Cum sa faci fata colegilor prea competitivi
Publicat: 31.07.2017

Majoritatea oamenilor isi doreste un loc de munca prietenos, productiv si placut. Cu toate acestea, uneori colegi care au o atitudine excesiv de competitiva pot face acest lucru dificil de realizat. Daca banuiesti ca te aflati la sfarsitul rabdarii pe care o poti avea in urma tratamentului negativ obisnuit intalnit des la un colaborator prea competitiv, evaluand locul de munca, invatand sa faci fata colegilor care sar calul si luand masuri pentru a te proteja, poti sa faci fata cu succes colegilor prea competitivi care iti fac zile negre la serviciu.
Evaluarea locului de munca
Analizeaza-ti mediul de lucru. Unele locuri de munca sunt, in mod natural, mai competitive decat altele. De exemplu, daca lucrezi in vanzari si marketing cu siguranta vei fi inconjurata de oameni care sunt competitivi prin definitie. Pe de alta parte, daca te afli intr-un mediu in care competitivitatea nu face parte din descrierea fisei postului, prezenta si agresivitatea colegilor prea competitivi este extrem de neplacuta.
Cantareste beneficiile competitivitatii
Competitivitatea are avantaje si dezavantaje. Concentrandu-te doar pe dezavantajul competitivitatii, risti sa pierzi din vedere beneficiile potentiale. Competitivitatea poate duce la inovare, vanzari si rezultate reusite si motivatie. Daca e facuta cu bun-simt.
Cauta echilibrul
Fii constienta de faptul ca majoritatea organizatiilor reprezinta o combinatie de cooperare si competitivitate. Problemele apar intr-adevar numai in locurile de munca unde concurenta excesiva nu este tratata in mod adecvat. Daca lucrezi intr-un mediu in care tot se reduce la concurenta fara nici un fel de colaborare, probabil te gasesti intr-un focar de competitivitate negativa.
Da un exemplu
Uneori, politica cea mai buna este sa fii chiar tu schimbarea pe care doresti sa o vezi la locul de munca. Da, aceasta este o sarcina grea, dar nu este mai greu decat sa fumezi nervos o tigara sau sa bei o cafea tacand, fiind plina de resentimente si de nervi cand iesi intr-o pauza scurta.
- Incearca sa fii un exemplu pentru cei din jurul tau.
- Utilizeaza limbajul inclusiv. Spune mai degraba "Noi" decat "Eu".
- Evita sa raspundeti focarelor concurentiale de la locul de munca cu aroganta sau invidie.
- Cat de bine poti, arata oamenilor prea competitivi... compasiune.
Evita sa fii parte si sa alimentezi dogma competitiva negativa
Accepta ca esti exceptionala si minunata exact asa cum esti. Nu ai nevoie de validare externa pentru a dovedi acest lucru si nu ai nevoie de mai multe lucruri pentru a arata ca esti mai buna decat oricine altcineva. Intreaba-ti colegii ce exact vor ei mai mult si cum simt ca acele lucruri le vor imbunatati viata personala.
Depaseste-ti mediul de lucru
Mentine o maniera politicoasa si civilizata. Chiar daca este foarte tentant sa izbucnesti cand un coleg sau o colega mult prea competitiva sare calul, incearca sa fii prietenoasa si civilizata. Sa reactionezi cu duritate (chiar si atunci cand aceasta reactie este pe deplin justificata) este un lucru care sa se intoarce adesea impotriva ta, incurajand colegul agresiv sa se poarte in mod si mai urat decat inainte. Pe de alta parte, daca ramai calm (si nu-i dai reactia emotionala pe care o cauta), in timp va inceta sa incerce sa te scoata din sarite.
De asemenea, uneori, atunci cand un colaborator prea competitiv observa ca nu intentionezi sa ii faci rau, se va simti mai motivat sa te trateze frumos. Conversatia prietenoasa, in special in ceea ce priveste subiecte non-completive sau care nu tin de serviciu te pot ajuta.
Incearca sa lucrezi inpreuna cu colegii competitivi (mai degraba decat impotriva lor)
Daca colegul tau este in mod deschis competitiv, gandeste-te la caile pe care le poti folosi. De exemplu, poate fi adesea o tactica utila sa le ceri sfaturile si sa le asculti ideile despre lucrurile despre care vorbeste sau face in loc sa presupui ca isi va asuma tot meritul. Acest lucru ii descumpaneste, dar iti si ofera posibilitatea de a invata de la ei. Tipurile de colegi excesiv de competitivi includ:
Superstarul - acest colaborator competitiv trebuie mereu sa straluceasca si va face tot ce este posibil pentru a realiza acest lucru.
Voluntarul de profesie - acest colaborator competitiv isi asuma responsabilitati in plus prin preluarea unor sarcini suplimentare care nu ii revin.
Grabitul - acest colaborator competitiv doreste sa se faca totul... ieri. Acest lucru poate fi benefic in ceea ce priveste moralul si motivatia.
Vorbeste cu colegii tai
Discutati despre sentimentele lor privind moralul echipei si suportul de management. Incearca sa le masori sentimentele si se vezi ce gandesc in general. Ai grija sa nu judeci sau sa pui etichete care nu se bazeaza pe fapte reale. Mai tarziu, daca simti ca exista suficienta ingrijorare, ai putea lua in considerare ridicarea problemei specifice a competitivitatii pentru o discutie generala.
Vorbeste-i direct sefului tau
Afla care este strategia sa in ceea ce priveste munca in echipa si rezultatele obisnuite la locul de munca. Ia in considerare faptul ca sefului ii place sa aiba o echipa motivata sa lucreze in beneficiul intregii organizatii, in special in cazul in care cei care nu au performante la fel de bune primesc ajutor si sfaturi de la cei care au rezultate bune.
De asemenea, ai putea discuta cu un reprezentant de management de nivel superior sau cu cei de la resurse umane daca esti preocupata de faptul ca mediul de lucru al locului de munca este prea divizat si competitivitatea exagerata face mai mult rau decat bine.
Citeste si despre Cum sa te protejezi de colegii competitivi care iti pun jobul in pericol
Sursa: Copyright©eLady.ro - Cum sa faci fata colegilor prea competitivi

Comentarii postate (0)
Cariera

Ce caracteristici trebuie sa aiba o hala industriala
Fie ca aveti nevoie de un spatiu de depozitare,...
Cele mai citite
Celebs & Style

Drew Barrymore va reunta la actorie
Drew Barrymore va reunta la actorie pentru o p...
Mirese si Nunti

Ce sa porti la cununia civila? Ghid util pentru o viitoare mireasa
Urmeaza sa oficializezi relatia si te gandesti ...
Mirese si Nunti

Urmeaza sa te casatoresti? Iata cum decizi ce bauturi alcoolice sa servesti invitatilor!
Nuntile romanesti presupun intotdeauna mancare ...
Articole importante
In forum despre Cariera
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails