Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Limbajul culorilor si copiii

Publicat: 09.09.2006

Limbajul culorilor si copiii


eLady.ro iti prezinta in acest articol legatura culorilor cu psihologia copiilor.
Culoarea este partea luminoasa a copilariei. Copiii iubesc toate culorile si sunt incantati de ele. Ei raspund diferit de adulti la orice culoare. Daca vrei sa comunici cu un copil, aliaza-te cu o culoare. Foloseste-o corect! Copiii cunosc doar o paleta limitata, care insa se va mari pe masura ce cresc.
Culoarea este prima caracteristica pe care un copil o distinfe. Toate am auzit ca micutii percep doar albul si negrul (culorile deschise si inchise). Parintii tineri zugravesc deseori camera copiilor in alb si negru, cumpara jucarii albe sau negre. Dar de la 6 saptamani la 2 luni au loc schimbari radicale la bebelusi. In primul rand, ei incep sa perceapa rosul, apoi culorile deschise, printre care si galbenul.
Bebelusii sunt atrasi de culori deschise. Numeroase studii au aratat ca preferintele lor se schimba odata cu varsta. Multi copii care au sub 10 ani sunt indragostiti de rosu sau roz si galben, spunand ca acestea sunt culorile lor preferate. Dupa aceea vor prefera albastrul. Acesta este procesul de crestere si abilitatea de a percepe diferite stari.

Preferintele culorilor variaza in functie de gen. Statisticile arata ca fetitele prefera rozul si violetul. Baietilor le plac mai mult culorile inchise si negrul. Intrebarea este insa: preferintele sunt innascute sau dobandite? Adultii isi invata copiii cu anumite culori (prin haine si jucarii). Este greu de raspuns la intrebarea de mai sus, insa suntem tentati sa credem ca preferintele sunt innascute. Este o problema dificila care va fi rezolvata in viitor.
Stiu cei care fac jucarii despre culori? Mergi printre jucarii si vei observa ca ei cunosc preferintele celor mici si le folosesc pentru a-i atrage, crescandu-si astfel vanzarile. Cand este vorba de adulti, firmele folosesc o culoare pentru o anumita marca sau anumite caracteristici pentru a diferentia tinutele.
Vorbind despre accentuarea anumitor caracteristici in materie de culori, identificarea genului este un exemplu. Daca vezi un produs ambalat frumos, foarte colorat, inseamna ca producatorul a stabilit ca principalii cumparatori vor fi copiii. Unii parinti cred ca producatorii prea cinici se joaca cu sentimentele micutilor. Dar intreaba-te: de cate ori copiii au fost motivati de catre o culoare sau de catre ambalaje deosebit sa faca un anumit lucru?
Prin culoare, copiii si adolescentii pot fi usor manipulati. Pentru fiecare insa exista rezultate diferite. Nu numai producatorii si vanzatorii se folosesc de interesul copiilor pentru culori. Le poti folosi si tu pentru o invatare mai usoara, pentru motivatie sau pentru inspiratie.

Limbajul culorilor si copiii
Sa ne gandim cum iau copiii contact cu culorile. Ei invata sa le distinga cu mult inainte de a le sti numele. Ei arata obiecte de diferite culori, fara a sti ce inseamna “rosu”, “verde” sau “galben”. Abia la varsta de 2-5 ani vor sti culorile si fetele le vor retine mai repede. Bineinteles, fiecare copil se dezvolta diferit, de vreme ce procesul de crestere este legat de sistemul nervos.
Daca vrei sa iti ajuti copilul sa distinga culorile, incearca sa i le prezinti sub forma de asociatii. Spre exemplu:
Galben – banane, soare, lamaie
Rosu – mere, rosii
Albastru – blugi, cer
Verde – pastai, iarba, frunze
Gri – un elefant
Maro – un urs, un trunchi de copac

Cercetarile au aratat ca, spre exemplu, daca ii arati unui copil un mar albastru, el va avea nevoie de ceva timp ca sa il recunoasca. Un mar albastru i se pare interesant si amuzant. Vezi astfel daca micutul tau isi dezvolta simtul umorului, abilitatea de a rade la lucruri ciudate sau anormale.
De indata ce a invatat sa recunoasca numele si culorile, copilului ii va fi mai usor sa invete noi lucruri. Parintii vor intotdeauna sa isi invete copiii reguli de siguranta. Cei mici pot fi ajutati prin culori (de exemplu rosu pentru pericol). Ochiul omului percepe combinatii de galben si negru si creierul percepe combinatia ca pe un pericol. Foloseste culorile pentru a stabili daca un lucru este periculos. Copilul nu va avea voie sa se joace cu acel obiect.
Chiar si atunci cand mai creste poti folosi culorile pentru a-ti invata copilul anumite lucruri. Unele studii au aratat ca micutii cu probleme de atentie sunt stimulati de culori, care actioneaza ca medicamentele. Inseamna ca o culoare poate fi folosita in medicina! De asemenea, introdu culorile in alimentatia copilului pentru a alunga monotonia.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Grammy 2013: De ce a tipat Adele la Chris Brown

Adele a parut pentru un moment ca tipa nervoas...

Tu faci diferenta!

Sfaturi pentru tinere

Mesaj de la AnkaMi-ar placea sa vad mai multe s...

Tu faci diferenta!

Iubitul meu este extrem de gelos, ce ma fac?

"Sunt cu iubitul meu de patru luni si el e...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.