Va aflati in:

Articole / Psihologie

7 Tipuri de prietenii care sunt periculoase pentru sanatatea ta mintala

Publicat: 03.12.2018

7 Tipuri de prietenii care sunt periculoase pentru sanatatea ta mintala
Unde am fi fara prietenii nostri? Nicaieri unde sa ne fie bine, ni se spune. Psihologii aduc o multime argumente stiintifice despre relatia stransa dintre prietenie si sanatatea noastra mintala, concentrandu-se pe modul in care prietenii buni devin oameni fericiti, bine echilibrati mental. Pana la urma, prieteniile noastre sunt unele dintre cele mai valoroase relatii pe care le putem avea. Adesea vorbim cu prietenii de incredere despre lucruri pe care nu le-am discuta niciodata cu familiile noastre. Prietenii nostri ne pot enerva, dar tot ei ne pot ajuta sa mergem inainte.

Dar pe de alta parte exista din ce in ce mai multe dovezi care atesta faptul ca nu toate prieteniile sunt benefice; chiar in si cele fara intentii ascunse, exista oameni a caror obiceiuri proaste au un impact negativ asupra sanatatii noastre mintale.
Aceste prietenii ne provoaca un nivel foarte ridicat de stres in minte si in corp, iar in final conduc la tipare problematice. Un studiu recent al Colegiului Universitar din Londra a constatat ca relatiile apropiate de prietenie care ne provoaca stres sau ingrijorare pot contribui pana si la un declin cognitiv mai rapid pe masura ce trec anii. Cu alte cuvinte, prieteniile toxice ne fac sa imbatranim mult mai repede.

Tipuri de prietenii care dauneaza sanatatii tale mintale
Desi  este mai putin probabil ca prieteniile cu probleme sa duca la probleme de sanatate mintala decat casatoriile, prieteniile nepotrivite au si ele caracteristici si repercursiuni negative asupra sanatatii noastre mintale. Mai jos gassti nu mai putin de 7 tipuri  de prietenii care it fac mai mult rau decat bine.

1. Cea care nu isi tine cuvantul
Cele mai multe promisiuni incalcate nu sunt intentionate, motivate de rautate sau repetate in mod obisnuit. Dar daca ai o prietena care nu se tine in mod constant de cuvant gasind de fiecare data motive puerile sa te lase balta, e cazul sa fii atenta. Acest tip de prietena se asteapta sa ii stai tot timpul la dispozitie si sa te lasi pe tine, treburile si nevoile tale pe plan secund de fiecare data cand are ea nevoie. Iar nevoie ei apar mult mai des decat ale tale.

2. Regina dramelor
Prietenele care au tendinta sa dramatizeze totul pot parea distractive in prima instanta, dar e mai bine sa urmaresti asemenea personaje in filme decat in viata reala. Prietena care se simte bine cand ii barfeste pe altii (inclusiv pe tine in fata altora si nu ezita sa faca asta chiar cand esti de fata!), cand ii vorbeste pe altii de rau ca sa iasa ea in evidenta intr-un mod pozitiv prin raspandirea de zvonuri sau de lucruri intime si personale... nu este o prietena de tinut. La fel si prietena ta care intotdeauna se considera victima. Toate aceste "prietenii" te secatuiesc emotional si sunt toxice pentru tine.

3. Negativista
Starea de spirit este extrem de contagioasa si chiar daca este in regula ca prietena ta sa se planga de colegi sau rude ori de iubitul ei, cand face acest lucru in permanenta aduce in viata si in mintea ta influente negative, care iti afecteza starea emotionala. Tot negativismul ei ti se transfera si te face si pe tine sa vezi totul in negru si sa nu mai observi nici o cale de iesire, mai ales daca si tu treci prin perioade grele in care trebuie sa lupti cu propriile tale schelete din dulap.

4. Competitoarea
Unele intreceri pot fi sanatoase - daca scopurile sau realizarile prietenei tale servesc ca motivare si pentru tine - dar daca prietena ta te invidiaza sau isi doreste ceea ce ai tu, actioneaza intr-o maniera ostila si va face orice fie si pentru a strica ceva ce tu ai (o relatie cu o alta persoana, un moment de liniste cu iubitul tau), asta te va costa cu siguranta.

5. Influenta proasta
Prietenii care sunt influente proaste nu sunt doar cei din anii copilariei si adolescentei. Prietenii adulti pot fi si ei influente proaste la fel de bine. Pe de o parte, ai nevoie de prieteni, dar pe cealalta trebuie sa fii atenta. O prietena care te face sa pierzi timp fara motiv si fara macar sa te simti bine, o prietena care trage la masea sau consuma droguri, o prietena care te taraie prin cluburi cand tu muncesti a doua zi, o prietena cu un comportament sexual promiscuu care insista sa iti faca cunostinta cu toti amicii iubitilor ei de o noapte si asa mai departe este in mod clar o "prietena" de care nu ai nevoe.
Tot ce ai de invatat de la acest gen de "prietenii" este ca tu nu trebuie sa fii si sa procedezi asa. Iar o asemenea prietenie iti va face probleme, pentru ca iti creste nivelul de anxietate si este periculoasa pentru starea ta generala de sanatate.

6. Certareata agresiva
Prietenii se mai cearta; este inevitabil. In viata te vei contrazice cu cea mai buna prietena mai mult decat oricine altcineva. Dar relatiile cu o prietena care e pasiv-agresiva sau de-a dreptul agresiva, care tipa la tine pentru a avea ultimul cuvant si a se impune, care se simte obligata sa te arate cu degetul mereu, chiar in public, iti  produc un nivel ridicat de cortizol, substanta responsabila cu stresul. Prieteniile cu asemenea persoane sunt asociate cu depresia acuta si scaderea stimei de sine.

7. Detinatoarea adevarului absolut
Aceasta este prietena care stie intotdeauna cel mai bun restaurant , cel mai bun drum de a merge undeva, cea mai buna reteta, cel mai bun parfum, cea mai buna dieta si asa mai departe. Intotdeauna ea trebuie sa aiba ultimul cuvant si nu poate sa recunoasca niciodata cand se inseala. Nici nu spune vreodata ca ii pare rau si nici nu isi cere iertare pentru greseli. Nu este deloc placut sa stai cu cineva care crede ca stie totul si pentru care esti o proasta cu acte in regula. De fapt, ea nu te asculta cu adevarat decat pentru a gasi motive sa te corecteze sau sa intoarca conversatia catre un punct in care poate vorbi despre calitatile si experientele ei cat mai tare si pentru a te corecta in cel mai grosolan si brutal mod posibil. Pentru tine acest comportament este insultator si frustrant. Mai ales ca esti intotdeauna pusa la pamant si calcata in picioare.

Cum sa stii sigur daca ai parte o prietenie care iti afecteaza sanatatea mintala
Cum poti spune daca un prieten bun nu e chiar asa bun, ci mai curand unul a carui companie iti face rau? Cea mai buna modalitate de a decide daca o prietenie nu este sanatoasa pentru tine este sa fii sincera cu tine insati despre cum te simtiti cand petreci timp cu persoana respectiva.

Incepe prin a-ti pune urmatoarele intrebari:

 • Te simti energizata si plina de idei bune dupa ce ai fost cu prietena tau? Sau te simti obosita, epuizata emotional, nu mai esti buna de nimic si viitorul pare mai negru ca niciodata?
 • Cum ar arata viata ta fara aceasta persoana? Crezi ca ti-ar fi mai rau sau mai bine fara ea in viata ta? I-ai simti lipsa?
 • Prietena ta te face sa te simti bine cu tine insati? Te face sa te simti inteligenta, buna, calma, fericita? Sau te face sa te simti proasta, incapabila, anxioasa, iritata, trista?
 • Ce sfat i-ai oferi cuiva care trece printr-o situatie similara si are un prieten care se poarta la fel cum se comporta prietena ta cu tine?

Sa raspunzi la aceste intrebari este un inceput bun. Concluzia finala daca aceasta relatie este buna pentru tine sau este una care iti pune in pericol sanatatea mintala nu este nici simpla, nici usoara. Dar uneori trebuie sa punem capat unei relatii care nu ne face bine. Daca raspunzi la aceste intrebari si intelegi ca prietena ta este o influenta proasta, confrunt-o si spune-i ce ai pe inima. Daca te ignora, bagatelizeaza totul, iti spune ca esti prea sensibila sau, si mai rau, intoarce totul impotriva ta incercand sa te manipuleze inca o data, ca si cum tu ai fi de vina, este clar cum stai si ar trebui sa stii ce ai de facut!
Traducere si adaptare: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

7 semne de avertizare asupra epuizarii mentale si emotionale

O zi lunga si stresanta la locul de munca, urma...

Psihologie

Cuvantul "viata" este o metafora. Depinde doar de noi pentru ce.

Viata, viata, cusuta cu ata... Trecem prin viat...

Celebs & Style

Zoe Saldana e cu Bradley Cooper

Zoe Saldana s-a cuplat cu unul dintre cei mai h...

Retete de slabire

Reteta Montignac: Ciuperci umplute cu branza

O reteta foarte gustoasa si adaptabila: Re...

Retete de slabire

Frigarui picante de pui Montignac (reteta pentru diabetici)

Daca te uiti cum arata aceste frigarui de pui n...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...