Cum sa cresti un copil increzator
Publicat: 05.10.2012
Etichete:
Vrei un truc pentru a preveni aparitia agresivitatii, a obiceiurilor proaste sau a timiditatii? Cresterea unor copii increzatori. eLady te invata in cele de mai jos cum se poate construi stima de sine la orice varsta. Fericirea. Obiceiuri sanatoase. Succes. Acestea sunt calitatile pe care le dorim pentru copiii nostri. Dar stii care este smecheria pentru a obtine aceste calitati? E simplu! Construirea increderii in propriile lor forte. De vreme ce insulta si a durea sunt parti ale vietii si pot fi zdrobitoare pentru indivizi nepregatiti, un copil care are incredere in propriile forte este mult mai probabil sa rezistente mai bine loviturilor vietii, pentru a fi un individ, si nu o entitate care sa urmeze grupul din instinct. Un copil care are inceredere in el este mai putin vulnerabil in fata posibilelor probleme emotionale care ii fac pe oamenii mai putin pregatiti sa recurga la gesturi precum incercarile de suicid. Cand o persoana este sigura pe ea, isi cunoaste foarte bine punctele forte, dar si pe cele slabe si este tentata sa invete de la ceilalti mai degraba decat sa se simta amenintati. Expertii eLady au dezvoltat sapte moduri simple pe care le poti pune in practica cu copilul tau, invatandu-l chiar tu cum sa fie o persoana increzatoare si naturala. Acesti pasi ar putea fi inceputul a cum sa iti inveti copilul sa gandeasca pentru el insusi si sa fie respectuos cu ceilalti.
1. Cum sa cresti un copil increzator: Acceptarea normelor si modelelor
Este normal sa ai si sa exprimi in fata copilului tau o opinie personala despre orice, dar cand opiniile personale injosesc un anumit grup, in functie de cati bani au, de cum arata sau de ce culoare are pielea lor, de exemplu, nu faci decat sa iti inveti inconstient copilul sa urasca. Orice opinie depreciativa, indiferent ca este vorba de alegerea hainelor sau despre nivelul de inteligenta al altor persoane se pot "lipi" de modul de gandire al unui copil mai mult decat ti-ai putea imagina. Un copil care are incredere in fortele proprii nu ii va uri pe altii mai putin norocosi decat el, ci va simti mai degraba empatie decat desconsideratie.
2. Cum sa cresti un copil increzator: Invatarea bunelor maniere
Ar putea parea de moda veche, dar a sti cum sa abordezi in mod corespunzator o persoana, sa saluti, sa dai mana sunt metode prin care copilul tau face primii pasi in construirea increderii in sine. Bunele maniere ajuta oamenii sa se simta bine pentru ca stiu cum sa ii trateze pe ceilalti cu respect si cum sa se comporte civilizat in societate. Mai mult, bunele maniere ajuta un copil sa dezvolte calitati de lider.
Aminteste-ti mereu ca tu esti un model pentru copilul tau, pentru ca el te priveste, te urmareste, te asculta si te copiaza in gesturi, vorbire, comportament. Spune "Multumesc" , saluta persoanele cu care te intalnesti, fii politicoasa si copilul tau va fi la fel. De fiecare data cand iti exersezi bunele mariere, amineste-i copilului tau ca asa se trateaza cu respect ceilalti oameni si ca asa trebuie sa ne purtam cu totii, inclusiv el.
3. Cum sa cresti un copil increzator: Invata-l sa stea drept
Lucreaza la postura corpului copilului tau. O postura dreapta, corecta, nu doar ca il va face pe copilul tau sa fie increzator, insa acest lcuru va arata si celorlalti copii ca puiul tau este stapan pe sine. O alta semecherie? Contactul vizual. Invata-ti copilul sa se uite la ceilalti in timp ce le vorbeste sau cand i se vorbeste. Sa fii pe deplin prezent cand porti o conversatie cu o alta persoana este un punct esential pentru bunele maniere.
4. Cum sa cresti un copil increzator: Fa complimente reale, nu de complezenta
Este timpul sa renuntam la lingusiri. Copiii se prind repede in astfel de situatii. Cand un parinte lauda ceva fara baza, copilul intelege ca ceva nu este in regula si ca totul este un fals. Nu ii spune copilului tau ca este un talent la desen cand nu este asa, pentru ca el stie mai bine ce poate si ce nu. Chiar daca nu este stralucit, nu il lauda si nici nu il certa, spun-i insa ca esti mandra de eforturile pe care le depune. In acest fel nu ii faci doar un compliment autentic, ci si ii sporesti increderea in fortele proprii, dar ii si impartasesti valorile tale: munca sustinuta si respectul. Nu fa complimente gratuite nici altor persoane, pentru ca puiul tau va deveni fals si va dezvolta o personalitate duplicitara. De asemeni, laudatul excesiv cand nu este cazul il poate face pe micutul tau sa creada ca are abilitati pe care, de fapt, nu le poseda, iar secunda adevarului, care va veni la un moment dat, ar putea avea urmari dezastruoase pentru copilul tau. Asa ca fii sincera si realista in laudele tale.
5. Cum sa cresti un copil increzator: Invata-ti copilul sa isi dezvolte abilitatile si talentele native
Nu iti impinge de la spate copilul catre activitati alese de tine pentru a-l face 'multilateral dezvoltat”. Sustine-l insa in activitatile care ii plac si la care exceleaza, pentru ca atunci cand lucrezi cu abilitatile naturale ale unui copil, munca lui grea si succesul favorizeaza cresterea increderii in sine. Nu uita ca atunci cand un copil exceleaza intr-o activitate extrascolara, se va intoarce la colegii lui cu incredere, pentru ca stie ca e normal si daca el nu este la fel cu ceilalti copii si este bun si la altceva.
6. Cum sa cresti un copil increzator: Ajuta-l sa aibe incredere in fortele proprii
Parintii, in general, doresc sa faca viata cat mai usoara pentru copiii lor. E ceva normal sa vrei sa iti protejezi copii dar nu e sanatos de a le usura mereu calea. Cand faci totul ca lor sa le fie mai usor, de fapt nu le transmiti decat mesajul ca tu crezi ca el sau ea nu este o persoana capabila. Parte a procesului de construire a increderii in sine este sa iti inveti copilul sa se descurce singur in orice imprejurare normala. Cand greseste, nu aplica metoda „ Nu stie, e doar un copil”, insa nici nu adopta cealala extrema tipand la el si pedepsindu-l cand nu isi intelege greselile. In asemenea situatii trebuie sa ii explici unde si de ce a gresit, atragandu-i atentia ca trebuie sa inteleaga ca faptele lui au urmari si ca trebuie sa fie atent cand ia o decizie. Arata-i copilului tau ca il iubesti si daca greseste. De exemplu, permite-i copilul tau sa isi aleaga din cand in cand hainele proprii dimineata. E drept ca ar putea ajunge la locul de joaca intr-o bluza portocalie si intr-un pantalon mov, insa in timp, cu explicatiile si cu ajutorul tau, va invata sa asorteze si culorile.
7. Cum sa cresti un copil increzator: Desemneaza-i treburi casnice in gospodarie
Trucul este sa ne gandim la punctele forte ale copilului si la interesele lui; de aceea, atribuirea de sarcini casnice, care ii permit sa se simta util, folositor si de ajutor este o metoda grozava pentru a-i spori increderea in fortele proprii copilului tau. Cand un copil realizeaza ceva, se simte increzator. Pune-ti copilul sa ajute la despachetatul cumparaturillor sau la sortarea hainelor de spalat, sa duca gunoiul, sa stearga praful. Chiar daca nu va face treaba perfect, ca un adult, faptul ca se straduieste este de ajuns ca sa il lauzi. Dar intotdeauna desemneaza-i sarcini pe care stii ca le poate duce la bun sfarsit!
8. Cum sa cresti un copil increzator: Lasa-l sa isi invite prietenii acasa
Faptul ca prietenii lui il pot vizita acasa ii va transmite copilului tau ca este puternic. Mesajul pe care i-l transmiti astfel este ca desi nu esti singura persoana din viata lui care il influenteaza, el este in final cel mai puternic. Nu uita nici o secunda ca tu esti persoana care trebuie sa il educe si sa ii puna bazele increderii in sine. Colegii, profesorii, media il vor influenta cu siguranta, insa scara adevaratelor valori trebuie sa o invete de la tine. In plus, faptul ca prietenii il viziteaza acasa iti va permite si sa vezi daca copilul tau isi alege amicii potriviti. Daca vezi, de exemplu, ca un prieten de-al copilului tau are un comportament nepoliticos sau necuvenit (fiind rautacios, vorbind urat sau de rau alti copii sau profesorii), foloseste-te de prilej ca sa ii arati copilui tau cum sa nu se comporte.
Sursa: Copyright ©eLady.ro - Cum sa cresti un copil increzator

Comentarii postate (0)
Bebelusi si Copii

Anul scolar 2020-2021: Ghidul rechizitelor in functie de varsta copilului tau
Acest inceput de an scolar este unic, insa proc...
Bebelusi si Copii

Pleci in vacanta? Afla ce haine pentru bebelusi trebuie sa pui in bagaj!
A venit perioada concediilor! Vara este anotimp...
Cele mai citite
Cariera

Cum alegi cel mai bun studio videochat din Bucuresti?
Atunci cand esti tanara, ai dorinte si visuri m...
Cariera

Cele mai bune joburi pentru introvertiti si extrovertiti
Unii dintre noi suntem mai introvertiti - mai t...
Articole importante
In forum despre Bebelusi si Copii
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails