Va aflati in:

Articole / Cultura

Ceremonia ceaiului in China

Publicat: 24.08.2006

Ceremonia ceaiului in ChinaArta servitului si bautului ceaiului joaca un rol vital in cultura Chinei. Aceasta arta a inspirat foarte multi artisti si a fost descrisa in poezii si cantece. Ritualul prepararii si servirii ceaiului a castigat un loc important in inimile si mintile aritocratilor chinezi, ale oficialilor de la curtea regala, ale intelectualilor, poetilor si chiar si ale oamenilor simpli.

Ceremonia ceaiului pune accentul pe ceai si nu pe ritualul in sine. Se pune accentul pe felul in care miroase ceaiul, pe gustul acestuia si pe comparatia dintre ceaiul care se bea in momentul respectiv si cel care s-a baut inainte. Acest lucru nu inseamna ca fiecare servire a ceaiului este identica, urmareste acelasi ritual. Trebuie retinut ca ceremonia ceaiului nu are nici o legatura cu religia. Toti pasii care se parcurg in timpul ceremoniei sunt destinati sa fie apreciati.

Felul in care trebuie sa te comporti in timpul unei ceremonii a ceaiului este foarte simplu. Este important sa observi pasii care se parcurg pentru asigurarea unui gust cat mai placut al ceaiului. Acesti pasi sunt exacti. De obicei se spune ca, daca este facut asa cum trebuie, ceaiul ofera cea mai buna aroma oriunde este facut.

Prepararea ceainicului si a cestilor
In cadrul ceremoniei ceaiului in China sunt folosite cesti mici pentru a se potrivi cu ceainicul mic de lut in care este preparat ceaiul. Fiecare ceasca este destul de mare pentru a putea fi baute din ea cel putin doua inghitituri de ceai. Cestile de dimensiuni mici sunt folosite in Chiujao si Fujian, in timp ce in Shanghai si in Beijing sunt preferate cestile de dimensiuni mai mari.

Spalarea ceainicului si a cestilor ocupa un loc foarte important in cadrul ceremoniei. In momentul in care primesti ceainicul si cestile acestea trebuie sa fie foarte bine curatate. Ceainicul este confectionat, de obicei, din lut rosu. Pentru ca interiorul ceainicului si cel al cestilor sa fie etans, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui ceaiul in ceainic si apoi sa torni peste el apa fierbinte. Lasa-l sa stea asa cel putin tei ore.

Unii dintre cei mai mari expertii in ceai ne sfatuiesc sa lasam ceaiul asa cel putin o saptamana, dupa care sa il turnam intr-un ulcior. Aceasta tehnica cere ca interiorul ceainicului sa fie perfect etans atat timp cat ceaiul sta in el.

In cadrul ceremoniei ceaiului din China spalatul cestilor si cel al ceainicului este absolut necesar. Trebuie sa torni ceaiul fierbinte in cestile proaspat spalate. Lasa ceaiul sa stea cateva minute in cesti. Acest lucru este facut pentru ca cestile sa capete mirosul si gustul ceaiului pe care urmeaza sa il servesti. Dupa ce ai terminat toti acesti pasi urmatorul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te pregatesti pentru savurat.

Prepararea ceaiului
Pentru prepararea ceaiului trebuie sa fierbi apa. Urmatorul pas este sa umpli ceainicul trei sferturi cu plantele din care vei prepara ceaiul. In acest timp asigura-te ca ai pus cestile pe o tava. Toarna apa fierbinte peste plante pana cand aceasta se va revarsa peste ceainic. Pune capacul ceainicului si continua sa torni apa fierbinte peste el pentru a te asigura ca ceainicul este fierbinte peste tot.

Dupa toti acesti pasi toarna ceaiul preparat in cesti. Apoi toarna din nou apa fierbinte in ceainic si acopera-l. Lasa ceaiul timp de trei minute la macerat, iar dupa aceste trei minute toarna apa fierbinte peste ceainic pentru a te asigura ca va ramane cald si apoi toarna ceaiul in cesti. Dupa ce ai terminat de turnat si dupa ce s-au golit si cestile, ceaiul ramas se toarna in ulcior folosindu-se o strecuratoare. In momentul in care pui ceaiul in cesti asigurandu-te ca umpli o ceasca dintr-o data si ca toate cestile au aceeasi cantitate de ceai in ele.

Importanta apei
Apa este folosita in ceremonia ceaiului ca si cum ar fi insusi ceaiul. Pentru a da o aroma cat mai placuta ceaiului apa ar trebui sa fie filtrata. Apa distilata nu este indicata la prepararea ceaiului deoarece ceaiul nu va mai fi la fel de gustos. Apa ideala ar trebui sa aiba un pH in jur de 7.9.

Trebuie sa tii minte ca dupa o ceremonie a ceaiului vei ramane numai cu aroma placuta a ceaiului. Daca folosesti cesti de dimensiuni mici nu trebuie sa sorbi ceaiul dintr-o singura inghititura. Este indicat sa savurezi ceaiul cu inghitituri cat mai mici. Ceremonia ceaiului se desfasoara în decursul a patru-cinci ore timp in care se pot purta multe discutii.

Ceremonia ceaiului nu este o simpla pierdere de vreme pentru a conversa ci reprezinta un mod rafinat de relaxare. Exprima mai degraba o filosofie de viata. Oaspetii care participa la ceremonie trebuie sa gaseasca in aceasta o oaza de pace si liniste sufleteasca, departe de raul din lume, unde mintea se poate deschide spre meditatie. Ceremonia ceaiului este un moment intre numeroasele momente ale zilei, moment în care trebuie sa cautam fim constienti de tot ceea ce facem, de orice mica actiune, de cum actionam si de tot ceea ce ne inconjoara fara a ne lasa dominati de acestea, dar actionand în deplina armonie cu ambientul în care ne gasim. Este necesar sa facem un singur lucru o singura data. Orice mic efort al mintii noastre trebuie sa se concentreze spre singura actiune a momentului si spre nimic altceva.

Intra si vorbeste cu noi pe forum!

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Legenda Martisorului

Nenumarate sunt legendele romanesti si impresi...

Cultura

Ce este Ethereum?

Ethereum, ca orice sistem avansat, va insemna l...

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Povesti

Un Paste minunat cu vecinii

Ex-ul meu mi-a reprosat in ultimii 3 din cei 15...

Povesti

Un Craciun de poveste

Venea Craciunul. Zapada se lasa asteptata, insa...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...