Va aflati in:

Articole / Cultura

Pablo Picasso

Publicat: 14.08.2006

biografia lui Pablo Ruiz y PicassoSpaniol si francez, tata si pictor, om de exceptie – acesta a fost Pablo Picasso. O viata stralucita, o existenta care a marcat secolul al XX-lea. Prin tablourile cubiste artistul si-a oglindit viata si arta. Putem spune ca Picasso a trait prin arta si pentru arta.

Pablo Ruiz y Picasso s-a nascut pe 25 octombrie 1881 in Malaga (Andaluzia) ca fiu al lui José Ruiz Blasco, pictor si profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga si al sotiei sale, Maria Picasso y López.

Talentul lui Picasso este remarcat inca din copilarie. In adolescenta isi uimeste profesorii de la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna. Cand tanarul Pablo implineste 14 ani, familia se muta la Barcelona. Tatal ii daruieste pensulele sale, gest care este extrem de apreciat de fiu. Prima expozitie a lui Pablo Picasso are loc pe cand acesta abia implineste nouasprezece ani si se desfasoara in localul Els Quatre Gats din Barcelona, un loc frecventat de artisti si intelectuali. Din 1901 alege sa isi semneze operele cu numele mamei, Picasso.

In anii urmatori din viata, Pablo Picasso se imparte intre Spania si Franta. Priveste si admira operele lui Auguste Renoir si Claude Monet si la o expozitie face cunostinta cu pictorul Max Jacob, cu care leaga o prietenie de lunga durata.

pictura lui picassoIn 1904, Picasso se stabileste definitiv la Paris si alege sa locuiasca alaturi de studenti, pictori si sculptori intr-o casa veche.

La inceput, tablourile sale sunt triste, tonurile des intalnite fiind de albastru rece. Se presupune ca in acest mod isi zugraveste singuratatea, suferinta si saracia. Dupa ce o cunoaste pe viitoarea sotie, nuantele inchise se transforma in nuante deschise, care emana fericire si implinire.

Ceea ce il face celebru pe Pablo Picasso este cubismul. Dupa ce se hotaraste sa picteze numai din imaginatie, tabloul Domnisoarele din Avignon (1907), prevesteste nasterea cubismului.

Ce este cubismul de fapt?

Cubismul este un nou mod de tratare al formelor. Maestrul incearca sa reprezinte obiectele tridimensionale pe suprafata bidimensionala a tabloului, fara a folosi insa mijloace iluzioniste, care sa lege forma si suprafata prin ingreunarea observarii diferentei dintre primul plan si fond. Obiectele sunt descompuse in parti de baza si apoi sunt reasamblate pe suprafata pictata.

Incepand cu anul 1912, Picasso recurge la metoda "colajelor", cubismul intrand intr-o "faza sintetica". In acest mod, Picasso reuseste sa accentueze si mai mult diferenta intre suprafata tabloului si relieful obiectelor reprezentate.

Datorita acestor ani, viata lui Picasso se schimba radical. Isi imbunatateste tehnica picturii si se ridica din punct de vedere financiar. Ca urmare a aprecierii, preturile tablourilor cresc, iar pictorul nu va mai simti niciodata prezenta problemei financiare.

"Clasicismul" in pictura lui Picasso

pictura lui picasso, cine a fost picasso, pictori celebri, biografii de celebritatiIn timp ce viziteaza Italia, Picasso se opreste in Napoli si admira picturile romane murale. Asa ca se hotaraste sa limiteze picturile doar la siluetele unor femei sau copii (sau la conturarea corpurilor lor). Intre timp se casatoreste si devine tata, primul fiu fiind numit Paul.

In 1925, Picasso participa cu tabloul Trei dansatoare la prima expozitie suprarealista din Paris. Insa el nu este un artist suprarealist in sens propriu. Desi uneori este considerat unul datorita faptului ca uneori tablourile sale redau o traire interioara. Maestrul se concentreaza in aceasta perioada pe realizarea unui ciclu dedicat luptelor cu tauri (Moartea toreadorului, 1933) si reia mitul antic al Minotaurului, care simbolizeaza virilitatea.

Dupa anii 1948, Pablo Picasso se dedica sculpturii, ceramicii si litografiei. Devine iar tata, odata cu nasterea unei fetite – Paloma (spaniola: porumbel).

Viata lui se incheie intr-o seara rece de aprilie (8 aprilie 1973 ) la Mougins, in apropiere de Cannes.

Intra si vorbeste cu noi pe forum!
 

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Cultura

Ikebana, aranjarea florilor ridicata la rang de arta

Ikebana este poate cea mai reprezentativa manif...

Cultura

Povestea celebrei Zaraza

Cine nu a ascultat macar o data tangoul Zaraza,...

Celebs & Style

Top 5 religii in voga la Hollywood

Iisus sau Allah, Buddha sau Shiva? Cine a spus ...

Personalitati

Arthur C. Clarke

" Cine este Arthur Clarke?"Ridic uso...

Personalitati

Tamara Buciuceanu-Botez

„Doamna comediei romanesti”, una di...

Articole importante
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!

Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...