Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Povestea chirostilor

Publicat: 28.11.2016

reteta de chirosti, retete cu povesti, cum se fac chirostile simple, plaste de casa, paste de casa cu branza, reteta de paste de casa fara ou, retetele copilariei


Cand eram copil, in serile de toamna tarzie si inceput de iarna, mamaie ne facea "chirosti".
Imi placeau la nebunie, cred ca din cauza formei. Si se apuca mamaie pe inserat si facea un aluat ca de foaie de placinta, simplu, din faina, apa si un praf de sare. Punea apoi aluatul sa se odihneasca in vailing, presarat cu faina, peste care facea cu latul palmei o cruce mare.
Si il acoperea apoi cu un prosop curat.
Si lasa mamaie aluatul de chirosti asa vreo jumatate de ora, dupa care il intindea cu facaletul cia era masa de mare. Facea o foaie subtirica pe care apoi o taia in fasii cu o rotita dantelata. Si fasiile le taia apoi in dreptunghiuri. Si in mijlocul fiecarui dreptunghi facea o gaura si petrecea jumatate prin gaura, cum se face la uscatele. Pentru mine distractia mare erau rotita dantelata si facutul funditelor. Ma rugam de mamaie cu disperare sa ma lase "sa o ajut". Ma umpleam de faina de jos si pana sus si ma concentram la maxim sa imi iasa chirostile frumoase, ca ale mamaitei. Ca mancarea trebuie sa aiba aspect. Si spunea mamaita cuvantul "aspect" intr-un fel apasat de se incarca toata responsabilitatea artistica a lumii intr-o  mica chirosca...
Si apoi cand toate chirostile erau gata, aranjate ca niste soldatei, fundite albe de 4-5 cm, punea o cratita mare cu apa la foc, cu un praf de sare. Si pana sa clocoleasca apa, eu aveam.sarcina sa aduc o bucata de mare de branza de oaie din putina, sa o clatesc de zer cu apa rece, sa o scurg si sa o sparg cu furculita.
Si cand apa clocotea, chirostile erau puse la fiert, cate putine, nu toate gramada, in 3-4 si chiar 5 ture. Si mamaie le scurgea de apa si le punea intr-o alta cratita. Si le aseza asa, un strat de chirosti, un strat de branza... si iar un strat de chirosti, si iar un strat de branza... Si tot asa pana termina si chirostile, si branza. Intr-un ibric marisor incingea mamaie cateva gaturi bune de ulei pe care il turna peste ultimul strat de chirosti... Si uleiul ala sfariia si branza se topea si mamaie mai baga cratita cateva minute in cuptorul de la soba, sa se patrunda mai bine, rastimp in care eu aveam sarcina sa asez farfuriile si tacamurile la masa.
Apoi mamaie punea in farfurii chirostile cu "paleta", cum ii spunea ea spumierei. Si mancam amandoua... mai presaram si vreo lingura de zahar si se bateau turcii la gura mea...
Doamne, bune mai erau!
Si astazi, cand am turnat uleiul incins peste portia mea mica de chirosti facuta din dorul de mamaita, dor napraznic pe care il simt in capul pieptului, am inchis ochii si m-am vazut copil, in bucataria "de vara" a mamaitei, care era de vara doar cu numele, unde pe peretele dinspre soba ei Vesta era prins in cuie mititele un "tablou" brodat: o bucata de panza alba, apretata de ziceai ca e carton, pe care o gospodina cu o lingura in mana statea langa o masa incarcata cu niste oale, si de pe care mai spanzurau si doua gaste... struguri si pere...

Reteta de chirosti ca la Macin: Ingrediente pentru 6 portii

500 grame de faina alba
300 ml apa
1/2 lingurita de sare
1/2 kg de branza sarata
cca 75 ml ulei vegetal

 Reteta de chirosti ca la Macin: Cum se fac

Se face un aluat din 500 grame de faina, 300 ml de apa si un sfert de lingurita de sare. Se lasa sa se odihneasca aluatul cam 30 de minute, dupa care se presara faina pe blatul de lucru si se intinde o foaie subtire de cca 2-3 ml. Se taie foaia fasii de cca 3 cm latime si apoi inca o data, perpendicular pe prima taietura, ca sa se obtina dreptunghiuri de cca 4-5 cm lungime. Se face o gaura mica in mijloc si se petrece jumatate prin gaura, ca la uscatele (scovergi). Se infierbanta o oala cu apa cu un praf de sare si cand apa clocoteste se pun chirostile in mai multe ture, cate 3-4 simultan, sa nu se lipeasca una de cealalta. Chirostile sunt gata cand se ridica la suprafata. Se mai lasa sa fiarba cca 1-2 minute dupa ce s-au ridicat, dupa care se scot cu spumiera si se pun intr-o tava sau cratita. Se presara cu branza sfarmata cu furculita. Se continua pana  se termina si se pune la sfarsit deasupra un ultim strat de branza. Intr-un ibric se incing bine circa 75 ml de ulei, care se toarna peste chirosti. Se mai dau la cuptorul infierbantat cam 10 minute sau se pot manca imediat.
Pofta buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Reteta de aluat fraged ca in Ardeal

Aluatul fraged ne-a incantat de multe ori in co...

Gastronomie

Snitele de pui la cuptor

Ne plac snitelele. Mult. Dar au o mare problema...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Moda

Must-have in moda toamna 2016

Tendinte stilistice pentru moda de toamna a anu...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Rochii de mireasa de la Best Bride - alegerea perfecta!

Ziua nuntii este momentul zero, in care femeile poarta o rochie unica, special aleasa pentru nunta. Rochia de mireasa este in centrul atentiei pe tot parcursul ceremoniei, este un simbol imaculat al puritatii si al sinceritatii sentimentelor.