Va aflati in:

Articole / Bebelusi si Copii

Sfaturi practice pentru alimentatia bebelusilor

Publicat: 05.10.2007

Sfaturi practice pentru alimentatia bebelusilor
Cum sa il ajutati pe bebelusul dvs. sa adore mancarea sanatoasa? Ce mancare este buna pentru bebelusul meu?
El trebuie sa creasca intr-un mediu cald si afectuos iar dvs. ca mama/parinte trebuie sa ii puteti oferi toata dragostea si grija de care are nevoie. Iar mancarea pentru bebelusi este o necunoscuta...

Cum sa le prezentati lumea gusturilor prin intermediul culorilor si a formelor
1. GATITI UN ALIMENT IN MAI MULTE MODURI - Daca sugarul refuza un aliment nou introdus puteti prepara alte mancaruri cu ingredientul respectiv:
- daca refuza gustul de cartof fiert incercati cu cartof copt eventual amestecat cu unt, iaurt
- daca refuza piersica pasirata, adaugati piersica in iaurt sau dati suc de piersica

2. SEPARATI INGREDIENTELE - Daca nu ii plac mancarurile gen “ghiveci” cu toate ingredientele amestecate si nici macar nu vrea sa guste atunci pregatiti fiecare ingredient maruntit separat si le puneti pe farfurie separate luand cu lingurita cate un pic din fiecare . Prezentati bebelusului fiecare ingredient in parte si dati-i sa-l guste. Asa va putea sa recunoasca alimentul dupa culoarea si gustul propriu.

3. CONTURATI FORME DIN MANCARE - Incercati sa aranjati mancarea in farfurie in forme diverse care sa bucure ochiul bebelusului, el fiind atras de culori si forme, lasati-l sa atinga mancarea si chiar sa o duca cu mana la gura. Puteti aranja in forma de stelute, semiluna, bilute, cerc, bastonase, frunza. Puteti aranja mancarurile cu peste in forma de peste, cele cu carne de pui in forma unui puiut mic sau alte forme ingenioase.

4. CONTURATI FIGURI UMANE - In general bebelusii sunt atrasi de figuri ale oamenilor si de ochii acestora. Alegeti o farfurie mai mare si conturati fete / figuri de oameni. Formati ochii larg deschisi, gura, nasul, parul. Inspirati-va din icon-urile de la EMOTICON-uri de la Yahoo Messenger pentru a crea diferite fete: zambitoare, triste, intrebatoare….. Bebelusul va fi interesat sa le atinga si sa le guste chiar (se bazeaza pe instinctul de a duce la gura orice prinde cu mana).

5. DISCUTATI - Vorbiti sugarului pe parcursul mesei, prezentandu-i mancarea, ingredientele, descriiind modul de preparare, culorile, formele.

6. USTENSILE DISTRACTIVE - Folositi farfurie / castronel si lingurita cu desene, personaje sau forme viu colorate si atractive pe care le gasiti in comert. Incercati sa legati o discutie pe marginea desenului acoperind / descoperind desenul cu mancare si implicati si bebelusul in acest joc – sa va ajute sa descoperiti desenul / animalul acoperit cu mancare. Daca lingurita are diferite desene, animale pe ea solicitati sugarului sa va ajute sa eliberati desenul de sub greutatea hranei si bucurati-va cand goleste lingurita.

7. RELAXATI-VA - Fiti destinsa si relaxata in timpul mesei si cautati sa faceti lucruri noi, si jocuri noi. Eventual puneti o jucarie in apropiere si dati si acesteia mancare. Puneti-va si dvs. mancare intr-un castron si serviti si dvs. pentru a-l stimula sa va urmeza exemplul. Nu umpleti insa masa copilului cu tot felul de jucarii pentru ca trebuie separata perioada mesei de perioada jocului.

8. MANCATI IMPREUNA - De cand sta deja in fundulet puneti-l la masa in scaunul special, sa vada ce se intampla sus la masa, sa vada cum mancati si dvs. Seriti masa bebelusului si imediat sau in acelasi timp serviti si dvs masa ca sa se obisnuiasca cu acest obicei. Restul familiei poate sa manance odata cu bebelusul

9. MANANCA SINGUR – Oferiti bebelusului lingurita favorita de cand poate sa o tina bine in mana. Folositi babetica si acoperiti cu hartie pentru a reduce din murdaria creata in timpul mesei dar lasati-l sa experimenteze mancarea singur.

10. IMITATI SI DVS. – incercati sa il imitati si dvs. pe el si se va simti foarte bine ca il intelegeti.
- Daca misca capul in stanga si dreapta ca sa evite lingurita intrati si dvs in joc miscandu-va capul la fel iar cand apropiati lingurita de gurita lui opriti-va si cascati gura spunand ceva de genul “STOP vine papa”. Reluati apoi din nou jocul.
- Daca isi strange gurita si nu vrea sa o deschida, faceti la fel si dvs si schitati zambete si strambaturi pentru a-l face sa zambeasca si sa lase buzele moi timp in care strecurati lingurita in gura.

ATENTIE
- nu obligati bebelusul daca vedeti ca insista sa refuze.
- nu pregatiti in graba alt fel de mancare in locul celei refuzate ci treceti la felul urmator
- renuntati la mancarea refuzata o saptamana dupa care puteti relua
- daca nu mananca la o masa nu este nici o problema – sigur are un motiv intemeiat poate altul decat cel de a displace gustul mancarii respective: dureri gingivale, colici, dureri stomacale, dureri de cap, oboseala…

Fragment din cartea electronica "Diversificarea alimentatiei-Retete culinare pentru bebelusi"
Aceasta carte va ajuta sa cunoasteti aspectele importante ale diversificarii hranei.
Dar ce se intampla dupa varsta de 4-6 luni cand incepe procesul de diversificare a alimentatiei? Este foarte greu de gasit metoda perfecta de alimentatie care sa ii asigure aportul nutritiv necesar dar mai ales sa nu ii provoace tulburari digestive si disconfort.
Fiecare bebelus este diferit de ceilalti, avand o evolutie diferita a adaptarii la conditiile de viata si la factorii externi.
Dar cum sa il fac pe copilasul meu sa accepte si sa indrageasca mancarea? Cum pot sti care ii face rau chiar daca este recomandata pentru varsta lui? Cum sa gatasc pentru el?
Necunoasterea acestor lucruri poate genera teama pentru dvs, mama sau tatal lui, care sa va faca sa amanati momentul in care sa inlocuiti treptat laptele cu alte alimente.

Copyright©Nicoleta Rusu
Citeste si Diversificarea alimentatiei bebelusilor
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Bebelusi si Copii

Care este cel mai potrivit cadou pentru copilul tau?

Suntem pe ultima suta de metri in ceea ce prive...

Celebs & Style

Aretha Franklin s-a stins la varsta de 76 de ani

Aretha Franklin a murit la varsta de 76 de ani...

Dieta Montignac

Dieta Montignac

Michel Montignac a descoperit ca nici grasimea,...

Dieta Montignac

Abuzul de grasimi in dieta Montignac

Probabil ai simtit si tu ca uneori dupa ce man...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.