Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Comunicarea emotionala intre tine si copilul tau

Publicat: 25.08.2014

Comunicarea emotionala intre tine si copilul tau, comunicarea intre parinti si copii, cum sa comunici cu copilul tau, comunicarea in familie, comunicarea intre mama si fiica, comunicarea intre tata si fiica, comunicarea intre mama si fiu, comunicarea intre tata si fiu, despre copii


Intotdeauna te-au infuriat retetele: cum sa arati mai bine, cum sa iti cuceresti barbatul, cum sa iti cresti copiii! Nu despre acest lucru este vorba si acum… In ideea ca fiecare copil si fiecare parinte este unic, avand o relatie unica, nu imi propun sa iti dau solutii minune pe care le citesti printre randuri!
Vreau doar sa te pun in tema cu cat de importanta este relatia parinte-copil bazata pe comunicarea emotionala! Nu doar tu te vei simti bine, ca un parinte responsabil si sigur de el, cat si copilul tau care poate sa creada ca prietenia dintre parinti si copii chiar nu este un mit destinat exclusiv filmelor americane!

Comunicarea emotionala intre tine si copilul tau
Hai sa aflam impreuna cum iti poti cuceri micutul!
Primul pas in comunicare, indiferent daca o intretii cu fiul tau sau cu seful, este ascultarea!
Pe langa faptul ca, daca nu asculti nu ai cum sa intelegi esenta oricarei scheme de comunicare – mesajul - trebuie sa stii ca si pentru celalalt este important sa se stie ascultat! Oamenilor le place sa fie ascultati, sa simta ca participi la ceea ce ei iti povestesc. Feed-back-ul este extrem de important, avand rolul de element reglator al actului de comunicare. Asa ca nu orice fel de ascultare poate incuraja comunicarea… Trebuie sa apelezi la ascultarea activa!
Acest lucru presupune sa pui intrebari, dar fara sa il agresezi pe copilul tau sau sa il faci sa se simta interogat. Doar este necesar sa afli exact ce vrea pustiul sa spuna inainte de a dezbate problema “ca intre adulti”, nu?

Contagiunea afectiva

Nu exista comunicare fara implicare afectiva! Chiar si atunci cand scoatem un sunet de aprobare sau respingere traim un anumit sentiment, pozitiv sau nu.
Este foarte important pentru un copil sa lasi sa ti se vada emotiile pozitive pe care le ai in raport cu discutia si cu faptul ca el este atat de curajos incat sa iti vorbeasca deschis. Daca tu esti deschisa, si el va fi mai deschis, va fi captat de discutie si va veti influenta reciproc starea de spirit!

Consulta-ti copilul ca pe un egal!
Este foarte important pentru copilul tau sa se simta respectat si demn de increderea ta. Indiferent de natura discutiei, nu lua decizii fara sa il consulti! Chiar daca a facut ceva rau si trebuie sa fie pedepsit, cadeti de acord asupra pedepsei, negociind! Cum adica? Pai fa-l sa inteleaga de ce trebuie sa recurgi la anumite masuri si de ce nu poti “trece peste” pur si simplu. Va fi mai putin frustrant decat sa fie supus la ceva ce nu intelege si il va determina sa se simta mai responsabil pe viitor.
Nu uita ca in comunicarea emotionala femeile sunt maestre, asa ca foloseste acest mod de exprimare cat mai bine! Da-ti seama de nevoile copilului tau si gaseste calea de a i le satisface intr-un mod optim, echilibrat (de multe ori, intentia exagerata de a-i face bine il poate prejudicia).

Ce presupune comunicarea emotionala cu un copil

1. Legatura! Este foarte important pentru copilul tau sa se simta conectat cu tine! Niciodata nu se va deschide in fata unui zid inalt si rece de care nu poate trece. Lasa-l sa ajunga pana la tine si ajuta-l si tu!

2. Examinarea sentimentelor : este necesar sa vorbiti despre ceea ce simtit fiecare. Daca iti va spune ce fel de stari traieste, iti poti da seama mai bine care este problema lui.

3. Abtine-te! Nu te lasa prada nervilor, incepand sa tipi si sa il acuzi! Vei crea imediat un blocaj pe care unii copii/oameni nu il depasesc vreodata.

4. Afla-i parerea! Ceea ce vrea este foarte important, asa ca tine cont de ceea ce crede si el ca i-ar face bine. Daca alege ceva ce nu ti se pare ok, lasa-l sa iti demonstreze ca merita sa ai incredere in el!

5. Obiectii! Da-i voie copilului tau sa aiba obiectii. Discutati punctele de vedere divergente si gasiti calea de mijloc!

6. Strategie! De ea va ocupati amandoi! Spune-i ca tot ce faceti acum e un plan si pe parcurs comunicarea va continua. A fi cooperativ este esenta relatiei dintre voi si practic asta urmaresti: cum sa va simti bine impreuna, folosindu-va la maxim potentialul - tu de parinte, el de adult in devenire!

Nu uita sa il faci pe copilul tau sa inteleaga de ce oamenii au nevoie de comunicare! Fie ca este fetita, fie ca este baiat, trebuie sa stie ca a comunica este o dovada de putere. Nu esti slab daca ai curajul sa spui ce crezi si sa vorbesti deschis despre ceea ce simti! Dimpotriva! Fara comunicare, traiesti intr-o lume paralela. A fi conectat inseamna a fi viu! Invata-ti copilul sa traiasca!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Jocuri educative ideale pentru copilul tau

Stiai ca joaca este esentiala pentru dezvoltare...

Celebs & Style

Marion Cotillard este o mamica fericita

Marion Cotillard, frumoasa actrita frantuzoaic...

Divertisment

Surrogates

Surrogates este un film de actiune, SF, bazat p...

Divertisment

"Oscar si Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt

Am terminat de citit cartea Oscar si Tanti Roz,...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara