Locuinta copilului dupa divort
Publicat: 05.10.2012
Etichete:
Instanta de tutela se pronunta in mod explicit cu privire la locuinta copilului dupa divort, care va fi, in general, la unul dintre parinti (parinte rezident). Parintii se pot intelege asupra locuintei copilului dupa divort. In situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la locuinta minorului si acestia decid fara a lua in considerare interesul superior al copilului, instanta de tutela stabileste ca locuinta copilului minor sa fie la parintele cu care acesta locuieste in mod statornic. Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta stabileste locuinta la unul dintre ei, luand in considerare interesul superior al copilului. Pot exista si situatii exceptionale in care este in interesul superior al copilului ca instanta sa stabileasca locuinta acestuia la alte persoane (de exemplu, la bunici, alta ruda sau persoana), cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire. In aceasta situatie ambii parinti sunt parinti nerezidenti. Persoanele respective sau institutia de ocrotire supravegheaza copilul si fac tot ce este necesar pentru asigurarea sanatatii, educatiei si invataturii sale (art. 400 Noul Cod Civil).
Locuinta minorului nu poate fi schimbata fara acordul ambilor parinti daca acest fapt ar afecta exercitiul autoritatii sau a altor drepturi parintesti.
In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la aceste aspecte, instanta va decide daca o schimbare a locuintei este oportuna sau nu, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti (art. 496 alin. 4 si art. 497 alin. 1 si 2 din noul Cod Civil).
De asemenea, ascultarea copilului este obligatorie. De regula este ascultat copilul care a implinit varsta de 10 ani, dar daca instanta considera ca este necesar pentru solutionarea cauzei, poate fi ascultat si copilul sub 10 ani (art. 264 Cod Civil).
Drepturile parintelui separat de copil. Relatiile personale ale copilului cu parintii si cu alte persoane semnificative din viata sa.
Parintele sau, dupa caz, parintii separati de copilul lor au dreptul sa aiba legaturi personale cu acesta iar in caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela va decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept (art. 401 din noul Cod Civil). Ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie si in aceasta situatie (art. 264 Cod Civil).
Drepturile copilului: Precizari
Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie.
Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului. (art. 14, Legea 272/2004).
Conform art. 15, Legea 272/2004, relatiile personale se pot realiza prin:
- intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are dreptul la relatii personale cu copilul;
- vizitarea copilului la domiciliul acestuia
- gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit
- corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul
- transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul
- transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
Stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor
Un element de noutate introdus de Codul Civil este reprezentat de stabilirea obligatiei de intretinere pentru ambii parinti, indiferent cu cine va locui copilul dupa divort.
Parintii se pot intelege cu privire la contributia lor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Aceasta intelegere va fi prezentata instantei de tutela care o va transpune in hotararea de divort, sau notarului, in cazul divortului notarial.
In situatia neintelegerii dintre parinti in legatura cu acest aspect, instanta de tutela va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor (art. 402 Cod Civil).
Noul Cod Civil prevede ca obligatia de intretinere se executa de regula in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
Plata in bani reprezinta o alternativa in cazul in care unul dintre parinti nu se achita de aceasta obligatie sau solicita expres sa isi indeplineasca obligatia de intretinere prin plata unei pensii de intretinere (alimentare) in bani.
Pensia de intretinere poate fi sub forma unei sume fixe sau a unei cote procentuale din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere si se plateste in rate periodice, la termenele convenite. Daca nu exista o intelegere in acest sens, pensia de intretinere se va plati la termenele prevazute in hotararea judecatoreasca. Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
Intretinerea datorata de parinte se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii. Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Parintii pot conveni sau, daca exista motive temeinice, instanta de tutela poate hotari ca intretinerea sa fie achitata prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale copilului pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care parintele care datoreaza intretinerea are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii.
Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Sursa: Copyright ©eLady.ro - Locuinta copilului dupa divort

Comentarii postate (0)
Societate

Rautate, violenta si sete de sange - esenta umanitatii de astazi
Ne putem spala trupurile de un milion de ori. ...
Cele mai citite
Divertisment

Trilogia Fifty Shades (Cincizeci de umbre)
Prima data am auzit despre trilogia Fifty Shad...
Articole importante
In forum despre Societate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails