Va aflati in:

Articole / Relatii & Sex

Criza relatiei de cuplu

Publicat: 11.12.2008

Dupa aprecierea specialistilor, dragostea pasiune dureaza intre 16 si 18 luni. Dupa aceea, intervin problemele curente, un copil sau mai multi, familiile, situatia financiara, uneori sanatatea. Toti acesti factori conteaza mai mult sau mai putin in evolutia unei relatii. Cuvantul pe care il atribuie psihologii acestei faze este „dezidealizarea”. Defectele sau diferentele pe care, cuprinsi de pasiune, nu le observam, au din ce in ce o mai mare importanta pe masura ce timpul trece.

Descoperirea celuilalt asa cum este reprezinta poate primul punct critic al unui cuplu. Ce spun statisticile? 50% din cuplurile care divorteaza o fac in primii cinci ani, in jur de 30% se resemneaza si doar 20% formeaza un cuplu stabil. Care este secretul reusitei celor din urma? Probabil nu se agata de trecut si au capacitatea de a-l accepta pe celalalt. Perioada de criza care se instaureaza in relatia de cuplu poate fi benefica si permite afirmarea nevoilor sau asteptarilor noastre vizazi de aceasta, fara a renunta la respectul si increderea reciproca.

Cele mai multe cupluri se destrama, foarte des, din cauza unei comunicari defectuoase sau a absentei acesteia intre parteneri. Nici stresul acumulat, nu neaparat in cuplu, nu trebuie ignorat. Ce ar fi de facut pentru a depasi aceasta criza? O posibilitate pe care cei mai multi o resping cu desavarsire ar fi consultarea unui specialist. Aceasta respingere este motivata de parerea ca nu poate sti o terta persoana mai bine decat noi care este realitatea, dar si din motive financiare.
Uitam insa ca cei implicati direct in relatie sunt, cu sau fara voie, subiectivi, spre deosebire un specialist, care este sau trebuie sa fie obiectiv. Ignorand consultarea unui psiholog, apelam, totusi, la sfaturile unor prieteni sau simple cunostinte care, chiar daca sunt bine intentionate, sunt la fel de subiective.

Nicio cina romantica, nicio lenjerie provocatoare, nicio schimbare de look, niciun cadou facut soacrei nu pot salva o relatie, daca nu este descoperit fondul problemei, elementul sau elementele care provoaca intr-adevar criza.
Aceste solutii rezolva niste aparente, dar, dupa un timp, adevaratele probleme isi fac din nou simtita prezenta. Nu trebuie ignorat nici faptul ca institutia casatoriei a evoluat, nemaifiind ceea ce era pe vremea bunicilor noastre, iar rolul femeii in cadrul familiei a devenit din ce in ce mai complex.

Un articol de Mariana Dobrica
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
Bogdan - 15/12/2008

Articolul poate fi dezvoltat, desigur. Dupa faza de dezidealizare, cand incep sa apara "problemele" si comunicare deschisa devine esentiala, in multe cazuri cei doi sau unul dintre ei nu stiu/stie ce sa faca, cum sa abordeze situatia si cum sa comunice. De multe ori, incercarea de comunicare a problemei, intr-o maniera constructiva, este luata de celalalt drept chef de cearta, si astfel se reteaza sansa solutionarii problemei. Multi merg pe principiul ca atat timp cat nu vorbesti despre probleme, ele nu exista.

dana - 21/01/2009

este o perioadă critică în fiecare cuplu ,probabil.intervine la o anumită vîrstă,aceasta fiind diferită de la femei la bărbați..Dar dacă există în căminul respectiv un strop de iubire,un pahar de respect și un butoi de înțelepciune,cred că se poate trece peste criză.

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...