Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Obezitatea la copii

Publicat: 14.07.2006

obezitatea la copii, copii grasi, copii mancaciosi, cum sa inveti un copil sa manance sanatos, junkfood, mancarea fast-food este periculoasa pentru copii, obezitatea copiilor


In trecut, daca un copil era gras insemna ca este sanatos si ca are mai multe sanse de a supravietui infectiilor si subnutritiei. In orice caz, in secolul trecut greutatea excesiva a fost primara in problemele de sanatate ale copiilor. Obezitatea este definita ca acumularea excesiva a grasimii.
Obezitatea totala la copii si adolescenti a inceput sa fie tratata foarte serios de cand s-a constatat ca, de exemplu, in Statele Unite aproximativ 25% dintre copii sunt considerati obezi. Statisticile obezitatii sunt alarmante – in timp ce in 1982 doar 4% dintre copii aveau probleme, in 1994 procentul lor se ridicase la 16%. Potrivit statisticilor din 2001, aproape 25% dintre copiii albi si 33% dintre cei afro-americani si hispanici erau obezi. Costurile internarilor copiilor obezi cresteau de la an la an.
Obezitatea copiilor poate duce la multe complicatii. Ea poate avea ca rezultat probleme fizice si emotionale (o proasta parere despre sine, depresie). Elady.ro iti propune sa examinam impreuna posibilele cauze ale cresterii numarului de copii obezi si cum pot fi acestea controlate, pentru ca adoptarea stilului de alimentatie american si in Romania (mancarea fast-food, chipsuri, pizza, bauturi carbogazoase dulci) a inceput sa afecteze si la noi starea de sanatate a copiilor.
copil gras, copii obezi, obezitatea la copii,mancarea fast-food,pizza, chipsuri, bauturi dulci carbogazoase este periculoasa pentru copii
Obezitatea la copii
Un copil este considerat obez datorita greutatii si inaltimii sale, care este comparata cu o schema de crestere de catre un doctor. Daca greutatea normala o depaseste cu mult pe cea ideala in comparatie cu varsta si inaltimea, copilul este numit obez. Obezitatea se calculeaza folosind BMI-ul, care consta in masurarea grasimii din corp.
BMI este alegerea multor medici si specialisti care studiaza obezitatea. Se foloseste o formula matematica, iar aceasta tine cont de inaltime si greutate. BMI-ul egaleaza greutatea unei persoane in kilograme impartind greutatea la metri patrati (BMI=kg/m2). BMI-urile sunt des folosite de multi medici.
BMI = greutatea in kilograme / (inaltimea in metri x inaltimea in metri)
Iata ce indica BMI-ul unui copil:
- Un BMI mai mic de 19 – copil cu greutate sub cea normala.
- Un BMI cuprins intre 19-24.9 – copil cu greutate normala.
- Un BMI cuprins intre 25-29.9 – copil gras.
- Un BMI de 30+ - copil obez.
Du-ti copilul la un doctor daca te-ai gandit ca el ar putea fi obez.
Schemele de crestere sunt scheme de comparare folosite de medici pentru a urmari evolutia unui copil in ceea ce priveste greutatea si inaltimea. Multi medici folosesc schemele de crestere de la Centrele de Boala, Control si Prevenire, care se bazeaza pe masurarea a mii de copii. Aceste scheme permit medicului sa observe schimbarile din corpul micului pacient in timp. BMI-ul unui copil este trecut pe schema de crestere – 95 inseamna obezitate. Un copil situat intre 85 si 95 prezinta riscul de a deveni supraponderal. Asociatia americana de obezitate foloseste BMI-ul de 85 ca punct de referinta pentru persoanele cu greutate peste cea normala si 95 pentru cele obeze.
Cauzele obezitatii la copii
Exista multi factori care contribuie. Greutatea este determinata de o combinare a acestor factori. Obiceiurile proaste de a manca si lipsa exercitiilor sunt primele care aduc obezitatea printre copii.
Factori genetici – obezitatea poate fi genetica. De exemplu, riscul de a deveni obez este mai mare la copiii ai caror parinti sunt obezi. Acest lucru se datoreaza stilului de viata – incluzand alimentatia si lipsa exercitiilor fizice.
Factorii de mediu – joaca un rol important in obezitatea unui copil. Obiceiul nesanatos de a consuma alimente cu multe calorii poate cauza obezitatea. Unele studii arata ca timpul petrecut in fata televizorului poate avea si el ca efect obezitatea. In timp ce sta pe canapea, copilul inlocuieste activitatea fizica si consuma multe dulciuri, snacksuri s.a. bogate in calorii.
Factori psihici – contribuie si ei la obezitate. Influenteaza obiceiurile copiilor de a manca; multi oameni mananca atunci cand sunt tristi, nervosi sau cand trec prin alte stari asemanatoare.
Boala poate duce si ea la obezitate sau la tendinta de ingrasare a unui copil. Acestea includ hipotiroidismul, sindromul Cushing, depresia si unele probleme neurologice care pot evolua. De asemenea, unele antidepresive pot aduce crestere in greutate. Un doctor poate spune exact daca exista vreo problema medicala care cauzeaza cresterea in greutate sau din cauza careia pierderea greutatii este dificila. Obezitatea poate afecta efectul insulinei printr-o anumita rezistenta in cazul persoanelor cu diabet. Copiii obezi pot avea mari probleme cu presiunea sangelui, nivelul mare de colesterol, cu somnul si de asemenea vor suferi o degradare sociala (stima proprie va avea de suferit si vor avea tendinta izolarii). Ei au aratat si simptome ale deficitului de atentie.
cum sa inveti un copil sa manance sanatos, junkfood, mancarea fast-food este periculoasa pentru copil
Tratament pentru copiii obezi

Tratamentul pentru obezitate se bazeaza pe incetinirea sau oprirea cresterii in greutate astfel incat copilul sa se dezvolte in greutatea pe care o are in cateva luni sau in cativa ani. Cercetarile arata ca pentru fiecare procent de 20% de exces de greutate ideala copilul va avea nevoie de de pana la un an jumatate de mentinere a greutatii pentru a atinge greutatea ideala. Activitatea fizica si exercitiile sunt cele mai bune metode de a preveni si trata obezitatea la copii. Tratamentul include terapie de comportament, reducerea sedentaritatii si schimbarea planurilor nutritionale si ale activitatilor fizice. Ofera-i copilului o dieta echilibrata. Multi copii sunt influentati de comportamentul copiilor. Deci daca vei avea o viata sanatoasa, sansele ca puiul tau sa te urmeze sunt foarte mari.
Sfaturi pentru parinti
Parintii joaca un rol foarte important in tratarea copiilor obezi. Ei ar trebui sa urmareasca dieta copiilor si sa le ofere intotdeauna fructe, legume si alimente cu numar scazut de calorii. In schimb, trebuie sa limiteze consumul dulciurilor sau a bauturilor (incluzandu-le pe cele care contin suc de fructe), pentru ca acestea vor “umple” copilul, care va refuza mancarea sanatoasa. Limiteaza carbohidratii albi pentru a reduce obezitatea: orez, paste, paine alba si desert – cat mai putine! Selecteaza retete si metode de gatit care contin cat mai putine grasimi. De exemplu coace puiul in loc sa il prajesti. Bea multa apa pentru a fi un exemplu bun. Monitorizeaza cresterea copilului. Cere sfatul medicului pentru a afla BMI-ul. Asigura-te ca toata familia are obiceiuri sanatoase, deoarece obezitatea nu este o problema doar pentru copil, ci pentru intreaga familie. Primul pas ar fi fixarea unor mese si a unei rutine pentru copii. Trei mese si doua gustari sunt de ajuns pentru o zi. Copiii vor simti ca le este foame in anumite momente. Nu le servi portii imense. Lasa-i sa ceara mai mult daca asa simt!
Prevenirea obezitatii la copii
Educarea parintilor este cea mai importanta. Este mai usor sa prevenim obezitatea decat sa o tratam. Parintii ar trebui invatati ce alimente sa le ofere copiilor lor si cum sa ii indemne sa faca cat mai multa miscare.
Intra si vorbeste cu noi pe forum!
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Cum se ingrijeste pielea copiilor

Copiii au o piele fina, fara riduri, supla, net...

Celebs & Style

Top 5 religii in voga la Hollywood

Iisus sau Allah, Buddha sau Shiva? Cine a spus ...

Sarcina

Pot avea menstruatie cand sunt gravida?

Pot avea menstruatie cand sunt gravida?Nu. Nu p...

Sarcina

Arsurile la stomac si refluxul gastric in sarcina

Exista multe schimbari majore in corpul tau as...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...