Va aflati in:

Articole / Familie

Copii supradotati

Publicat: 19.05.2008

Copiii supradotati au nevoie de ajutor pentru a-si dezvolta si cultiva abilitatile exceptionale sau talentul. Oricum, nu sunt putini parinti care uita un lucru foarte important: daca este supradotat, copilul lor nu inceteaza sa fie un copil. O balanta subtila trebuie mentinuta cand este vorba de un copil supra-dotat. O greseala a parintilor este aceea ca ei bombardeaza copilul cu stimuli care sunt exclusiv din domeniul abilitatii exceptionale sau a talentului copilului, deci il izoleaza de ceilalti stimuli. Descoperirea, de exemplu, ca au un copil geniu in domeniul matematicii, ii face sa ii propuna activitati care sunt legate tot de matematica. Cel mai probabil rezultat al acestui lucru este dezvoltarea emotionala minima a copilului. Crescand, copilul va fi imatur emotional si inadaptat social. Stereotipul omului de stiinta stralucitor care nu este capabil sa comunice si sa isi exprime sentimentele nu s-a dezvoltat la intamplare.

Rolul ereditatii sau al mediului
Dezvoltarea inegala a unui copil supradotat este principalul motiv pentru care multi psihologi sunt sceptici in ceea ce priveste inceperea observarii semnelor unui copil supradotat si dezvoltarea acestora. Exista, de fapt, teste care “descopera” copiii supradotati de la varsta frageda de trei ani. Cu cat este mai mic copilul, cu atat mai mica este rezistenta lui la un mediu care il bombardeaza cu stimuli care privesc doar abilitatea sau talentul sau.

 

Educatia copiilor cu inteligenta mult peste medie
Parintii ar trebui sa le permita copiilor sa gandeasca singuri si sa nu le ofere solutii;
Cand observa ca interesul unui copil este starnit, nu ar trebi sa il influenteze spre propriile interese, deoarece aceasta va scadea spontaneitatea copiilor;
Niciodata nu trebuie sa spun ca un copil nu are nici o abilitate, ci sa il incurajeze;
Parintii ar trebui sa ia legatura cu invatatorii si sa urmareasca progresul copiilor lor.

Cum se recunoaste un copil supradotat?
O intrebare importanta este cum parintii isi pot da seama daca au un copil supradotat. Am putea spune ca parintii exagereaza deseori privind abilitatile, in timp ce invatatorii ii incurajeaza deseori sa isi motiveze copiii pentru a-si dezvolta performantele. Pe cealalta parte, a pretinde ca un semn al unui copil supradotat este curiozitatea, de exemplu, nu este neaparat decisiv, de vreme ce toti copiii mici care incep sa exploreze si sa cunoasca lumea din jurul lor arata multa curiozitate. Oricum, este destul de probabil ca intr-un mediu ostil curiozitatea sa nu fie incurajata, ceea ce duce la ascunderea acestei calitati de catre copil. Deci, revenim la intrebarea care inca nu are raspuns. Poate pare naiv, dar expertii spun ca parintii ar trebui sa aiba incredere in instinctele lor. Observand comportamentul copiilor in relatia cu alti copii, ei isi pot da seama de unicitatea propriului copil. Urmatorul pas este contactarea unui expert care poate sa asiste copilul cat mai bine. Exista unele indicatii, in unele cazuri, conform carora copilul este supra-dotat.
Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Celebs & Style

Cameron Diaz a facut o noua cucerire

Frumoasa actrita Cameron Diaz nu se linisteste...

Horoscop

Horoscop pentru Sfantul Valentin 2016

Destinul tau sentimental este scris in stele!&n...

Horoscop

Horoscop saptamanal

Daca vrei sa fii la curent cu evenimentele astr...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...