Va aflati in:

Articole / Psihologie

Stresul si sanatate

Publicat: 31.01.2007

Factori de stres care afecteaza sanatateaIn societatea actuala expresia „Sunt asa de stresat!” a devenit uzuala. Exista multe tipuri de evenimente pe care le putem considera stresante. Printre schimbarile majore care afecteaza un mare numar de persoane se numara: razboiul, cutremurele de pamant, accidentele nucleare etc. Pe langa aceste evenimente care se intalnesc in general mai rar, schimbarile majore care apar in viata unei persoane, cum ar fi: o boala grava, schimbarea locului de munca, casatoria, orice forma de agresiune fizica sau psihica, schimbarea locuintei, divortul, pierderea unei persoane dragi, dar si cearta cu o persoana, blocarea in trafic, un examen pot constitui agenti stresanti.

Principalele surse de stres
Psihologii au elaborat chiar o scala a evenimentelor de viata stresante, valoarea cea mai mare fiind acordata decesului sotiei sau sotului, urmata de divort, separare maritala, inchisoare, pe ultimul loc aflandu-se incalcarile minore ale legii.

Durata in timp a agentilor stresanti poate fi mai mica sau mai mare. De asemenea, sursa de stres poate fi in interiorul individului, sub forma unor motivatii si dorinte conflictuale.

In ansamblu, stresul se refera la trairea unor evenimente care sunt percepute ca periculoase pentru bunastarea fizica si psihica a unei persoane. Reactiile pe care le au oamenii in fata unui eveniment stresant sunt numite raspunsuri la stres. Reactiile oamenilor in fata unui eveniment stresant sunt foarte diferite. Daca unii oameni care se confrunta cu un eveniment generator de stres dezvolta probleme grave fizice si psihice, alte persoane in fata aceluiasi eveniment nu au nici o problema de adaptare.

Expunerea la stres poate duce la stări emotionale dureroase, cum ar fi anxietatea, depresia sau la tulburari fizice. Stresul avand atat efecte directe, cat si efecte indirecte asupra sanatatii.

Evenimente traumatice si urmarile lor
Reactiile psihologice la un eveniment traumatic sunt diverse, in primele momente persoana poate fi socata si uimita de ce se intampla, campul constiintei ingustandu-se foarte mult, in etapa urmatoare, persoanele traumatizate chiar daca sunt inca pasive si nu initiaza actiuni simple sunt capabile sa urmeze bine ordinele. In a treia etapa, persoanele devin nelinistite si tematoare, le este greu sa se concentreze si pot repeta evenimentul traumatizant de multe ori. Victimele pot prezenta grade ridicate de depresie, anxietate, spaima si alti indicatori ai suferintei emotionale care poate scadea in timp.

Persoanele care au trecut printr-un eveniment traumatizant sunt de doua ori mai predispuse decat celelalte persoane la tulburari depresive, tulburari de anxietate sau tulburari de abuz de substanta. Persoanele agresate in copilarie raman cu un risc ridicat de dezvoltare a tulburarilor psihice de-a lungul vietii.

Prezenta continua a agentului stresant poate consuma resursele corpului si il poate face vulnerabil la boli. Stresul cronic poate duce la tulburari fizice cum ar fi ulceratiile, tensiune arteriala ridicata si boli de inima, afecteaza sistemul imunitar, scazand capacitatea corpului de a lupta cu bacteriile si virusii. In ansambu, se considera ca stresul emotional joaca un rol important in mai mult de jumatate din problemele medicale.

Factori de stres care afecteaza sanatatea
Unele comportamente legate de sanatate pot creste mult predispozitia spre imbolnavire. Fumatul este una dintre principalele cauze ale afectiunilor cardiovasculare, regimul alimentar bogat in grasimi contribuie la numeroase forme de cancer, persoanele care duc un stil de viata sedentar prezinta un risc crescut al decesului timpuriu, consumul excesiv de alcool poate duce la boli ale ficatului, boli cardiovasculare si la anumite tipuri de cancer.

In conditiile de stres suntem mai putin dispusi sa ne angajam in comportamente sanatoase ceea ce face sa cresca si mai mult sensibilitatea la stres. In schimb, persoanele care se angajeaza intr-un stil de viata sanatos cu un numar suficient de ore de somn si exercitii fizice, consum de alcool moderat, regim alimentar sarac in grasimi, suporta mai usor evenimetele generatoare de stres, au un mai mare control asupra propriei vieti.

Psiholog Paul Apostica
Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr.6, sect.3 (zona Piata Alba Iulia ).
Tel : 021.326.52.90 ; 0745.633.474 ; 0724.222.522.
contact@aquamarin.ro
www.aquamarin.ro

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Psihologie

7 semne de avertizare asupra epuizarii mentale si emotionale

O zi lunga si stresanta la locul de munca, urma...

Psihologie

Nu intalnim pe nimeni din intamplare: 5 tipuri de conexiuni cosmice

In aceasta lume in care suntem norocosi sa trai...

Celebs & Style

Kristen Stewart si Kat Von D: Gemenele din rochiile Derek Lam

O rochie care sa fie serioasa eleganta in acel...

Calatorii si Vacante

Nisipurile de aur

"Nisipurile de aur" reprezinta perla ...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara