Va aflati in:

Articole / Cultura

Budismul

Publicat: 31.05.2008

amida butsu, budism, budhism, religia budistaBudismul este una dintre cele mai vechi, dar si cele mai mari religii ale lumii. Budismul a aparut in urma 2.500 de ani in India si a devenit, in scurt timp, o religie panasiatica. Astazi budismul se intalneste in India, Thailanda, Cambodgia, China, Japonia, Vietnam, Coreea, Tibet, Mongolia, dar si in America si Europa, unde castiga din ce in ce mai multi adepti.
Religia budista este o religie a naturii si cosmica, fara sa puna prea mult accentul pe cosmogonie. Ea poate fi considerata o revolta impotriva hinduismului, a sistemului castelor si a sacrificiului vedic. Totusi, fundamentul budismului nu sta in toate aceste aspecte, ci in mesajul profetului care pune accentul pe compasiunea fata de celelalte fiinte aflate in suferinta.
Profetul este Buda. Budha s-a nascut in anul 558 i.Hr, iar venirea lui pe lume a fost una miraculoasa. Mama sa, regina Maya, il naste in gradina palatului, cu ajutorul unui arbore, care se apleaca pentru a o sprijini. Ea il naste pe baiat prin coapsa dreapta. Unele variante il arata pe Budha sub forma unui elefant sau a unui copil in varsta de 6 luni, care paseste pe flori de lotus.
Budismul este singura religie al carei intemeietor nu se declara nici trimis al lui Dumnezeu, nici profet, el respingand ideea existentei unei substante univesale sau a unei fiinte supreme. Desi a trait ca om, el a fost considerat o calauza, un maestru spiritual.
Ca si in cazul lui Iisus, mesajul transmis de Budha a fost transmis oral, iar religia s-a format dupa moartea profetului.
Nirvana budista trebuie privita si inteleasa doar in legatura cu Samsara. Samsara reprezinta aparenta, relativul, iar nirvana este existena, absolutul. Samsara provine de la cuvantul sanscrit “sansarana” care inseamna “perenigrare prin mai multe existente”. Nirvana, potrivit termenilor sanscriti: “nir”- “fara” si “vana” –vointa, semnifica faptul ca cel ce a reusit sa o atinga nu mai este afectat nici de viata, nici de moarte, ci este inconjurat de o stare de pace si liniste.
Yoga budista este diferita de cea hindusa si pune accentul mai mult pe concentrare si meditatie decat pe posturi. Budismul adanceste tehnicile mentale, introduce reflectia, chibzuirea, rationamentul si mai ales contamplatia.
Budismul nu este doar o religie, ci este si o filozofie de viata care pune accentul pe “cele 10 virtuti”: darnicia, educatia, rabdarea, vigoarea, meditatia, intelepciunea, metoda dreapta, renuntarea, puterea si cunoasterea.
Compasiunea este fundamentala, la fel ca iertarea si iubirea aproapelui pentri crestini.

Un articol de Andreea Mihailescu

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Ce se intampla cu sticlele de plastic care sunt reciclate?

Ce se intampla cu toate sticlele de plastic pe ...

Cultura

Traviata: Adevarata poveste

Care este adevarata poveste a Traviatei, celebr...

Celebs & Style

Aretha Franklin s-a stins la varsta de 76 de ani

Aretha Franklin a murit la varsta de 76 de ani...

Regim si Diete

3 capcane mentale care te impiedica sa slabesti

Ni se vand in mod constant bilete de loterie ca...

Regim si Diete

5 secrete de slabire ultrarapida

In societatea noastra, atingerea scopurilor pro...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...