Va aflati in:

Articole / Societate

Poate calatori o mama cu copilul in strainatate fara acordul tatalui?

Publicat: 01.08.2012

calatorie, copii, calatorie in strainatate cu copilul, acordul tatalui pentru calatorie


Exista situatii in care o mamica doreste sa calatoreasca in strainatate cu copilasul ei, fie pentru ca doreste sa-si viziteze rudele, fie pentru o vacanta, fie din alte motive. Insa, poate mamica sa calatoreasca in strainatate doar cu copilasul ei? Sau poate mamica calatori fara acordul tatalui copilului?
Raspunsul nu poate fi decat afirmativ.

    a) In primul rand, iesirea din tara este permisa daca mamica prezinta, la iesirea din Romania, o declaratie a tatalui din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la calatoria respectiva in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada calatoriei (copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Prin urmare, in aceasta situatie se face practic dovada acordului ambilor parinti.

    b) In cel de-al doilea rand, iesirea din tara este permisa daca mamica, la iesirea din Romania, face dovada decesului tatalui (si in acest caz, copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Cu alte cuvinte, in acest caz, mamica face dovada ca ea este singurul parinte si astfel are drepturi “depline”, neputand exista un acord din partea tatalui.

    c) In cel de-al treilea rand, iesirea din tara a mamei cu copilasil este permisa fara acordul tatalui, daca mamica face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (si in acest caz, copilasul trebuie sa fie titular al unui document de calatorie individual ori al unei carti de identitate). Prin urmare, mamica este considerata din nou un parinte cu drepturi “depline”, in sensul in care aceasta nu mai are nevoie de acordul tatalui (situatie intalnita dupa un proces de divort).

    d) In cel de-al patrulea rand, daca tatal este decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut si mamica poate face dovada in acest sens, atunci si de aceasta data mamica poate calatori singura cu copilul. Si de aceasta data trebuie indicate scopul deplasarii, ruta urmata pana in statul de destinatie si daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinaţie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

    Pe langa cazurile mentionate mai sus, exista anumite situatii speciale (prin derogare de la cele mentionate mai sus) in care este permisa iesirea din tara a minorilor insotiti, respectiv:
    1) in cazul in care insotitorul copilului argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
    2) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.

    Declaratiile precizate la primele trei puncte de mai sus trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul copilului.

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Activitatea de videochat: Preconceptii versus adevar

Cat de multe stii despre activitatea de videoch...

Societate

Poluarea electrica in lumea moderna

Poluarea electrica este o problema care incepe...

Celebs & Style

Cameron Diaz este insarcinata?

Pe fondul zvonurilor ca ar fi insarcinata, Cam...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...