Va aflati in:

Articole / Psihologie

Pasivitatea: ce este si cum sa scapi de ea

Publicat: 01.06.2007

„La ce bun?”, „Nu am chef”, „Nu o sa iasa nimic”, „Nu o sa mearga”, „Nu-i nimic”, „Intotdeauna e asa”, „Nu stiu” sunt replici din repertoriul pasivitatii, o atitudine culpabilizanta pentru persoana in cauza si in acelasi timp ii agaseaza pentru cei din anturajul acesteia. Persoanele pasive sunt deseori vazute ca fiind lenese. Mai constructiv insa este ca pasivitatea sa fie vazuta ca o problema ce poate fi ameliorata.  

O persoana pasiva nu isi exprima ideile, ci asteapta ideile altora si se supune deciziei celuilalt sau a grupului, reprosandu-si faptul ca nu a vorbit. Nevoile si sentimentele proprii sunt ignorate, in favoarea celorlalti. Este o persoana indiferenta, care evita conflictelele. Evitandu-le acestea nu se rezolva, iar frustarile se acumuleaza. Comportamentul pasiv este asociat cu teama de a le rani sentimentele celorlalti, cu dorinta de a fi placut si de a avea relatii armonioase cu ceilalti cu orice cost.

Intelege cauzele
Cauzele acestui amestec de lipsa de energie, de initiativa, de interes, activitati si motivatie variaza de la o persoana la alta. Pasivii pot fi perfectionisti care cred ca daca nu pot sa faca ceva in mod perfect, mai bine renunta la a mai face acel lucru. Dar, pasivi pot fi si cei cu un nivel scazut de stima de sine care nu se simt capabili sa puna lucrurile in miscare, cei cu tendinte depresive sau cei timizi.

Fa bilantul
Primul pas pentru a invinge pasivitatea consta in a analiza felul in care aceasta iti afecteaza viata. Uneori pasivitatea se manifesta numai intr-un domeniu: la locul de munca sau in relatia cu anumite persoane. Identifica acele semne care arata ca vei ceda in fata pasivitatii: gandurile negative, amanarea actiunilor, momentul in care iti cauti scuze, timpul pierdut. Cu acestea va trebuie sa te lupti pentru a rezista tentatiei de a nu face nimic.

Stabileste-ti prioritatile
Urmatorul pas consta in a asterne pe hartie si a imparti sarcinile in functie de cat de importante si urgente sunt. Daca ceva nu este urgent nu inseamna ca nu e important! Cantareste avantajele si dezavantajele deciziilor tale si fixeaza-ti termene limita (nu uita sa lasi ceva timp liber la sfarsit in caz ca intervine ceva si nu reusesti sa il respecti). Pentru a te ajuta sa ramai motivata pregateste-ti auto-recompense: o bomboana, un film, o baie lunga cu spuma la lumina lumanarilor si muzica preferata pe fundal...

Incearca sa scapi de pasivitate
Pentru a scapa de pasivitate trebuie sa fii dispusa sa faci eforturi, sa iti autoimpui sa nu lasi ceea ce trebuie facut de pe o zi pe alta, sa preferi sa faci ceva imperfect decat sa nu il faci deloc. Incetul cu incetul,  ia initiava  si organizeaza activitati care sa ii implice si pe ceilalti: o seara la cinema in familie, o destinatie pentru vacanta, un nou aranjament al mobilei in sufragerie.

Nu uita, e mai bine sa faci putin, decat sa nu faci deloc! Si o data ce te-ai apucat de ceva, e foarte probabil sa continui pana cand termini. Astfel, incetul cu incetul ti se creaza noi automatisme fata de activitatile cotidiene.

Lipsa de actiune e o capcana: cu cat facem mai putin, cu atat ne simtim mai putin capabili de a face mai mult. Si invers.

Copyright © Adriana C. Iacob


Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

Top 6 metode prin care iti poti usura viata

In agitatul ritm al vietii cotidiene, cu totii ...

Psihologie

Cum iti dezvolti intuitia?

Ti s-a intamplat pana acum sa iei anumite deciz...

Celebs & Style

Bobbi Kristina Brown a murit la 22 de ani

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston...

Produse

Vrei sa amanetezi bijuterii de aur? Iata care sunt regulile

Serviciile pe care le ofera casele de amanet re...

Produse

Ce masini isi doresc femeile

Dupa cum stim cu totii, este mai usor sa enumer...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...