Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Prajitura turceasca cu iaurt, lamaie si sirop

Publicat: 12.07.2011

retete de prajituri turcesti, retete turcesti, retete prajitura cu iaurt, retete de vara, retete testate
Aceasta reteta de prajitura este o adaptare personala dupa reteta lui Gordon Ramsay. Am modificat reteta dupa gustul meu si a iesit o idee mai dulce si mai putin acra decat reteta de prajitura turceasca cu iaurt si sirop de citrice a renumitului chef.
Rezultatul este o prajitura aromata si racoroasa, tocmai buna pentru zilele calduroase de vara.
Textura cremoasa a prajiturii si aroma de lamaie o fac reconfortanta, iar siropul gros de zahar echilibreaza gustul, aromele potentandu-se una pe cealalta.
Va recomand sa o mancati racita bine, alaturi de un pahar mare de apa rece.
 
Ingrediente pentru prajitura turceasca cu iaurt, lamaie si sirop
- 200 grame zahar
- 8 oua (sau 7 daca ouale sunt mai mari), separate, albusul batut spuma
- 650 grame iaurt simplu, gras, natural
- coaja rasa de la o lamaie
- zeama de la o lamaie
- 85 grame de faina alba tip "000" (trei nule)
- 1/4 lingurita praf de copt
- 1/4 fiola esenta de vanilie
- 1 praf de sare
 
Sirop pentru prajitura turceasca cu iaurt si lamaie
- 250 grame zahar
- 250 ml apa
- putina zeama de lamaie (cam o lingurita, nu mai mult)
 
Cum se face prajitura turceasca cu iaurt, lamaie si sirop
Infierbantati cuptorul la 180 de grade Celsius (la foc mediu spre mic la un cuptor cu gaz).
Bateti albusurile spuma, ca pentru bezea, cu un praf de sare, pana se intareste si isi pastreaza forma.
Amestecati galbenusurile cu zaharul, iaurtul, vanilia, coaja, zeama de lamaie si praful de copt. Puneti apoi faina in ploaie si omogenizati bine compozitia.
Turnati apoi albusurile si amestecati cu o spatula incet, pentru ca albusurile sa nu piarda aerul si compozitia sa fie pufoasa.
Tapetati cu hartie de copt unsa cu unt sau ulei (este necesara ungerea suplimentara) o forma de tort cu diametrul de 24 - 26 cm. Turnati incet compozitia si apoi dati prajitura turceasca cu iaurt si lamaie la cuptor pentru 50-60 de minute.
In acest timp, preparati siropul amestecand apa cu zaharul si zeama de lamaie. Fierbeti pana cand cantitatea de lichid se injumatateste. Raciti siropul si dati-l deoparte pana la folosire.
Dupa cca 50 de minute, verificati-o cu o scobitoare. Daca este gata, scobitoarea va iesi curata. Daca nu este gata, mai lasati prajitura turceasca cu iaurt si lamaie la cuptor.
Prajitura turceasca cu iaurt si lamaie va creste mult in cuptor, insa nu va ramane la fel de inalta. Lasati-o sa se raceasca in forma in care a fost coapta. Va "cadea", insa exact asa trebuie sa se intample.
Cand s-a racit, mutati prajitura turceasca cu iaurt si lamaie pe un platou si turnati siropul racit si el pe deasupra.
Nota: Pentru ca mie imi plac prajiturile mai bine insiropate, am dublat cantitatea de sirop. Incercati intai cu cantitatile din reteta, si daca vi se pare ca mai este nevoie, mai faceti o tura de sirop.
Dati apoi prajitura la frigider si consumati-obine racita.
Pofta buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...