Va aflati in:

Articole / Societate

Sfantul Nicolae

Publicat: 03.12.2009

sfantul nicolae icoana, San-Nicoara, Sfantul Niculae, Mos Nicolae, Sfantul Neculai,Mos Neculai, Craciunul copiilor


Alte denumiri pentru sarbatoarea de Sfantul Nicolae: San-Nicoara, Sfantul Niculae, Mos Nicolae, Sfantul Neculai,Mos Neculai, Craciunul copiilor

Sfantul Nicolae
Inchizand cele trei zile de sarbatoare consacrate varsatului, Sfantul Nicolae insumeaza in fapt numeroase atributii. Sfantul Nicolae, protector al copiilor (este primul mos, darnic sau justitiar, care le face acestora cadouri o data cu venirea iernii), dar si al talharilor, al corabierilor, al ostenilor, Sfantul Nicolae se serbeaza atat pentru boli, cat si pentru lovituri, precum si, evident, pentru sprijin acordat in cele mai diverse situatii. Puterile destul de mari ale mosului (dupa Sfantul Dumitru, inca un tanar cavaler, alaturi de Sfantul Gheorghe, Sfantul Toader si Sfantul Ion), Sfantul Nicolae este (uneori, dupa Sfantul Andrei), primul sfant batran, asociat anului inaintat in „varsta“, in „zile“, ofera numeroase indicii asupra naturii cosmice a divinitatii: patron al iernii, gardian al soarelui in jumatatea septentrionala, rece, a anului, este un adevarat Gerila, care aduce zapada si gheata la inceput de iarna („cand isi scutura Sfantul Neculai barba lui cea alba, ninge negresit“).

sfantul nicolaeTraditii de Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae este al doilea sfant facut de Dumnezeu, care sta alaturi de Parintele ceresc, in stanga Lui, si in noaptea catre Sfantul Vasile, Dumnezeu si cu Sfantul Neculai stau la masa, aratandu-se lumii in lumina mare, atunci cand cerurile se deschid de trei ori. Dumnezeu imbla cu oamenii si-i invata, iar zilele erau sfinte si imblau cu el. Oamenii faceau la copii, in toata ziua cate unul, ca sa fie sfinti. in ziua intaia au facut pe Sfantul Niculai, a doua zi pe Sfanta Varvara, si tot asa au facut, pana ce s-a incheiat anul si au ajuns iara la ziua Sfantului Niculai. Sfantul Neculai sta la miazazi, deoarece pe la 6 decembrie soarele rasare de catre miazazi, iar de la aceasta zi, dupa credinta poporului, soarele, alungat de Sfantul Neculai, incepe sa rasara tot mai spre miazanoapte, pana pe la Sfantul Toader, care il opreste si-l alunga spre miazazi.

protectorul copiilor, Mos Niculai, sfantul nicolae, San-Nicoara, Sfantul Niculae, Mos Nicolae, Sfantul Neculai,Mos Neculai, Craciunul copiilor
Cine este Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae e milostiv fata de saraci, ajuta vaduvele si orfanii si daruieste bani tuturor oropsitilor. Datator de bogatie, de noroc tuturor, da mai ales noroc fetelor sarace, pe care le marita. Fetelor orfane si sarace le arunca pe fereastra trei pungi de galbeni. Era un crestin odata care avea trei fete mari. si omul acela era fara seaman de sarac. Vazandu-se sarmanul intr-atat de stramtorat, se gandi in toate chipurile si nimic nu-i trecu altceva in minte decat ca trebuie sa-si trimita fetele dupa castig. Dar Sfantul Neculai aflase de aceasta, asa ca in ajunul zilei dintai, cand fata cea mare trebuia sa-si pangareasca cinstea, arunca in casa omului sarac o punga plina cu o suta cincizeci de galbeni… Sfantul Neculai a oprit apele cand a fost potopul, altfel ineca corabia. Se spune ca Sfantul Nicolae a fost corabier, indeletnicindu-se cu negotul pe apa si cu prinsul pestelui. intr-un rand, starnindu-se o furtuna mare, corabia lui s-a pravalit in apa si o multime de oameni s-au inecat, scapand dintre toti numai dansul. Atunci Sfantul Nicolae a inceput sa se roage fierbinte lui Dumnezeu, si Dumnezeu s-a milostivit si toti cei inecati au inviat. De aceea, cand ai sa treci vreo apa mare, fa-ti cruce la margine si roaga-te sfantului Nicolae, ca el este mai mare peste ape. Sfantul Nicolae, inainte de sfant, era betiv mare, dar avea multa putere. La Sfantul Nicolae se roaga oastea cand merge la batalie, ca Sfantul Nicolae sade calare pe tun. Talharii se roaga la Sfantul Neculai sa le ajute la furat; el e al talharilor. Se crede ca si hotii se roaga acestui sfant, ca sa le ajute la ispravile lor; de aici a iesit poate si numele de Sfantul Niculae din cui sau Sfantul Niculae de pe coarda, ce se da biciului sau vargutei cu care parintii ii ameninta pe copiii prea obraznici. De Sanmicoara intra dracii in moara si da cu morarii in apa ori da drumul morilor. Pentru imblanzire se face sfestanie si praznic morii.
Nota: Numele Nikolaos provine din grecescul Νικολαος. Numele inseamna "victoria poporului".
Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Societate

Cum sa organizezi un botez

Un botez, care este numit si crestinare, este u...

Editorial

De ce iubim barbatii

Imi amintesc cum, copil fiind, priveam cupluril...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa alegi salonul perfect pentru cea mai importanta zi din viata ta?

Nunta reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata tinerilor care decid sa-si uneasca destinele atat in fata lui Dumnezeu, cat si in fata celor dragi. Pe langa ceremonia de la Starea Civila si cea de la biserica, petrecerea este un aspect esential, de care mirii trebuie sa se preocupe cu multa atentie.