Va aflati in:

Articole / Psihologie

Daca ai nevoie de un psiholog, nu ai nevoie de orice psiholog. Cum sa iti alegi psihologul potrivit

Publicat: 10.07.2017

cum sa iti alegi psihologul potrivit,cum sa iti alegi psihologul potrivit, psihologul potrivit, psiholog bun Bucuresti, cabinete psihoterapie


Suferi de depresie? Mergi la un psiholog! Sau mergi la un preot!

Un indemn care o contine o greseala pe care nu o sesizam. Pentru ca unui depresiv nu ii trebuie ORICE psiholog sau ORICE preot.
Pentru ca un depresiv sa primeasca intr-adevar ajutorul care ii trebuie, este obligatoriu sa gaseasca PSIHOLOGUL sau PREOTUL POTRIVIT.

Ce o sa va povestesc mai jos este o experienta personala. Mi s-a intamplat sa simt ca nu mai pot si am avut norocul sa fiu pe deplin constienta ca am nevoie de ajutor. Urgent, imediat. Am apelat la un domn psiholog, sa ii spunem "domnul psiholog  X". Un domn cu foarte, foarte multe diplome si acreditari, care imi fusese recomandat de catre o cunostinta, care imi spusese din start care sunt preturile pe care le practica domnul respectiv.

Am ajuns la domnul psiholog. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa imi ceara banii si apoi sa ma informeze ca  daca mai vreau sa vin si in alta zi, data viitoare trebuie sa achit doua sedinte in avans.
Serviciile domnului psiholog X nu erau si nu sunt deloc ieftine - echivalentul a aproape 100 de euro pentru o sedinta. 
100 de euro nu este o suma pe care sa si-o permita oricine. Nu era nici pentru mine o suma pe care sa pot a o folosi in mod curent, dar instintul de auto-conservare ma avertizase sa banii nu contau in acel moment si ca daca nu fac ceva, ma pierd.

Dupa cum va spuneam, domnul psiholog X a solicitat banii pe sistem prostituata de centura si a subliniat in repetate randuri ca data urmatoare trebuie sa aduc banii la dublu si daca se intampla sa nu pot ajunge, suma achitata in avans va fi pierduta.

Vedeti voi, eu nu spun ca domnul B nu ar fi fost un profesionist. Timpul profesionistilor este pretios. Toti stim asta. Ce m-a frapat a fost lipsa de empatie TOTALA a domnuui X. 
Nu stia cine sunt, nu am dat foarte multe detalii la telefon. Insa faptul ca domnul a pus pe primul loc materialul mi-a aprins imediat beculetele de avertizare ale tabolului meu de bord. Pentru ca depresivii nu sunt naparat si prosti. De fapt, statsticile arata ca cele mai multe dintre persoanele cu depresie au un IQ ridicat - un nivel de inteligenta peste medie.
Bref, depresiva-depresiva, n-oi fi fiind eu vreun einstein mai mititel, insa nu sunt tampita.

Am fost invitata in camera de sedinta (aflata in apartamentul domnului) si am inceput. Pe masura ce vorbeam, aveam senzatia ca de fapt monologul meu nici nu era ascultat. Socul l-am avut de-abia in momentul in care domnul psihlog cu `jdemii de acreditari mi-a spus ca am toate sansele sa devin foarte curand o criminala, pentru ca pe canapeaua pe care stateam eu au mai stat inaintea mea foarte multe femei care au ajuns in inchisoare pentru omor si ca domnia sa recunoaste un tipar, avand atata experienta.

Nu cred nici acum ca afirmatia domnului psiholog X a fost facuta ca sa ma socheze si ca sa imi mute gandurile negre. Cred ca pur si simplu omul nu avea nici un interes sa imi acorde vreun ajutor, ci sa ma tina "legata" de serviciile lui. Ca spusele mele ii trecusera pe langa urechi si auzise numai ce era pregatit sa auda ca sa imi poate servi pastila amara si insufla ideea ca fara el, as ajunge la puscarie. Din nefericire pentru el, acest modus operandi nu a functionat pe mine. Insa judecand dupa numarul de clienti pe care am auzit ca il are, functioneaza pentru multi oameni aflati in nevoie reala sau care doar nu au unde sa isi cheltuiasca banii , ca mersul la psiholog ii face pe unii prosti sa se simta importanti si cool.

Pe tot parcursul orei de psihoterapie, domnul psiholog X m-a facut sa ma simt cea mai mare cretina existenta pe acest pamant. I-am si spus asta, insa nu a sesizat sarcasmul si a luat afirmatia mea drept un compliment. Nu era, Ma refeream la faptul ca simteam ca am dat banii de pomana. Si s-a dovedit sa fie partial adevarat. A fost o lectie despre cum sa spanzuri de-aiurea 100 de euro. Si atat.

Cu vreo 15 minute inainte de a expira timpul alocat "sedintei", domnul psiholog X mi-a mai tinut inca o prelegere despre cum lucreaza el, cati bani trebuie sa aduc data viitoare si cum trebuie mereu sa platesc o sedinta in avans si cum voi pierde banii daca nu ajung. Si daca il sun, minutele convorbirii se taxeaza si ca suma va trebui si ea achitata data viitoare, ca sa ramana "depozitul" complet...

Poate in opinia domniei sale de specialist, un asemenea procedeu il face pe depresiv sa vina la psihoterapie. In alte conditii as fi fost de acord cu aceasta idee. Doar ca in cea de atunci am simtit doar un sentiment profund de dezgust, o si mai mare disperarare, iar dupa sedinta mi-a fost si mai rau decat inainte. Nu doar ca nu vedeam nici macar un licar al unei luminite de la capatul tunelului, mai eram si in gaura cu 100 de euro... Mirific!

Apoi am ajuns, tot printr-o recomandare, la Stefan Badea, Cu Stefan lucrurile s-au petrecut exact pe dos. Am intins banii de la inceput, dupa experienta precedenta credeam ca asa se procedeaza obligatoriu, si l-am vazut pe Stefan ca se simte stanjenit.
A spus ca trebuie intai se ne cunoastem, sa vorbim si banii vin la urma, dupa ce terminam sedinta.

Stefan m-a cucerit pentru simplul motiv ca a pus binele meu pe primul loc. Ori acesta este primul lucru pe care trebuie sa il simta un depresiv, pentru ca de asta are nevoie. Sa stie ca nu e singur.

Prima sedinta nu a decurs intr-un mod neaparat impresionant, insa Stefan m-a facut sa ma simt in siguranta. Era persoana care asculta, era prezenta, punea intrebari - pe scurt, simteam ca psihologul era acolo NUMAI PENTRU MINE.  In final, am lasat banii pe masuta, oarecum jenata, Mi se parea o suma prea mica pentru sentimentul de siguranta oferit si pentru ca Stefan imi pusese cateva intrebari care imi dadusera mult de gandit. In bine.

Stefan m-a mai tinut cateva minute bune dupa ce se incheiase sedinta, ca sa imi spuna ca il pot suna oricand, la orice ora. Fara sa faca vreo precizare ca timpul pe care il va petrece vorbind cu mine va fi taxat in vreun fel. 

Inutil sa precizez ca am continuat sedintele cu Stefan. Dar trebuie sa va spun ca dupa fiecare sedinta plecam de la cabinetul de psihoterapie cu sentimentul ca eram mai usoara. Eliberata. Ca "vedeam" solutii pe care nu existau inainte de a merge la el. 

Mai mult, Stefan mi-a aratat pe parcurs de ce este in stare - pentru ca nu scoate toate "armele" din dotare care sa te ajute sa lupti cu depresia de la inceput. Ci pe masura ce este nevoie de ele. Si am gasit in el nu doar un "vindecator de suflete" , ci si un prieten. Si inca pastram legatura, desi au trecut mai bine de 3 ani de atunci.

Daca simtit ca aveti nevoie de ajutor, aveti clar nevoie de un psihoterapeut ca Ştefan Badea. Nu ca domnul X.
Pe Ştefan Badea il gasiti la urmatoarea adresa:
Căderea Bastiliei, nr. 56-58, et. 5, cam 502, Bucuresti, telefon 0722 464 918.
Pagina lui de fb este Psihologul dumneavoastra

Nota: Acesta nu este un articol platit. Stefan nici nu stie ca l-am scris, Va afla de el de-abia dupa ce va fi publicat pe facebook. Stefan a fost si este in continuare alaturi de mine la nevoie.  Ceea ce trebuie sa retii este ca daca suferi de depresie, in primul rand ai nevoie de un psiholog care sa fie mai intai de toate, OM.

TextDiana (ma puteti urmari si pe facebook) 


Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Cum sa ai grija de tine in vremuri de pandemie COVID

Boala. Ingrijorari legate de COVID. Probleme cu...

Celebs & Style

Sharon Osbourne a suferit o operatie de dubla mastectomie

La 10 ani dupa ce a invins cancerul de colon, S...

Retete de slabire

Retete Montignac: Tilapia cu usturoi

Poti face aceasta reteta montignac de tilapia ...

Retete de slabire

Spuma-pasta de masline

O pasta-spuma de masline foarte gustoasa, pe ca...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa te imbraci cu stil la o nunta in sezonul rece? Inspira-te cu cele mai elegante tinute pentru un astfel de eveniment

Cand clopotele nuptiale incep sa rasune in aerul rece al iernii, participarea la o nunta devine o provocare vestimentara inspirata de echilibrul dintre stil si confort. In sezonul rece, alegerea unei tinute pentru o astfel de ocazie necesita atentie la detalii si un spirit practic...