Va aflati in:

Articole / Psihologie

Despre frica

Publicat: 16.03.2016

Despre frica
In ultimul timp auzim tot mai des vorbindu-se despre frica. Despre cum ea, o notiune abstracta, frange aripi, idealuri, actiuni pe care calitatile si entuziasmul nostru au avut curajul de a le crea la inceput. Frica exagerata, ce uneori ne paralizeaza viata, este, poate, unul dintre pericolele ascunse ale ritmului alert si stresant in care traim. Poate pentru ca am invatat sa privim totul mult prea pragmatic, sa ne lasam acaparati de emotii sau ganduri negative, de spaime interioare care, in fapt, nu au nici un fundament.

Simtim cu totii efectele fricii, insa de cele mai multe ori mergem mai departe fara a lupta impotriva ei fie pentru ca o consideram parte a caracterului nostru, fie pentru ca nu cunoastem foarte multe informatii despre acest sentiment nociv. Citeste in randurile urmatoare mai multe informatii despre frica. Speram sa iti schimbe modul de gandire si sa incepi sa crezi si tu ca frica poate fi invinsa!

Ce este frica si cum actioneaza ea?
Frica este un raspuns instinctual la un stimul real sau indus pe care creierul nostru il percepe ca pe un posibil pericol. Acest impuls poate fi de natura diferita, rezidand in viata noastra reala sau in psihic, in lumea noastra interioara. O frica transformata in fobie, o emotie negativa dusa la extrem, un incident traumatizant, un soc emotional in urma caruia ai capatat o anumita sensibilitate, toate sunt fatetele unei frici probabil diferite ca si origine, dar cu aceleasi efecte asupra vietii tale.

Unii sustin ca un pic de frica nu strica niciodata, ea fiind apararea noastra in fata unor pericole mai mari sau mai mici. Cu toate astea, insusi cuvantul "frica" atrage dupa sine un sens negativ. Poate ca mai corect ar fi sa numit acea minima doza de frica retinere sau precautie de care trebuie sa ne folosim in momentele cheie.
Un mod de gandire negativ are implicatii atat de ordin fizic, cat si de natura psihologica sau sociala.
Raportul pe care se bazeaza amplificarea acestei emotii negative este unul de tip stapan-sclav. Uneori, noi suntem cei care alimentam permanent gandurile negre, insa alteori, altii sunt cei care ne speculeaza frica, stiind ca doar astfel pot profita de pe urma vulnerabilitatii noastre. In viata de zi cu zi, frica se defineste mai mult ca o stare de spirit, ca o mentalitate hranita de tine sau de ceilalti. Trebuie sa tii minte ca frica se amplifica si actioneaza doar daca tu ii permiti, neconstientizand si neeliminand acel stimul sau factor de stres din viata ta.
Frica apare mai ales in acele zone importante pentru tine, dar in care simti ca pericolul sau esecul este iminent. Astfel, unii s-ar putea confrunta cu frica de cataclism, de boala, de suferinta, de Dumnezeu, altii de saracie, de moarte, de singuratate etc.

Cum ne afecteaza frica viata?
Un mod de gandire negativ are implicatii atat de ordin fizic, cat si de natura psihologica sau sociala. Un lucru este sigur: odata ce am lasat aceasta emotie puternica sa ne domine viata, nu mai putem spune ca suntem pe deplin liberi. Vei vedea in randurile de mai jos cat de nociv poate fi un sentiment caruia nu i-ai acordat pana acum importanta cuvenita, crezand, poate, ca frica este parte a personalitatii tale.

Efectele fricii in plan fizic:
- Pulsul accelerat si cresterea tensiunii.
- Senzatia de sufocare.
- Lipsa de energie, a capacitatii de concentrare sau de autocontrol.
- Incordarea muschilor, dilatarea pupilelor, transpiratie excesiva.
- Atacurile de panica.
- Favorizarea aparitiei unor boli mult mai grave ce apar pe fondul unui organism stresat si macinat de sentimente nocive ca frica, frustrarea, ura, nemultumirea etc.
- Insomnii.
- Lipsa poftei de mancare.

Consecintele de natura psihologica sau sociala pe care le are frica
- Izolarea, incapacitatea de a mai socializa, de a te integra intr-un grup.
- Interiorizare exagerata ce duce intr-un final la insingurare.
- Ancorare in trecut.
- Lipsa initiativei de a incepe sau a continua anumite planuri.
- Luarea unor decizii pripite sau gresite.
Asa ca este momentul sa o infrangi si sa iesi din carapace. Tu ce parere ai?
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

5 obiceiuri ale prostilor pe care oamenii inteligenti nu le au

Lumea noastra este populata de tot felul de oam...

Psihologie

Abuz emotional: Efectele pe termen lung

Abuzul emotional desfasurat pe o perioada scurt...

Celebs & Style

Jodie Foster, premiata la Globul de Aur

Jodie Foster, castigatoare a doua premii Osca...

Regim si Diete

Sfaturi ca sa slabesti mancand ce vrei

Nu-i asa ca le invidiezi pe prietenele tale car...

Regim si Diete

Vrei sa slabesti? Incearca dieta disociata!

Inceputul fiecarui an debuteaza cu rezolutii pe...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...