Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de post: mancare de prune dobrogeana

Publicat: 18.04.2006

retete de post, reteta mancare de prune, mancare dobrogeana de prune, cum se face mancarea de prune, retete testate, retete cu prune uscate, retete ieftine, retete usoare, retete de post, reteta mancare de prune, mancare dobrogeana de prune, cum se face mancarea de prune, retete testate, retete cu prune uscate, retete ieftine, retete usoare, retete din Dobrogea, retete dobrogene


In Dobrogea se pregatesc mancaruri cu iz oriental, dulce-acrisor, asa cum este si mancarea de prune. Va prezentam mai jos reteta de mancare de prune dobrogeana.

Ingrediente
1/2 kg prune uscate
2 cepe mici sau una singura mare
3-4 linguri pline de zahar
1 ceasca orez cu bobul lung curatat
1 praf de scortisoara (optional)
4-5 linguri de ulei
1 lingura de Delikat, Vegeta, Knorr sau "Secretul gustului" .

Mod de preparare
Prunele uscate se spala foarte bine si se pun la inmuiat cel putin 5-6 ore, in apa usor calduta.
Intr-o cratita se pune zaharul lacaramelizat, la foc mediu, pana cand devine lichid si capata o culoare aurie.
Peste zaharul  caramelizat se adauga o cana de apa rece si se lasa  cratita pe foc, pana obtinem un sirop.
Adaugam ceapa taiata foarte fin si uleiul, delikatul si lasam sa fiarba  la foc mic, pana cand ceapa este inmuiata bine. In cratita adaugam 4 cesti de apa calda, daca dorim un praf de scortisoara, prunele scurse de apa in care s-au inmuiat si orezul.
Punem cratita pe foc si lasam sa fiarba la foc mic, aproape palpiit, fara sa amestecam prea mult. Lasam mancarea de prune sa scada, ca sa nu fie prea zemoasa.

Pofta buna!

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 6.

Comentarii postate (6)
Jana - 12/12/2008

Am urmat sfatul acestei retete,dar nu mi-a placut.Amestecul ceapa,scortisoara,zahar ars,vegeta,nu este deloc o alegere buna. Eu puneam zahar,orez,foi dafin,prune ,apa ,ulei si iesea excelenta !

Loreta - 12/12/2008

De gustibus non est disputandum.Eu o fac de mai bine de un an si nu ramine niciodata nimic. Pun pariu ca esti olteanca dupa definul pus in orice. Da` praz nu pui? :)

roberta - 06/02/2009

sincer asat e prima data cannd fac reteta asta si nu prea mia placut mai buna o faceam eu pwm

Gabriela - 07/02/2009

Am facut reteta reteta de post de mancare de prune dobrogeana. E o mancare grozav de buna. A placut si familiei! Va multumesc. Am sa o mai fac!!!

Gianina - 17/02/2009

Am facut mincarea de prune. Este nemaipomenita!

Dumitru - 16/03/2016

Asa o facea si mama mea, foarte buna, de incercat!

Gastronomie

Pui picant cu sos rosu si cocos

Atat de multe arome, atat de mult gust! Si mai ...

Gastronomie

Rulada cu ciocolata neagra si cognac

Rulada cu ciocolata este un desert delicios pe ...

Celebs & Style

Meryl Streep pe coperta Vogue

Cu doua premii Oscar (si nu mai putin de 16 no...

Divertisment

Cincizeci de umbre descatusate de E. L. James

Aseara am terminat cel de-al treilea volum al...

Divertisment

5 trucuri pentru un selfie reusit de la un fotograf cu experienta

In prezent, fiecare persoana are in telefon cel...

Newsletter elady

Moda 2018: pantofi de piele eleganti pentru femei

Modelele de pantofi cocheti sunt mereu trendy. Vezi mai jos modele de pantofi eleganti de dama din piele naturala de cea mai buna calitate de la TedShoes.ro. . Pentru ca la orice petrecere ai merge, pantofii iti completeaza si definesc tinuta de ocazie.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

Da culoare nuntii tale cu ajutorul artificiilor!

Nu exista femeie care sa nu se fi gandit macar o data in viata la nunta ei: cum arata rochia, cine este alesul si cum e imbracat el, unde se va desfasura frumosul eveniment, cum arata verighetele, cate etaje are tortul si asa mai departe....