Va aflati in:

Articole / Cariera

10 legi nescrise cand esti proaspat angajata

Publicat: 16.09.2015

10 legi nescrise pentru proaspatul angajat
Debutul in cariera sau doar intr-un colectiv nou depinde in mare parte de prima impresie pe care o lasi viitorilor tai colegi. Ai grija sa respecti cele 10 legi nescrise ale proaspatului angajat. Noii veniti sunt intotdeauna priviti ca intrusi, intr-un mediu in care relatiile profesionale si colegiale sunt formate deja. Fii pregatita sa treci testul “noului venit” si foloseste-ti inteligenta emotionala pentru a rezista primelor probe de foc.

1. Tine minte numele persoanelor cu care faci cunostinta: asteapta sa ti se intinda mana si asigura-te ca ai o strangere de mana placuta, dar ferma. Daca o persoana nu-ti intinde mana atunci cand faceti cunostinta, zambeste politicos si prezinta-te ca de obicei.

2. Nu-ti personaliza spatiu de lucru chiar din a doua zi: cui nu-i place sa lucreze inconjurata de lucruri personale, obiecte care te bucura sau te relaxeaza, fotografia iubitului, a copiilor sau a catelului? Daca iti doresti cu adevarat sa ai o sansa in aceasta firma, va trebui sa fii putin mai retinuta, cel putin la inceput. Cere permisiunea de a te servi din cafeaua preparata la filtrul biroului nu pentru ca nu ai avea dreptul sa folosesti acest aparat, ci pentru ca nu stii a cui este cafeaua. In plus, colegii vor aprecia ca nu esti genul de persoana care consuma zaharul sau cafeaua celorlalti. Vei intelege imediat cum functioneaza lucrurile si te vei putea alinia practicilor deja formate.

3. Nu-ti da drumul la gura: pana iti vei forma relatii mai apropiate cu colegii sau cu unii dintre ei, fii mai retinuta in ceea ce priveste: propria persoana, persoana sefului, colegii, fostii colegi, fostii sefi, relatii personale. Converseaza asupra unor teme care nu pot fi interpretabile, de preferat profesionale, dar pastreaza-ti tonul prietenesc, deschis. Nu folosi expresii colocviale, nu spune bancuri indecente, cuvinte triviale.

4. Nu trage concluzii pripite: utilizeaza luna de proba pentru a intelege mai bine cultura firmei in care tocmai te-ai angajat. Fii atenta la modul in care ceilalti procedeaza in anumite situatii, la modul in care folosesc bunurile aflate la dispozitia lor (telefon, fax, birotica). Incearca sa le urmezi modelul si sa nu abuzezi de telefonul de serviciu.

5. Nu te oferi voluntar: tine minte un lucru, colegii si sefii nu te cunosc, deci nu au incredere deplina in tine. Nu te oferi sa duci tu un plic foarte important sau sa inmanezi tu salariul colegei care nu a putut veni astazi. Chiar si cafeaua poate fi un punct sensibil, pentru ca nu cunosti preferintele colegilor tai.

6. Gaseste-ti ritmul: in indeplinirea obligatiilor de servici trebuie sa gasesti ritmul potrivit de lucru. Nici prea repede, pentru ca te vei trezi rapid si cu munca altora pe cap, ci prea incet, pentru ca vei lasa impresia ca nu esti stapana pe ceea ce faci.

7. Nu spune NU: in general, arata-te dispusa sa participi cu bani pentru cadoul unei colege, sa iei masa alaturi de colegi, daca acestia te invita, sa raspunzi la telefon, atunci cand toata lumea este ocupata. Arata-te interesata de compania lor si nu te izola in fata calculatorului pentru 8 ore.

8. Respecta Regulamentul de Ordine Interna: citeste-l din prima zi si afla ce ai si ce nu ai voie sa faci. Daca fumezi in birou desi este specificat clar in regulament ca fumatul in interiorul cladirii este interzis, scuza “nu am stiut” nu va fi suficienta.

9. Nu te plange: daca ti se pare ca lucrurile ar trebui schimbate, ca domnisoara de la receptie nu isi indeplineste atributiile, ca ai putea imbunatati anumite aspecte ale muncii, nu iti expune aceste pareri din primele saptamani. Colegii tai vor crede ca ai aere de superioritate. In plus, chiar daca ai dreptate, cei mai multi se complac in anumite situatii iar o schimbare i-ar putea deranja mai mult decat crezi. Asteapta sa intelegi mai bine situatia si abia apoi actioneaza.

10. Nu te lauda: nici cu bunuri materiale (casa, masina, haine), nici cu experienta profesionala, nici cu relatia ta de cuplu. Vei fi uimita de avalansa de pareri negative pe care o poate starni laudarosenia. Nici expunerea tuturor problemelor tale, indiferent de gravitatea lor, nu va fi un gest apreciat de noul colectiv.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cariera

21 afirmatii pozitive care va vor ajuta sa castigati mai multi bani

Atrageti mai multa abundenta in viata si afacer...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Dieta Montignac

Principii in dieta Montignac

Dieta Montignac este o dieta de slabir...

Dieta Montignac

Dieta Monti explicata pe scurt

Kim Catrall (Samantha din Sex and the City) est...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara