Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Cum alegem primele jucarii?

Publicat: 11.09.2015

Cum alegem primele jucarii?
Bebelusul tau creste si descopera in fiecare zi, cu satisfactie si curiozitate, ceva nou si, alaturi de el, traiesti si tu emotia si bucuria primelor sale descoperiri. De indata ce descopera lumea mereu plina de surprize a jucariilor, nu mai conteneste cu joaca, isi dezvolta tot mai mult creativitatea si intelectul, iar mai tarziu tot felul de jucarii pentru bebelusi si copii il vor ajuta sa lege prietenii cu prichindeii de seama lui. Iata de ce trebuie sa acorzi importanta cuvenita primelor jucarii ale copilului tau.

Te intrebi de ce trebuie sa tii cont cand ii cumperi jucarii? Ti-e teama sa nu faci alegeri gresite? Nu esti singura pe care o macina aceste intrebari. O prietena cititoare a elady.ro intreaba: "De ce anume trebuie sa tinem cont cand alegem primele jucarii pentru copii? Ce sa alegem ca sa nu le para nici banale, dar nici sa fie periculoase pentru ei? Care ar fi indicate si care contraindicate pentru varste mici, de pana in 3 ani? Cand ii putem familiariza cu jucarii mai complexe, gen lego sau puzzle?"

In alegerea jucariilor, cel mai important aspect este sa respectam varsta copilului, ceea ce, implicit, inseamna nivelul sau de dezvoltare motorie, emotionala si mentala.

Fiecare copil este unic si are propriul ritm de evolutie, calitatea de a deveni "jucarie" a unui obiect neinsufletit aparand datorita copilului care "se joaca" cu ea, se bucura si se implica in joc.

Parintii sunt primii si cei mai buni parteneri de joaca pentru copii. Cercetarile au aratat ca cei mai creativi copii sunt aceia care au avut adulti implicati in jocul lor. Jocul cel mai bogat ca semnificatii si urmari apare atunci cand adultii se implica activ si se joaca impreuna cu copilul, mai degraba decat atunci cand doar ii aduc jucarii sau supravegheaza jocul.

Este foarte important ca parintii sa le vorbeasca copiilor si sa le explice pe intelesul lor regulile jocului, aceasta creand si premiza receptarii unui limbaj bogat si corect.

Cum alegem primele jucarii?
Cel mai bun lucru pe care parintii il pot face pentru copil atunci cand aleg o jucarie este sa cunoasca maturitatea, nivelul de abilitati si interese ale copilului, sa citeasca cu atentie indicatiile de pe jucarii si sa le utilizeze ca ghid, dar mai ales sa nu uite ca nimeni nu le cunoaste copilul mai bine decat ei insisi.

"Banal" si "periculos" sunt cuvinte pe care, de fapt, noi le inventam pentru ei, iar ei le preiau. Libertatea si imaginatia stabilesc granitelele banalului, iar periculosul nu trebuie sa devina anxiogen si limitant, ci sa ramana protectiv intr-o maniera responsabila. Ceea ce este mai mult decat absolut necesar, mai ales la cei atat de mici!

Recomandate pentru copiii de pana in trei ani sunt mai ales jucariile care ii ajuta sa-si dezvolte senzorialitatea: vazul, auzul, simtul tactil, motricitatea. Pe senzorialitate se bazeaza intreaga dezvoltare a intelectului. Astfel, jucarii de plastic de diferite forme si culori, mingii (cu diametru mai mare de 10 cm), masinute, diverse instrumente muzicale (chitara, pian, tobe, acordeon), figurine, cuburi mari cu povesti, carti cu poze, domino, jucarii care pot fi impinse si trase, blocuri de lemn sau plastic, forme pentru nisip, papusi si carucioare pentru ele, animale de plus, bucatarii in miniatura, casute de joaca, masinute mari pe care le poate usor manipula, jucarii ce pot fi sortate, popice de plastic, jucarii care se introduc una in alta, jucarii care imita obiecte casnice, creioane de colorat, creta, lipici (toate non-toxice).

Copiii sunt foarte atrasi de culoare si sunet, cu variatele lor nuante, de jocuri ce implica multa miscare, dar si de modelaj, care ii captiveaza perioade indelungate si le dezvolta foarte mult simtul tactil si estetic.

Puzzle-urile si lego-urile sunt recomandate copiilor intre 3-6 ani, dar familiarizarea cu ele poate incepe mai devreme, bineinteles incepand cu cele mai usoare, adultul aratandu-i copilului cum se potrivesc. Puzzle-uri mici cu animale sau personaje din desene animate sau lego-uri pentru incepatori sunt atractive si le stimuleaza creativitatea, le dezvolta atentia, perceptia si, nu in ultimul rand, rabdarea. Adultul are un rol foarte important in placerea si atentia cu care copilul se va apropia de acest joc, cat si de toate celelalte care vor urma.

De altfel, curentele alternative de invatamant, centrate pe copil, precum Montessori, Waldorf, Steiner, Neoumanismul pun mare accent pe invatarea prin joc.

De asemenea, nu trebuie uitat ca, de cand lumea si pamantul, copiii sunt atrasi in primul rand de obiectele din jurul lor, care pot deveni de multe ori, jucarii preferate – cratite, farfurii, haine, scule, aparate casnice. Este asa-numitul "joc real", care ii fascineaza pentru ca ii apropie de lumea adultului. Si acest "joc" implica o urmarire atenta din partea parintilor.

Periculoase si astfel contraindicate, sunt toate jucariile prin care copilul se poate vatama in vreun fel - care pot fi inghitite, cele ce pot provoca arsuri, obiectele ascutite - cu care se poate rani sau poate rani pe alcineva.- nasturi, margele, cutite, monede, capace de pix, mingiile pe care le poate inghiti, baloane (cu care se poate sufoca), bucati de puzzle. Este foarte important sa cititi si sa urmati recomandarile de pe ambalajul jucariilor, inclusiv cele care atentioneaza sa nu fie lasate ambalajele de plastic la indemana copiilor.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Ce trebuie sa stii despre alimentatia copilului tau

Alimentatia copilului trebuie sa reprezinte una...

Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie

Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...

Sarcina

Consumul de cafea in sarcina

Ultimele cercetari (ale caror rezultate ai fost...

Sarcina

Ameteala si sarcina

Bineinteles, atunci cand esti insarcinata sunt ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...