Va aflati in:

Articole / Societate

Obiceiuri de Pasti

Publicat: 19.03.2009

Obiceiuri de Pasti, obiceiuri de pasti, traditii pascale, vinerea mare, joia mare, postul Pastelui, pastele la romani


Multe si frumoase sunt obiceiurile de Pasti pastrate in Romania. Si in saptamana dinainte (Saptamana Mare) exista obiceiuri statornicite de veacuri, transmise din generatie in generatie. Joia Mare, numita si Joia Patimilor sau Joia Neagra, este ultima joi din Postul Pastelui.
Toate slujbele, pomenirile si parastasele care au inceput in prima sambata a Postului Mare dureaza numai pana in Joia Mare, zi in care se pomenesc din nou mortii. In unele zone ale tarii se obisnuieste sa se duca la biserica bautura si mancare, care se sfintesc si se dau de pomana pentru sufletele mortilor.
In alte regiuni, la biserica se impart coliva si colaci. Joia Mare este considerata o zi binefacatoare si aparatoare a mortilor. De aceea, mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii. Deoarece in Joia Mare de obicei nu e prea cald dimineata, se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi.
Este un semn al iubirii si respectului pentru cei adormiti, care nu sunt uitati de cei dragi nici inainte si nici in timpul Sarbatorilor de Pasti.

Vopsitul oualelor
Conform traditiei, inrosirea oualor de Pasti se face in Joia Mare, pentru ca se spune ca ouale fierte si vopsite in aceasta zi se pot pastra tot anul, fara sa se strice.
Se mai spune ca, dupa Joia Mare, urzicile (mancare de post) nu mai sunt bune de mancat, pentru ca incep sa infloreasca (are loc „nunta urzicilor“).

Exista credinta ca nu este bine sa dormi in Joia Mare, caci cine doarme in aceasta zi va fi lenes tot anul. In special daca doarme o femeie, va veni Joimarita, care o va pedepsi sa nu poata munci tot anul.
Citeste si despre Traditii de Craciun.
Citeste si
Traditii romanesti de Pasti
Afla si despre Obiceiuri de Pasti

Republicare din 2008-07-04 23:06:06

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Ce semnificatie au florile aduse la o inmormantare?

Plecarea unei persoane dragi dintre noi este un...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Calatorii si Vacante

Cipru

Cu plajele sale cu nisipuri fine, locuri istor...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti

Inceputul anului este, de regula, perioada in care afli propunerile care vor fi in tendinte in anul in curs in materie de moda, design si bineinteles machiaj, de la designeri si make-up artisti. Pentru ca nu mai este mult timp pana vom intra in sezonul nuntilor, iar miresele