Va aflati in:

Articole / Familie

6 semne ca ai o mama toxica

Publicat: 02.10.2019

6 semne ca ai o mama toxica
Chiar si relatiile cele mai bune dintre mame si fiice mai intampina dificultati. Este imposibil sa fii mereu pe aceeasi lungime de unda cu oamenii care te-au crescut, mai ales daca ai ajuns si tu adult. Dar, daca conflictele cu mama ta par sa depaseasca ceea ce este normal si te lasa intr-o zona care te face sa te simti trista, neajutorata sau dezamagita de tine insati, atunci exista posibilitatea sa ai o relatie toxica cu mama ta. O relatie toxica se bazeaza pe manie, manipulare emotionala si alte sentimente negative care te ranesc in loc sa simti ca exista sprijin reciproc. Putem dezvolta relatii toxice cu oricine din viata noastra - parteneri, parinti, sefi, prieteni, frati. Dar relatiile toxice cu mamele noastre par sa fie foarte dificil de abordat.

Pana la urma, nu poti sa-ti scoti mama din viata si apoi sa intri online pentru a cauta una noua. Iar sentimentele de vinovatie si blamarile pe care societatea le plaseaza adesea pe umerii copiilor care se instraineaza de parintii lor pot fi adesea motivatii suficiente pentru a te face sa taci si sa suferi in tacere. Ai insa de ales intre a trata toxicitatea mamei tale cu un zambet si de a taia complet legaturile cu ea. (Si sincer, limitarea accesului la viata ta al unei mame extrem de toxice nu este cea mai mare tragedie prin care oamenii pot trece in viata.)

6 semne ca ai o mama toxica
Asadar, daca crezi ca ai o relatie toxica cu mama ta, atunci citeste mai departe despre cele sase dintre cele mai comune semne ale acestei relatii anormale - si tine minte ca intotdeauna ai de ales.

1. Trebuie sa iei hotararile pe care ea ti le impune
Parca nu iti vine sa te plangi de mama ta cand ea a avut grija de nevoile tale fizice, dar le-a ignorat pe cele emotionale. Te-ai gandit vreodata la cum mama ta te-a facut sa te simti invizibila sau ca si cum tu si sentimentele tale ar fi o pacoste?  Si apoi te-ai oprit si te-ai gandit ca ai avut totusi un acoperis deasupra capului si mancare, iar ea nu te-a lovit niciodat,  deci nu e cazul sa te plangi?!

Ei bine, nu trebuie sa gandesti asa. Suferinta ta este reala, chiar daca altii au avut parte de tratamente si mai rele. Si desi abuzul fizic si neglijarea sunt cu siguranta daunatoare, abuzul si neglijarea emotionale pot lasa cicatrici profunde. De fapt, un studiu din 2014 publicat de American Psychological Association a constatat ca copiii care au suferit numai abuzuri emotionale au prezentat aceleasi rate de anxietate, depresie, stima de sine scazuta si impulsuri suicidale ca si copiii care au suferit abuzuri fizice si sexuale.

Neglijarea emotionala din partea mamelor noastre poate avea consecinte de durata. Fiicele crescute de mame care le descurajeaza ajung sa se indoiasca de validitatea propriilor nevoi emotionale. Se simt nevrednice de atentie si sunt stapane pe ele insele, simtind in acelasi timp o dorinta intensa de iubire si validare.

Toxicitatea materna poate lua multe forme. Poate ca mama ta crede ca orice masuri pe care le iei pentru a-ti satisface propriile nevoi nu conteaza pentru ea - spundu-ti asta direct, facand comentarii care te submineanza ori de cate ori obtii ceva care te face sa te simti bine cu tine si iti taie craca de sub picioare. Sau poate mama isi face planuri pentru viata ta fara sa te consulte si iti cere sa ramai langa ea mereu sau altceva - si iti este clar ca nu poti sa decizi singura ce faci cu viata ta, chiar daca nu si-a exprimat niciodata vreun interes asupra acestui aspect. Mesajul este, in mod clar, ca tu, fiica ei  esti inadecvata, nu poti fi de incredere, nu judeci corect si ca pur si simplu vei esua fara indrumarea mamei tale.

2. Ea crede ca tu esti singura responsabila pentru fericirea ei
Ai petrecut poate o mare parte din copilarie auzind comentarii despre toate lucrurile la care mamele au renuntat pentru a avea grija de noi pentru a se asigura ca suntem fericite. Mama a renuntat la felul cum arata, la sansele ei de a avea o cariera buna si o viata mai buna sau de a intalni un barbat cumsecade. Bine-nteles, ti-a spus mereu ca nu iti poarta pica pentru asta. Dar, intrucat a renuntat la atat de multe pentru tine, nu este oare corect sa poti renunta si tu la cateva lucruri, ca sa o poti face fericita? Adica sa renunti la sa ai un iubit, prieteni sau sa aloci timp pentru dezvoltarea propriei tale vieti?

Desi nu exista niciun fel de discutie asupra faptului ca parintii fac o serie de sacrificii personale pe care toti copiii ar trebui sa le aprecieze, o mama toxica vrea altceva. Se gandeste ca tu esti responsabila pentru pastrarea fericirii ei, respectandu-i toate dorintele si indeplinindu-i toate cerintele, inclusiv cele care te vor face nefericita. Iar cand nu te conformezi, mama explodeaza in accese de furie, apoi plange si isi plange soarta, care i-=a dat o fiica atat de nerecunoscatoare...

Nimeni nu este responsabil pentru fericirea altui om - doar noi avem puterea de a ne face cu adevarat fericiti. Dar unele mame toxice isi vad copiii ca si cum le-ar fi permanent obligati pentru ca i-au nascut. Se simt indreptatite sa solicite copiilor lor sprijin si servicii nelimitate. Aceste mame cauta radacina nefericirii lor in comportamentul copiilor si cred, in mod fals, ca nefericea lor este datorata refuzului copilului lor de a le indeplini fiecare cerinta pe care ele, mamele toxice, le au sau le-ar putea avea.

Daca ai acest tip de mama, probabil ca ti-a spus pe milioane de ori cat de egoista esti. Stii ca acest lucru nu este adevarat - acest tip de mama toxica face price cerinta imposibil de indeplinit complet. Si chiar daca ai face cumva tot ce ti-a cerut, asta tot nu ar face-o pe mama ta fericita. Nu iti poti repara mama, chiar daca vrei, si nu ar trebui sa te simti vinovata pentru ca nu ai facut acest lucru.

3. Mama ta nu are si nu respecta niciun fel de limite
Desi lipsa de respect fata de limite este o problema in aproape toate relatiile toxice, ea poate fi deosebit de intensa cu mamele - in special cu mamele a caror toxicitate apare sub forma refuzului de a permite copilului lor o identitate separata. Majoritatea mamelor toxice se poarta in acest fel din cauza fricii de singuratate si de abandon. Si acest tip de mama toxica vede in cresterea naturala si sanatoasa a independentei copilului saudoar o forma prin care ea este respinsa.

Mamele toxice pot ignora limitele in mod ostil, cum ar fi sa te pedepseasca pentru ca ai luat decizii fara sa le consulti. Dar pot ignora limitele si in moduri care par pline de dragoste- de exemplu, sarind imediat sa fie alaturi de tine si sa isi ofere ajutorul daca ai vreo problema (indiferent daca il vrei sau nu) ca apoi sa iti spuna ca daca ai fi implicat-o de la inceput mai mult in viata ta, ti-ar fi fost mai bine. Poate fi reconfortant sa te simti sustinuta, desigur. Dar sa stii ca, daca tipul de apropiere pe care il doreste mama ta nu este natural sau normal, nu ii datorezi nimic pentru el!

4. Mama ta nu poate suferi faptul ca tu esti in centrul atentiei si nu ea
Pare ca mama ta iti sprijina realizarile si se lauda cu ele... dar numai asa poate vorbi despre cat de bine si frumos te-a crescut ea? Daca ii povestesti despre problemele tale, ea va gasi cu usurinta o modalitate de a intoarce discutia, astfel incat acestea sa para de fapt problemele ei, alaturi de multe altele? Un mit sexist spune ca toate mamele trebuie sa se sacrifice pe sine si sa nu aiba pic de egoism, incat sa nu le mai pese de propriile interese, opinii sau realizari dupa ce au facut copii. Dar daca mama ta este concentrata doar pe faptul ca toata lumea trebuie sa ii acorde ei atentie, in loc sa arate orice interes pentru tine, atunci ai de-a face cu o relatie toxica.

Adevarata durere cand ai de-a face cu acest tip de mama toxica nu consta in faptul ca tu nu atragi suficienta atentie, ci mai degraba ca nu simti ca nevoile sau opiniile tale ar avea vreo valoare. Acest tip de mama toxica nu are empatie pentru fiica ei.
Cand narcisismul intervine, mama toxica are nevoie de copiii ei pentru a se ridica si a fi pe primul plan. Acest tip de comportament poate sa te faca sa nu stii cine esti cu adevarat dincolo de dorintele si cerintele mamei tale.

5. Ai o mama cinica, nemiloasa si neomenoasa

Uneori, toxicitatea este greu de observat - este atat de subtila, incat nu esti sigura daca se intampla cu adevarat. Dar, uneori, totul iti este aruncat verde in ochi.
Mama ta te face in toate felurile, te batjocoreste sau implica asta, ori iti spune direct ca esti proasta / urata / o dezamagire / o ratata? Iti ridiculizeaza credintele, prietenii, partenerii sau pasiunile, pretextand ca vrea sa te salveze de ceva „nedemn” de tine?

Asemenea tip de mame toxice au tot felul de motivatii. Poate ca sufera de probleme de sanatate mintala nediagnosticate care le fac sa actioneze agresiv. Poate ca isi indreapta furia si dezamagirea adunate din alte aspecte ale vietii lor asupra ta, persoana care este intotdeauna la indemana, gata sa asculte si sa incaseze. Dar, indiferent de cauza, daunele pe care le pot provoca sunt la fel de devastatoare, incat pare dificil sa te eliberezi.

6. Ti-e teama sa o pui la punct
Relatia cu acest tip de mama poate avea consecinte foarte grave. A avea o relatie toxica cu mama ta nu inseamna neaparat ca nu o iubesti sau ca ea nu te iubeste. Sincer, cea mai mare parte a durerii dintr-o relatie toxica mama-fiica provine de la faptul ca va iubiti enorm una pe alta, dar totusi nu reusiti sa va intelegeti!

Dar asta nu inseamna ca cel mai bun (sau singurul) lucru pe care il poti face este sa o accepti asa cum e sau sa te implici in certuri dese, constante, care te fac sa te simti ca cea mai rea fiica din lume. Terapia - atat pentru tine, cat si, in unele cazuri, si pentru mama - poate fi de ajutor, la fel ca si alte metode de lucru pentru dezvoltarea unor granite si crearea unei distante sanatoase.

Daca decizi ca ceea ce trebuie pentru propria ta stare de bine este sa limitezi relatiile cu mama ta, atunci sa nu crezi ca acest lucru te va face o persoana groaznica (stii, cum o sa iti spuna cu siguranta mama ta cea toxica). Faci ceea ce trebuie sa faci pentru a avea grija de tine - si, contrar a ceea ce ti s-ar fi spus in timp ce cresti, nu e nicio rusine in asta!

Daca ti-ai vazut relatia cu mama in descrierile de mai sus, nu inseamna ca esti o fiica rea sau ingrata. Nu este nimic gresit sa incerci sa imbunatesti lucrurile, dar nu uita sa-ti acorzi merite pentru cat de puternica esti pentru ca ai ajuns pana aici. Indiferent de ce ti-a spus mama ta, esti o persoana puternica si buna!
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Familie

Cum sa te intelegi cu viitoarea soacra

Mamele care sunt apropriate de fiii lor au dese...

Familie

Cearta in cuplu

Un prieten, psiholog de profesie, mi-a spus oda...

Celebs & Style

Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella

In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...

Produse

Fotocartea - amintiri pentru viitor

Sa pastrezi amintiri e un lucru greu, fie ca in...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...