Va aflati in:

Articole / Cultura

Stii care este cel mai cunoscut obiect de papetarie, la a carui aparitie a contribuit un inventator roman?

Publicat: 11.02.2019

Stii care este cel mai cunoscut obiect de papetarie, la a carui aparitie a contribuit un inventator roman?
Istoria omenirii este un proces in continua dezvoltare, pe masura ce noi dovezi arheologice ies la iveala si noi metode de analiza sunt inventate. Omenirea a facut un salt monumental in momentul in care a decis sa isi transcrie si arhiveze cunostintele si experientele acumulate. Acest lucru a fost posibil, in mare parte, prin aparitia alfabetului si, implicit, a scrierii. Ce instrumente foloseau totusi stramosii nostri, avand in vedere ca la acea vreme nu aveau atatea obiecte de papetarie la indemana?

In prezent, ni se pare normal sa fim inconjurati de diverse obiecte, aparute de-a lungul istoriei, gratie progresului tehnologic. Cu toate acestea, scrierea era cunoscuta inca din Antichitate, fiind posibila prin aparitia unui instrument, prezent si astazi in vitrinelor librariilor si magazinelor de papetarie: stiloul.

Acest instrument de scris care a revolutionat industria de papetarie a avut un traseu sinuos de-a lungul istoriei, facilitand comunicarea dintre oameni prin epistole, scrisori, mesaje, tratate sau chiar testamente. Prima forma de stilou, care s-a pastrat neschimbata pentru o lunga perioada de timp, a fost in Egiptul Antic, aparand odata cu papirusul, in urma cu peste 5000 de ani.

Produsul de papetarie era cu adevarat rudimentar, insa eficient, fiind confectionat dintr-o tulpina de trestie sau de papura. Interiorul poros al acestei plante era perfect pentru a absorbi o cantitate mica de lichid colorat, care era eliberat lent, realizand astfel primele suprafete scrise din istoria omenirii. In plus, densitatea acestor obiecte de papetarie era foarte mare, data fiind abundenta de vegetatie din Delta Nilului, ceea ce facea ca scribii si carturarii acelor vremuri sa nu duca niciodata lipsa. Pentru cerneala, se folosea un amestec de apa si funingine, sau oxid de fier. Pentru ca scrisul sa ramana pe foaia de papirus, cercetatorii au descoperit ca anticii foloseau rasini din arborele de acacia. In functie de importanta textelor, rolele de papirus se depozitau in cufere, in vase de lut sau chiar in statui!

Fun fact: Stiai ca numele de papetarie provine de la papirus, cunoscut si drept papura?

2stii_care_este_cel_mai_cunoscut_obiect_de_papetarie_la_a_carui_aparitie_a_contribuit_un_inventator_roman_400
Forma stiloului, precum si a altor obiecte de papetarie a evoluat usor, catre forma pe care o cunoastem si astazi. In China Evului Mediu, se folosea o pensula cu fire din par de cal, pentru a depicta ideogramele caracteristice. Aceasta a fost inlocuita rapid de instrumentele de papetarie din pene de gasca, care functionau pe acelasi principiu cu al "stilourilor" din papirus.

Pana a ramas pentru multa vreme instrumentul standard de scris, fiind folosita concomitent de majoritatea civilizatiilor. In sec al XIX-lea, a aparut penita din metal, care impiedica scurgerile si oferea o mai buna cursivitate a literelor. De aici pana la stiloul pe care il cunoastem astazi mai ramanea doar un pas.

Acest pas a fost facut de un inventator roman, cu numele de Petrache Poenaru, absolvent al Politehnicii din Paris, in anul 1827. Acesta a brevetat tocul sau cu rezervor, inregistrand inventia la Viena si la Paris, sub numele de "Condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala". Industria de papetarie a trebuit sa tina pasul cu aceasta tehnologie, marcand astfel aparitia colilor de hartie si a plicurilor, in forma pe care o cunoastem si astazi.

La un secol distanta, in anii 1930, papetaria a mai cunoscut o revolutie, atunci cand jurnalistul maghiar Laszlo Biro, inspirandu-se din cerneala pentru ziar, a creat un instrument cu pasta ce se usca foarte repede. Astfel, a aparut pixul, care s-a bucurat de un succes rasunator in acea vreme.

Cu toate ca, in prezent, tehnologia moderna si inovatiile au facut ca scrierea clasica sa fie eclipsata de  redactarea cu ajutorul calculatorului, in mediul de afaceri inca se folosesc stilouri si pixuri de calitate, elegante si practice. Pentru o gama completa de produse de papetarie si birotica, intra pe Viamond.ro si alege-ti dintre modelele disponibile!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Originea cuvantului Craciun

Etimologia cuvantului Craciun este una dintre c...

Cultura

De ce sa dau bani pe carti, cand e atata informatie gratuita?

Multa lume isi imagineaza ca tot ceea ce se gas...

Celebs & Style

Wesley Snipes in arest la domiciliu

Wesley Snipes are probleme mari cu fiscul. Des...

Divertisment

Iubire cu chip rebel

Marichuy (Maite Perroni) este o tanara care la ...

Divertisment

E tare complicat!

Scenarista si regizoarea Nancy Meyers (cunoscut...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Sfaturi pentru machiajul de nunta

Nunta este un eveniment unic in viata femeilor. In ziua aceea orice persoana isi doreste sa fie admirata, sa fie fotogenica, sa aiba parte de variantele potrivite de aranjare. Un machiaj in ziua nuntii este unul special, in care mireasa este pusa in valoare.