La rudenia in linie colaterala, gradul de rudenie se stabileste dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda. Astfel, fratii sunt rude de gradul al doilea, unchiul si nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari in gradul al patrulea.

Trebuie remarcat faptul ca pe linie colaterala nu exista rude de gradul I.
In cazul copilului nascut in afara casatoriei acesta este ruda cu mama care i-a dat nastere si cu rudele ei. In casatorie, rudenia de sange nu exista intre soti, ci apare prin nasterea copiilor, dar poate rezulta si din nasterea copiilor in afara casatoriei.
Rudenia in linie dreapta sau directa poate fi ascendenta (ex. de la fiu spre tata, bunic strabunic, la infinit) sau descendenta (ex. de la bunic spre nepot, de la tata spre fiu).De asemenea, rudenia in linie ascendenta poate fi paterna, dupa cum punctul de plecare spre stabilirea corecta a rudeniei dintre doua sau mai multe persoane este mama sau tata.
Fratii si surorile care au parinti comuni sunt frati buni iar cand parintii acestora sunt vitregi, intalnim:
- frati si surori cu tata comun, care se numesc frati consangeni sau consangvini;
- frati si surori care au mama comuna si tati diferiti (vitregi) si se numesc uterini sau materni.
Prin casatorie ia nastere rudenia de sange dar si rudenia prin alianta sau afinitate si este creata ca urmare a legaturii dintre sot si rudeniile celuilalt sot.

Ca efect al casatoriei incheiate in conditiile legii, sotul devine ruda prin alianta sau afinitate cu rudele sotiei si invers. Aceasta rudenie artificiala nu da nastere, de regula, la efecte juridice, in primul rand, sotii intre ei nu sunt considerati de lege ca fiind rude, intre acestia se stabilesc relatii de afectiune si conjugale. Rudele prin alianta sau afinitate sunt acele persoane care apartin familiilor diferite si a caror membri s-au casatorit intre ei. Vom spune ca unul dintre soti este ruda afina cu rudele celuilalt sot in conditiile in care celalalt sot este ruda de sange cu persoana respectiva.

Corespunzator acestei situatii si rudenia prin alianta sau afinitate este de doua feluri:
- in linie dreapta, daca celalalt sot este ruda de sange in aceasta linie cu aceasta persoana;
- in linie colaterala, daca sotul celalalt este ruda de acest fel cu o anumita persoana cu care un sot prin casatoria sa, se inrudeste.
Astfel, ca efect al rudeniei prin alianta dintre sot si parintii sotiei acesta le devine ginere, adica fiu prin alianta.
Prin intermediul casatoriei si ca efect al ei, se creeaza o legatura intre unul dintre soti si copiii celuilalt sot, rezultati dintr-o casatorie anterioara sau din afara casatoriei acestuia. Ei vor fi, dupa caz, fii sau fiice vitrege fata de sotia tatalui sau sotul mamei lor, in raporturile dintre ei, sub aspectul afectiunii lor, a drepturilor si obligatiilor legale.

Intinderea rudeniei
In general, relatiile de rudenie sunt relevante doar in masura in care determina efecte in plan juridic. De exemplu, casatoria intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv este oprita. De asemenea, nu pot fi ascultati, ca martori, intr-un proces rudele pana la gradul al treilea inclusiv sau, in caz de divort, copiii pot fi incredintati unor rude, nespecificandu-se gradul de rudenie al acestora.

Dovada rudeniei
In functie de interesul urmarit prin dovedirea rudeniei, mijloacele de proba sunt diferite.
Actele de stare civila constituie mijloace de proba daca se urmaresc efecte de stare civila.
In ciuda acestui fapt, starea civila poate fi dovedita prin orice mijloc de proba in urmatoarele cazuri:
- cand dovada filiatiei fata de mama nu se poate face prin inscrisul constatator al nasterii
- cand se contesta realitatea celor cuprinse in certificatul constatator al nasterii, in privinta filiatiei fata de mama;
- cand reconstituirea sau intocmirea actelor de stare civila se face, la cerere, pe motiv ca registrele de stare civila au fost pierdute sau distruse.

In cazul in care prin dovedirea rudeniei se urmaresc interese patrimoniale, in practica s-a stabilit ca se poate apela si la alte mijloace de proba decat actele de stare civila, cu conditia ca aceste probe sa nu fie contrare certificatelor de stare civila prezentate.
Atunci cand incidenta unor dispozitii legale este conditionata de existenta calitatii de ruda, dovada acesteia poate fi facuta prin orice mijloc de proba. De exemplu, incredintarea copiilor din casatorie, in cazul divortului, unor rude; opozitia la casatorie, intemeiata pe rudenie; recuzarea judecatorilor sau expertilor pe motiv de rudenie, in materie de societati comerciale, cu privire la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca magistratii si controlorii financiari de la Curtea de Conturi; in materia stramutarii proceselor; stabilirea obligatiei de intretinere intre rude; aprobarea de catre autoritatea tutelara a platii creantelor pe care le au fata de minor, tutorele, sotul, o ruda in linie dreapta sau fratii ori surorile tutorelui; instituirea curatelei la cererea celor indreptatiti, a rudelor, spre exemplu; inlaturarea martorilor propusi spre ascultare, pe motiv de rudenie.

Rudenia civila
Rudenia care se bazeaza pe adoptie poarta denumirea de rudenie civila sau prin adoptie. Intre adoptat si adoptator exista acelasi grad de rudenie ca si intre parinte si copil (gradul I).
Adoptatul si descendentii sai devin ruda cu adoptatorul si cu rudele acestuia. Rudenia din adoptie se substituie rudeniei firesti, care nu mai persista decat pentru a constitui un impediment la casatorie.
Dovada rudeniei civile existenta intre adoptat si adoptator se face prin actul de stare civila privind incheierea adoptiei.

Av. Coltuc Marius

Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Fii o lady la volan! Iata cum obtii fisa pentru permis auto!

Societatea in care traim pune foarte mare accen...

Celebs & Style

Justin Timberlake si Jessica Biel s-au logodit!

Dupa o serie de despartiri si impacari, Justin...

Familie

5 trucuri mici pentru o familie fericita!

Viata nu reprezinta nimic fara caldura unui cam...

Familie

Cearta in cuplu

Un prieten, psiholog de profesie, mi-a spus oda...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...