Va aflati in:

Articole / Societate

Malpraxisul medical in cazul copiilor

Publicat: 14.10.2012


ce este un proces de malpraxis, ce inseamna malpraxis, ce este malpraxisul, despre malpraxis, cum se pedepseste malpraxis, procese de malpraxis


Ce este malpraxisul? O eroare profesionala este considerata malpraxis daca exista prejudicii asupra pacientului. In cazul unui malpraxis se poate atrage raspunderea atat a personalului medical, cat si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice, dupa caz.

Personalul medical poate fi tras la raspundere daca prejudiciile suferite de catre pacient sunt produse si din eroare (nu numai prin intentie). Eroarea include si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii.
De asemenea, personalul medical poate fi tras la raspundere si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor cu privire la confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale catre pacient.

Totodata, personalul medical raspunde si pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei atunci cand isi depaseste limitele competentei (cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara).
Fata de cele mentionate anterior, exista si situatii cand personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii, situatii cum ar fi conditiile de lucru, dotari insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament sau vicii ascunse ale echipamentelor si dispozitivelor medicale.

Cele mai multe acte de malpraxis sunt comise din culpa. Trebuie facuta distinctia intre culpa comisiva (imprudenta, nepricepere sau stangacie), culpa omisiva (neexecutarea unei actiuni necesare), culpa "in eligendo"(alegere gresita a unor proceduri medicale sau delegarea unei persoane necompetente) si culpa "in vigiliando" (neinformare, nesolicitarea unui ajutor).
Din punctul de vedere al Legii nr 95/2006, personalul medical nu raspunde doar pentru erori, neglijenta, imprudenta, cunostinte medicale insuficiente etc ci si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor legale privind confidentialitatea, consimtamantul informal si obligativitatea acordarii asistentei medicale. si cand personalul medical isi depaseste limitele competentei medicale se atrage raspunderea civila.

Exista cateva cazuri reglementate de aliniatul 2 al articolului 643 din Legea 95/2006 in care se inlatura raspunderea civila pentru malpraxis.

Personalul medical este exonerat de orice vina daca malpraxisul se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor in general acceptate ale metodelor de investigatie sau a viciilor ascunse ale materialelor sanitare. in acest ultim caz, raspund si furnizorii de servicii mediale, unitatile sanitare.

Pentru evitarea unui risc, trebuie obtinuta aprobarea pacientului care a fost informat in prealabil cu privire la riscul pe care il implica un anumit act medical. Capitolul "Acordul pacientului informat" din art 643 Legea 95/2006 statuteaza obligativitatea obtinerii acordului scris al pacientului care urmeaza sa fie supus unor interventii medicale cu potential de risc dupa ce a fost informat cu privire la diagnostic, natura, scopul, riscurile, consecintele si la alternativele valabile tratamentului. Tot in acest sens, se incheie o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudiciile cauzate prin actul medical.

Sanctiunile pentru malpraxis sunt diferite de la caz la caz. Se poate primi doar o mustrare sau se poate retrage dreptul de libera practica. in cazuri grave, cand se ajunge moartea pacientului, personalul medical poate fi acuzat de omor din culpa si sa fie condamnat la inchisoare cu sau fara suspendare si la plata unor daune morale pentru rudele decedatului.

Av.COLTUC MARIUS
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
tel. 0745150894
Partener
www.licitatiijuridice.ro


Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Nu mai vorbi atat de mult pentru a comunica mai eficient!

Indiferent daca te gandesti la tine ca la Cioca...

Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015

Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...

Produse

Sfaturi pentru alegerea masinii de spalat rufe

Investitia intr-o masina de spalat buna nu este...

Produse

TOP 5 accesorii auto pe care sa le comanzi online

Rolul accesoriilor auto este de a ne face viata...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.