Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de post: mancare de prune dobrogeana

Publicat: 18.04.2006

retete de post, reteta mancare de prune, mancare dobrogeana de prune, cum se face mancarea de prune, retete testate, retete cu prune uscate, retete ieftine, retete usoare, retete de post, reteta mancare de prune, mancare dobrogeana de prune, cum se face mancarea de prune, retete testate, retete cu prune uscate, retete ieftine, retete usoare, retete din Dobrogea, retete dobrogene


In Dobrogea se pregatesc mancaruri cu iz oriental, dulce-acrisor, asa cum este si mancarea de prune. Va prezentam mai jos reteta de mancare de prune dobrogeana.

Ingrediente
1/2 kg prune uscate
2 cepe mici sau una singura mare
3-4 linguri pline de zahar
1 ceasca orez cu bobul lung curatat
1 praf de scortisoara (optional)
4-5 linguri de ulei
1 lingura de Delikat, Vegeta, Knorr sau "Secretul gustului" .

Mod de preparare
Prunele uscate se spala foarte bine si se pun la inmuiat cel putin 5-6 ore, in apa usor calduta.
Intr-o cratita se pune zaharul lacaramelizat, la foc mediu, pana cand devine lichid si capata o culoare aurie.
Peste zaharul  caramelizat se adauga o cana de apa rece si se lasa  cratita pe foc, pana obtinem un sirop.
Adaugam ceapa taiata foarte fin si uleiul, delikatul si lasam sa fiarba  la foc mic, pana cand ceapa este inmuiata bine. In cratita adaugam 4 cesti de apa calda, daca dorim un praf de scortisoara, prunele scurse de apa in care s-au inmuiat si orezul.
Punem cratita pe foc si lasam sa fiarba la foc mic, aproape palpiit, fara sa amestecam prea mult. Lasam mancarea de prune sa scada, ca sa nu fie prea zemoasa.

Pofta buna!

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 6.

Comentarii postate (6)
Jana - 12/12/2008

Am urmat sfatul acestei retete,dar nu mi-a placut.Amestecul ceapa,scortisoara,zahar ars,vegeta,nu este deloc o alegere buna. Eu puneam zahar,orez,foi dafin,prune ,apa ,ulei si iesea excelenta !

Loreta - 12/12/2008

De gustibus non est disputandum.Eu o fac de mai bine de un an si nu ramine niciodata nimic. Pun pariu ca esti olteanca dupa definul pus in orice. Da` praz nu pui? :)

roberta - 06/02/2009

sincer asat e prima data cannd fac reteta asta si nu prea mia placut mai buna o faceam eu pwm

Gabriela - 07/02/2009

Am facut reteta reteta de post de mancare de prune dobrogeana. E o mancare grozav de buna. A placut si familiei! Va multumesc. Am sa o mai fac!!!

Gianina - 17/02/2009

Am facut mincarea de prune. Este nemaipomenita!

Dumitru - 16/03/2016

Asa o facea si mama mea, foarte buna, de incercat!

Gastronomie

Tarta delicioasa cu pere si ciocolata

Nu stim daca va plac prajiturile cu fructe, dar...

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Celebs & Style

George Motoi a incetat din viata

George Motoi, un alt mare actor al Romaniei, a ...

Familie

Un barbat surdomut a aflat ca va fi tatic intr-un mod absolut superb!

Acest video superb ne face partasi ai momentulu...

Familie

Cearta in familie pe tema banilor

Banii au fost si vor fi intotdeauna motiv de ce...

Newsletter elady

Coafuri de mireasa 2019

Trendurile in materie de coafuri de mireasa 2019 impun modele de frizuri destinate mireselor cu par lung. In moda 2019 de poarta foarte mult coafurile de mireasa romantice, cu accente fine, dar si flower-power, miresele purtand in par flori. Vezi cele mai frumoase coafuri de mireasa 2019!

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Cum sa-ti alegi fotograful de nunta in doar cativa pasi simpli

Ziua nuntii este extrem de importanta pentru cei care urmeaza sa isi uneasca destinele cu entuziasm pentru restul vietii. Cu aceasta ocazie, cu siguranta isi doresc sa beneficieze de cele mai bune servicii, astfel incat peste ani sa poata privi cu drag fotografiile. Pentru a-si alege un fotograf profesionist nunta, este bine ca tinerii sa tina cont de sfaturile de mai jos!