Va aflati in:

Articole / Cultura

Rembrandt, pictorul epocii “Varsta de aur olandeza”

Publicat: 09.06.2006

despre pictori celebri,pictura olandeza, rembrandt, biografia lui rembrandtRembrandt Harmenszoon van Rijn a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn şi al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Nu este singurul copil la parinti, dar este singurul care doreste sa invete, sa scrie si sa citeasca. A fost inscris de parinti intr-o scoala latina iar apoi merge la universitatea din Leiden, unde sta doar cateva luni pentru ca doreste cu ardoare sa devina pictor.

Tanarul Rembrandt isi incepe studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh si pret de trei ani invata tehnica picturii. Incepe prin a copia lucrarile altor pictori si se observa clar ca are un talent deosebit. Drept pentru care parintii il trimit la Amsterdam, in atelierul lui Pieterzoon Lastman. De aici, Rembrandt preia stilul narativ si modul de reprezentare al starilor sufletului. Inainte de toate insa, aici descopera el tehnica clar-obscurului.

Dupa sase luni in care este aproape de acest maestru, Rembrandt paraseste Amsterdamul si revine in Leiden unde isi deschide un atelier propriu. In conditiile in care talentul ii era recunoscut, Rembrandt se hotaraste sa revina in Amsterdam. Aici se casatoreste si isi cumpara o casa – iata locul in care va realiza multe dintre operele sale.

De-a lungul carierei sale, Rembrandt Harmenszoon van Rijn a avut drept sursa de inspiratie in multe creatii Biblia. El a realizat multe desene, picturi si gravuri care au avut tema principala Vechiul Testament si scrieri apocrife. De asemenea si-a folosit talentul si pentru a aduce la viata persoane intalnite in Noul Testament, in special fetele care au avut legatura directa cu Iisus Hristos. Rembrandt a fost un om religios iar aceasta legatura cu religia i-a dat putere sa treaca peste perioadele mai sumbre din viata sa. Perioada religioasa a lui Rembrandt afiseaza o arta deosebit de pretioasa.

pictori celebri,scoala olandeza, rembrandtPictura religioasa
Pe la sfarsitul anilor 1650 Rembrandt a inceput sa se concentreze asupra figurilor religioase. Trecea printr-o perioada neagra a vietii – moartea celor doi copii ai sai, Hendrickje si Titus. De parca nu ar fi fost de ajuns aceasta tragedie; Rembrandt a fost adus in pragul falimentului si s-a vazut nevoit sa isi liciteze valoroasa colectie de arta si terenurile. In efortul sau de a gasi o solutie, Rembrandt a inceput sa picteze figuri religioase si scene. Dintre cei pe care i-a avut drept model enumeram: apostolii (Bartolomeu, Simion, Paul), Fecioara si Fiul, Evanghelistii, sfinti si calugari. Dintre toate picturile de inspiratie religioasa, una dintre cele mai importante este autoportretul asemanator Apostolului Paul, care dateaza din 1657.

In arta religioasa a lui Rembrandt fetele apostolilor si sfintilor apar in camere mici, nedeslusite, neclare, si se diferentiaza de intuneric. Rembrandt a pictat fiecare fata religioasa astfel incat ea sa reflecte povara conflictelor spirituale si emotionale. In “Apostolul Bartolomeu, 1657”, Bartolomeu sta intr-o camera colorata viu. Singura lumina din camera cade pe fata lui Bartolomeu, care exprima ingrijorare. Alta piesa care ilustreaza grija si regretul este faimoasa “Batşeba” (numele unui personal biblic). Privirea serioasa si mana in care ea tine o scrisoare de dragoste trimisa de David zugravesc trairile interioare.

Arta religioasa a lui Rembrandt infatiseaza o personalitate a unui artist capabil sa infatiseze o expresie profunda a personajelor. El pare sa “inteleaga” personajele biblice si sa le compatimeasca pe cele care sufera. Fizic, fiecare persoana pare sa fie in viata si se poate observa stilul unic al lui Rembrandt de a imbina formele.

Timp de mai mult de 80 de ani pictorii au dezbatut posibilitatea ca picturile lui Rembrandt sa formeze o serie mai mare. Si chiar in zilele noastre nu avem certitudinea ca artisul a lucrat mai multe opere de acelasi tip. In orice caz, arta religioasa a lui Rembrandt ramane cea mai importanta munca din cariera sa. Picturile biblice ofera posibilitatea cunoasterii tehnicilor sale; cel mai important lucru este ca ele ofera informatii pretioase despre artist, despre convingerile si capacitatea lui neegalata de a privi si picta sufletul omenesc.

Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Spun unii ca lectura e desueta...

In cei aproape 49 de ani de existenta am citit ...

Cultura

"Mananca, roaga-te, iubeste" de Elizabeth Gilbert

Nu am sa stau sa va povestesc aici despre ce es...

Celebs & Style

Prigoana vs Bahmu: Si totusi exista iubire...

O fi de vina primavara sau pur si simplu acest...

Moda

3 modele de sandale pe care trebuie sa le porti vara aceasta

Daca esti pregatita pentru sezonul estival, pro...

Moda

Cizmele muschetar, vedetele sezonului rece

Cizmele lungi sau cizmele muschetar nu trebuie ...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...